Αφαίρεση θυρεοειδούς – νέες εξελίξεις στην θυρεοειδεκτομή

Facebooktwitterpinterest

Αναλυτικό άρθρο σχετικά με την χειρουργική του θυρεοειδούς, τις ενδείξεις της θυρεοειδεκτομής, τις πιθανές επιπλοκές και τις μοντέρνες μεθόδους ασφαλούς αφαίρεσης του αδένα.

1. Ο θυρεοειδής αδένας

1.1. Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας και που βρίσκεται;

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας του ενδοκρινικού μας συστήματος, ο οποίος έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στον τράχηλο, στο μπροστινό μέρος της βάσης του λαιμού, κάτω από τον λάρυγγα. Ο θυρεοειδής αποτελείται από δύο λοβούς, τον αριστερό και τον δεξιό, που συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό.

Καλυπτόμενος από τους πρόσθιους μύες του τραχήλου, ο θυρεοειδής γειτνιάζει με διάφορες ευαίσθητες ανατομικές δομές και όργανα του πρόσθιου τμήματος του λαιμού: τον λάρυγγα και την τραχεία της αναπνευστικής οδού, τις καρωτίδες, τις σφαγίτιδες φλέβες, τους παραθυρεοειδείς αδένες, τα λαρυγγικά νεύρα, τον οισοφάγο κ.α.

1.2. Ποιος είναι ο ρόλος του θυρεοειδούς αδένα;

θυρεοειδής αδένας

Σαν αδένας του ενδοκρινικού συστήματος, ο ρόλος του θυρεοειδούς είναι η παραγωγή και η έκκριση στο αίμα διαφόρων ορμονών, χημικών δηλαδή ουσιών με ειδική ρυθμιστική δράση στην λειτουργία διαφόρων κυττάρων ή οργάνων του σώματος. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει και εκκρίνει τρείς βασικές ορμόνες:

  • την θυροξίνη (γνωστή και ως T4)
  • την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3)
  • και την καλσιτονίνη

Οι δύο πρώτες ορμόνες, η T3 και η T4, παίζουν βασικό ρόλο στην γενική ρύθμιση του μεταβολισμού των ιστών, στην διαχείριση της ενέργειας και της θερμοκρασίας των κυττάρων και γενικότερα στην ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων.

Για την σύνθεση των ορμονών T3 και T4 απαραίτητο στοιχείο είναι το ιώδιο ενώ η έκκρισή τους από τον θυρεοειδή ρυθμίζεται από την θυροειδοτρόπο ορμόνη ή TSH, η οποία παράγεται στην υπόφυση, έναν άλλο αδένα στην βάση του εγκεφάλου.

Η καλσιτονίνη, με την σειρά της, είναι μία από τις ρυθμιστικές ορμόνες του μεταβολισμού του ασβεστίου του οργανισμού μας.

2. Πότε είναι απαραίτητη η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα;

thyroid

Οι διάφορες παθολογικές καταστάσεις, που αφορούν είτε στην λειτουργία είτε στην δομή του θυρεοειδούς αδένα, απαιτούν διαγνωστικό έλεγχο και αντίστοιχη θεραπευτική προσέγγιση από ειδικό ιατρό – ενδοκρινολόγο. Πολλές από τις παθήσεις αυτές δεν δύναται να αντιμετωπιστούν συντηρητικά (π.χ. με φαρμακευτική αγωγή), με αποτέλεσμα να καθιστούν συχνά απαραίτητη την χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα.

Οι ενδείξεις της χειρουργικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς βασίζονται σε διεθνώς θεσπισμένες κατευθυντήριες οδηγίες και εξατομικεύονται για κάθε ασθενή χωριστά, μετά τον απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο από τον ειδικό ιατρό. Συχνές ενδείξεις θυρεοειδεκτομής είναι:

2.1. Καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα επιβεβαιωμένος ή πιθανολογούμενος

Εντός του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί ένας (μονήρης) ή και πολλαπλοί όζοι, εντοπισμένες δηλαδή διογκώσεις / αλλοιώσεις του παρεγχύματος του αδένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις σχηματισμοί, σε ένα μικρότερο ποσοστό όμως ο όζος υποκρύπτει κακοήθεια.

Στην περίπτωση λοιπόν επιβεβαιωμένου ή πιθανολογούμενου καρκίνου του θυρεοειδούς είναι απολύτως απαραίτητη η πλήρης χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς (ολική θυρεοειδεκτομή). Σε περίπτωση μάλιστα ταυτόχρονης προσβολής των τραχηλικών λεμφαδένων, η παραπάνω επέμβαση συνδυάζεται με λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου.

Μέσω του κλινικού και διαγνωστικού ελέγχου μπορεί να καθοριστεί αν ένας όζος του θυρεοειδούς είναι ύποπτος για κακοήθεια. Για τον καθορισμό αυτό συνυπολογίζονται στοιχεία όπως η ηλικία του ασθενούς, πιθανό οικογενειακό ιστορικό, ο συνολικός αριθμός, το μέγεθος, η ταχύτητα ανάπτυξης και η σύσταση των όζων, η πιθανή διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων κ.α.

Πέραν της κλινικής εξέτασης μπορεί να εφαρμοστεί μία σειρά διαγνωστικών εξετάσεων όπως:

thyroid ultrasound
  • Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς
    Μέσω του υπερηχογραφήματος θυρεοειδούς μπορεί να ανιχνευθεί, εύκολα και ανώδυνα, το συνολικό μέγεθος του αδένα, η εσωτερική υφή του, η θέση, η σύσταση και ο αριθμός πιθανών όζων αλλά και η συνύπαρξη διογκωμένων παραπλήσιων λεμφαδένων. Το υπερηχογράφημα πάντως δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσει την κατάσταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, ούτε και τον ακριβή τύπο πιθανώς αλλοιωμένων κυττάρων εντός του παρεγχύματός του.
  • Εξετάσεις αίματος
    Μέσω κατάλληλων αιμοτολογικών εξετάσεων μπορούν να μετρηθούν τα επίπεδα των ορμονών, που καθορίζουν την λειτουργία του θυρεοειδούς (θυροξίνη T4, τριιωδοθυρονίνη T4, θυροειδοτρόπο ορμόνη TSH, καλσιτονίνη κλπ.). Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να επεκταθούν αναλόγως, π.χ. στον εντοπισμό αντισωμάτων κατά του θυρεοειδικού ιστού κ.α.
  • Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς
    Μέσω σπινθηρογραφήματος μπορούν να αξιολογηθεί η λειτουργική εικόνα ενός διεγνωσμένου όζου θυρεοειδούς, αν δηλαδή ο όζος συμμετέχει στην παραγωγή των ορμονών (θερμός όζος) ή όχι (ψυχρός όζος).
  • Παρακέντηση με λεπτή βελόνα (FNA) και βιοψία
    Η FNA συνιστά μία διαδικασία επιβεβαίωσης της διάγνωσης σε ένα ή περισσότερους ύποπτους για κακοήθεια όζους του θυρεοειδούς. Μέσω μίας πολύ λεπτής βελόνας ο ειδικός ιατρός λαμβάνει, με υπερηχογραφική υποστήριξη ένα μικρό δείγμα υγρού / κυττάρων από τον προς εξέταση όζο. Το υλικό αυτό εξετάζεται στο μικροσκόπιο, για να διαπιστωθεί αν εμφανίζει καρκινικά ή προκαρκινικά κύτταρα.Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η FNA μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη καρκινικών ή προκαρκινικών κυττάρων αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει με απόλυτη βεβαιότητα την ύπαρξή τους. Αυτό σημαίνει ότι αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι αρνητικό για κακοήθεια, ο ειδικός ιατρός οφείλει παραταύτα να συνεκτιμήσει την συνολική εικόνα και τα αποτελέσματα των προηγηθέντων εξετάσεων και να συστήσει πιθανώς την χειρουργική θεραπεία.

2.2. Πολυοζώδης βρογχοκήλη του θυρεοειδούς αδένα

Με τον όρο βρογχοκήλη περιγράφεται η συνολική διόγκωση του θυρεοειδούς, ανεξάρτητα από την εσωτερική υφή / δομή και λειτουργική κατάσταση του αδένα. Σε περίπτωση ταυτόχρονης παρουσίας πολλαπλών όζων εντός του παρεγχύματος του αδένα μιλάμε για πολυοζώδη βρογχοκήλη. Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται χειρουργικά, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οδηγεί και σε πιεστικά φαινόμενα των γειτονικών οργάνων (π.χ. της τραχείας).

2.3 Υπερθυρεοειδισμός με κακή ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή

Με τον όρο υπερθυρεοειδισμός περιγράφεται η παθολογικά αυξημένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μέσω υπερβολικής έκκρισης θυρεοειδικών ορμονών. Αντιστοίχως υποθυρεοειδισμό ονομάζουμε την υπολειτουργία του αδένα με ανεπαρκή παραγωγή ορμονών.

Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζονται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αντιστοίχα. Παρόλα αυτά, σε ορισμένες (σχετικά σπάνιες) περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού η χειρουργική θεραπεία μπορεί να κριθεί αναγκαία, ιδιαίτερα όταν η φαρμακευτική προσέγγιση δεν επιφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα ή συνοδεύεται από σημαντικές παρενέργειες.

3. Η χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα

Η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, η θυρεοειδεκτομή, είναι μία λεπτή και πολύ εξειδικευμένη επέμβαση. Η εγχείρηση πρέπει να διενεργείται από ειδικό χειρουργό (ή χειρουργική ομάδα) με ειδική κατάρτιση και μεγάλη εμπειρία στην χειρουργική θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων γενικότερα.

3.1. Ποιοι τύποι θυρεοειδεκτομής εφαρμόζονται σήμερα;

turis

Ανάλογα με τον συνολικό όγκο του θυρεοειδούς αδένα, που τελικά αφαιρείται σε μία επέμβαση θυρεοειδεκτομής, διαχωρίζουμε τους παρακάτω τύπους:

  • Ολική Θυρεοειδεκτομή
    Κατά την ολική θυρεοειδεκτομή (total thyroidectomy) αφαιρείται όλος ο θυρεοειδής αδένας, δηλαδή όλος ο μακροσκοπικά ανιχνεύσιμος θυρεοειδικός ιστός.
  • Μερική ή υφολική Θυρεοειδεκτομή
    Κατά την μερική ή υφολική θυρεοειδεκτομή παραμένει χωρίς να αφαιρεθεί, είτε ένα μικρό τμήμα του θυρεοειδούς και από τους δύο λοβούς (subtotal thyroidectomy), είτε ένα πολύ μικρό τμήμα του ενός λοβού (near-total thyroidectomy).
  • Λοβεκτομή
    Κατά την λοβεκτομή (lobectomy) αφαιρείται μόνο ο ένας από τους δύο λοβούς του θυρεοειδούς αδένα.

Σήμερα οι τύποι μερικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα τείνουν να καταργηθούν ως χειρουργική πρακτική, κυρίως εξαιτίας της πιθανότητας υποτροπής της νόσου. Η χειρουργική μας ομάδα διενεργεί ολική θυρεοειδεκτομή στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

3.2. Ποιες μεθόδοι θυρεοειδεκτομής εφαρμόζονται σήμερα;

thyroid ultrasound

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται πολλές διαφορετικές προσπελάσεις για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Από αυτές που ξεχωρίζουν είναι:

  • Η κλασική ανοικτή θυρεοειδεκτομή
  • Η ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή χωρίς την βοήθεια ενδοσκοπίου
  • Η ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη θυρεοειδεκτομή (MIVAT)
  • Η ρομποτική θυρεοειδεκτομή

Η ρομποτική θυρεοειδεκτομή απαιτεί σαφώς μεγαλύτερο διεγχειρητικό χρόνο και πολύ ακριβό ιατρικό εξοπλισμό, χωρίς να έχουν αποδειχτεί πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μεθόδους.

Η χειρουργική μας ομάδα εφαρμόζει συστηματικά κυρίως την ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή με χρήση ή όχι ενδοσκοπίου, ανάλογα με την περίπτωση. Η ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή θεωρούμε ότι εξασφαλίζει την πλήρη αφαίρεση του αδένα σε συνδυασμό με ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και έναν μεγάλο βαθμό ασφάλειας του ασθενούς.

3.3. Ποιοι πρέπει να είναι οι αντικειμενικοί στόχοι της μοντέρνας ολικής θυρεοειδεκτομής και πως επιτυγχάνονται αυτοί;

Σε κάθε επέμβαση ολικής θυρεοειδεκτομής ο χειρουργός προσπαθεί να επιτύχει, μέσω της εμπειρίας του αλλά και με την βοήθεια της τεχνολογίας, ταυτόχρονα τα παρακάτω:

  1. Πλήρη αφαίρεση του θυρεοειδή άδενα,
    χωρίς μακροσκοπικά ανιχνεύσιμο υπολειμματικό ιστό με στόχο την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας υποτροπής της νόσου.Η χειρουργική μας ομάδα διενεργεί, όπως προαναφέρθηκε, στην συντρηπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ολική θυρεοειδεκτομή, αποφεύγοντας τις μεθόδους μερικής αφαίρεσης του αδένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζεται μάλιστα η ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη θυρεοειδεκτομή (MIVAT), κατά την οποία χρησιμοποιούνται ειδικές οπτικές για σημαντική μεγένθυση του χειρουργικού πεδίου, με αποτέλεσμα την ασφαλή αφαίρεση κάθε ορατού ίχνους θυρεοειδικού ιστού.
  2. Προστασία των λαρυγγικών νεύρων,
    τα οποία είναι υπεύθυνα για την κινητικότητα των φωνητικών χορδών και των μυών του λάρρυγα και βρίσκονται σε πολύ στενή ανατομική σχέση με τον θυρεοειδή αδένα. Η αποφυγή της κάκωσης και πάρεσης κυρίως των παλίδρομων λαρυγγικών νεύρων είναι βασικότατη προτεραιότητα σε κάθε επέμβαση θυρεοειδεκτομής.Η χειρουργική μας ομάδα δίνει ιδιαίτερο βάρος στην αναγνώριση και αποκάλυψη των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων ως αναπόσπαστο μέρος της επέμβασης. Για τον ασφαλή εντοπισμό της πορείας των νεύρων χρησιμοποιούμε πάντοτε κατάλληλο σύστημα νευροδιεγέρτη (neuromonitoring).
  3. Προστασία των παραθυρεοειδών αδένων,
    οι οποίοι εφάπτονται με την οπίσθια επιφάνεια του θυρεοειδούς και παράγουν την παραθορμόνη, μία σημαντική ρυθμιστική ορμόνη του μεταβολισμού του ασβεστίου του οργανισμού.Η ομάδα μας δίνει ιδιαίτερο βάρος στην εξασφάλιση της ακαιρεότητας των παραθυρεοειδών αδένων ως αναπόσπαστο μέρος της επέμβασης. Καθώς η αποκόλλησή τους από την οπίσθια κάψα του θυρεοειδή οδηγεί πολύ συχνά σε παροδική μείωση της φυσιολογικής λειτουργίας των παραθυρεοειδών, ελέγχουμε συστηματικά τις τιμές ασβεστίου στο αίμα και χορηγούμε σκευάσματα ασβεστίου για σύντομο χρονικό διάστημα.
  4. Προστασία άλλων γειτονικών οργάνων του θυρεοειδή,
    όπως π.χ. η τραχεία, που επίσης εφάπτεται με την οπίσθια επιφάνεια του θυρεοειδούς.Η χρήση ειδικών εργαλείων και η αποφυγή χρήσης πηγών ενέργειας, που μπορούν να προκαλέσουν θερμικές βλάβες στους γύρω ιστούς, καθιστά τον τραυματισμό γειτονικών οργάνων εξαιρετικά απίθανο.
  5. Ασφαλή αιμόσταση,
    των πολλαπλών αιμοφόρων αγγείων (αρτηριών και φλεβών) του θυρεοειδούς αδένα και αποφυγή περιεγχειρητικής αιμορραγίας.Κατά την παρασκευή του θυρεοειδούς αδένα κάνουμε πάντα χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών αιμόστασης όπως το ψαλίδι υπερήχων (ultracision harmonic shears), Ligasure, ραδιοσυχνότητες RF laser κ.α. Με τον τρόπο αυτό η περιεγχειρητική αιμορραγία καθιστάται εξαιρετικά σπάνια ενώ δεν απαιτείται ποτέ μετάγγιση αίματος.
  6. Ταχεία ανάρρωση με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο,
    με στόχο την ελάχιστη δυνατή παραμονή υπό νοσοκομειακές συνθήκες και την σύντομη επιστροφή του ασθενούς στις φυσιολογικές του δραστηριότητες και την εργασία.Μετά την εγχείρηση ο ασθενής λαμβάνει τέτοια αγωγή, ώστε να αισθάνεται ελάχιστο εως καθόλου πόνο. Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται εντός λίγων ωρών μετά το χειρουργείο ενώ η συνολική παραμονή στην κλινική δεν ξεπερνάει συνήθως την μία διανυκτέρευση. Ο ασθενής μπορεί να επανασιτιστεί συνήθως λίγες ώρες μετά την επέμβαση.
  7. Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα,
    όσον αφορά στην χειρουργική τομή, με αποφυγή επιμόλυνσης του τραύματος.Η χειρουργική μας ομάδα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα μετά την θυρεοειδεκτομή. Κατά την διάρκεια της επέμβασης ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες ασηψίας με βάση την διεθνή χειρουργική πρακτική, με στόχο την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας επιμόλυνσης του χειρουργικού τραυματος. Το μήκος της χειρουργικής τομής είναι πάντοτε το ελάχιστο δυνατό, ώστε να διενεργηθεί με ασφάλεια η θυρεοειδεκτομή. Στην περίπτωση μάλιστα της ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπικά υποβοηθούμενης θυρεοειδεκτομής (MIVAT) το συνολικό μήκος της τομής είναι μόνο περίπου 2 εκ.

Σήμερα οι πιθανές επιπολοκές της θυρεοειδεκτομής έχουν μειωθεί δραματικά σε σχέση με το παρελθόν. Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τον επιπλοκών είναι κυρίως η απειρία του χειρουργού, οι ανατομικές παραλλαγές, η επανεγχείρηση, αλλά και η θυρεοειδεκτομή σε περίπτωση εκτεταμένης κακοήθειας. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να παραπέμψουμε στο εξαίρετο άρθρο του Εμμανουήλ Γ. Χατζημανώλη, για τις επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

4. Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την θυρεοειδεκτομή

4.1. Μπορώ να εμπιστευτώ την χειρουργική σας ομάδα για την ασφαλή αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα μου;

Η ολική θυρεοειδεκτομή είναι μία πολύ λεπτή και εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση, η οποία πρέπει να διενεργείται από χειρουργούς, όχι μόνο με άρτια επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση αλλά και με μακροχρόνια εμπειρία στην χειρουργική ενδοκρινών αδένων.

Αν και παραδοσιακά η αφαίρεση του θυρεοειδούς ανήκει στο επιστημονικό πεδίο της Γενικής Χειρουργικής, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι Χειρουργοί Κεφαλής και Τραχήλου – Ωτορινολαρυγγολόγοι έχουν εξειδικευτεί στον τομέα της χειρουργικής του θυρεοειδούς αδένα.

Η χειρουργική μας ομάδα αποτελείται δύο Χειρουργούς Θυρεοειδούς, έναν Γενικό Χειρουργό και έναν Χειρουργό Κεφαλής και Τραχήλου – Ωτορινολαρυγγολόγο, οι οποίοι διενεργούν μαζί κάθε επέμβαση ολικής θυρεοειδεκτομής σαν αρμονικό σύνολο με κοινό επιστημονικό και ηθικό υπόβαθρο. Πιστεύουμε ανεπιφύλακτα, ότι η αρμονική συνεργασία δύο ειδικών στην χειρουργική του θυρεοειδούς διασφαλίζει μέγιστη τεχνογνωσία αλλά και απόλυτη ασφάλεια για τον ασθενή.

Έχοντας εκπαιδευτεί και μετεκπαιδευτεί σε Πανεπιστημιακές Κλινικές τόσο της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας και διατηρώντας σταθερή επιστημονική συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κλινική Charité Βερολίνου, η χειρουργική μας ομάδα έχει αποκτήσει ιδιαίτερα υψηλή εξειδίκευση αλλά και πολυετή εμπειρία στις σύγχρονες τεχνικές θυρεοειδεκτομής, όπως για παράδειγμα την ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη θυρεοειδεκτομή (MIVAT).

4.2. Πού μπορώ να κάνω την επέμβαση;

Η νέα κλινική Τσεπέτη διαθέτει όλον τον εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό για την πραγματοποίηση μίας επέμβασης ελάχιστα επεμβατικής ολικής θυρεοειδεκτομής. Στον ειδικό εξοπλισμό συγκαταλέγονται υπερσύγχρονες αναισθησιολογικές μονάδες και συστήματα monitoring, χειρουργικά μικροσκόπια, σύστημα νευροδιεγέρτη (neuromonitoring), ψαλίδι και λαβίδες υπερήχων (ultracision), συστήματα αιμόστασης Ligasure και ραδιοσυχνοτήτων (radiofrequency), Laser κ.α.

Η κατάλληλα διαμορφωμένη χειρουργική αίθουσα για ενδοσκοπικές επεμβάσεις διαθέτει επίσης ειδικές οπτικές, μοντέρνες ενδοσκοπικές κάμερες και ευμεγέθεις απεικονιστικές συσκευές, που παρέχουν στον ενδοσκόπο χειρουργό την άνεση και ασφάλεια να πραγματοποιήσει ένα ασφαλές χωρίς επιπλοκές χειρουργείο ελάχιστα επεμβατικής ενδοσκοπικά υποβοηθούμενης θυρεοειδεκτομής (MIVAT).

4.3. Τι είδους αναισθησία είναι απαραίτητη;

Η θυρεοειδεκτομή διενεργείται στην κλινική μας υπό γενική αναισθησία, σε συνθήκες μέγιστης ασφάλειας για τον ασθενή. Στην ιατρική ομάδα της θυρεοειδεκτομής της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη συγκαταλέγονται ειδικοί ιατροί – αναισθησιολόγοι με πολυετή εμπειρία στις επεμβάσεις ενδοκρινών αδένων. Οι αναισθησιολόγοι έχουν στην διάθεσή τους υπερσύγχρονες αναισθησιολογικές μονάδες και συστήματα παρακολούθησης (monitoring) των ζωτικών λειτουργιών του ασθενούς κατά την επέμβαση.

Εδώ πρέπει να τονιστεί, ότι η γενική αναισθησία έχει καταστεί στις μέρες μας μία απόλυτα ασφαλής για τον ασθενή διαδικασία. Η επιστήμη της Αναισθησιολογίας έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια αλματώδεις εξελίξεις τόσο σε φαρμακευτικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό επίπεδο. Οι εξελίξεις αυτές συντελούνται πάντα με γνώμονα την απόλυτη ασφάλεια αλλά και και την άνεση του ασθενούς και καθιστούν την πιθανότητα επιπλοκών εξαιρετικά απίθανη.

4.4. Τι θα πρέπει να κάνω πριν από το χειρουργείο;

Πριν από κάθε επέμβαση θυρεοειδεκτομής είναι απαραίτητη αρχικά η εκτίμηση του ασθενούς από τους χειρουργούς της ιατρικής μας ομάδας. Για το σκοπό αυτό παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε καταρχήν με την γραμματεία της χειρουργικής ομάδας για να κλείσετε ένα ραντεβού.

Η προεγχειρητική προετοιμασία αρχικά προϋποθέτει την γνωριμία με την ιατρική ομάδα της κλινικής, η οποία αποτελείται από τους θεράποντες χειρουργούς και τους αναισθησιολόγους. Οι ιατροί θα σας εξετάσουν, θα αναλύσουν τις εξετάσεις σας και θα συζητήσουν διεξοδικά μαζί σας οτιδήποτε αφορά στην προβλεπόμενη χειρουργική επέμβαση και την απαραίτητη αναισθησία.

Αν κριθεί απαραίτητο, οι ιατροί θα καθορίσουν, στα πλαίσια του προεγχειρητικού ελέγχου για την ασφαλή διεξαγωγή της επέμβασης, επιπλέον ιατρικές εξετάσεις (π.χ. εξετάσεις αίματος, καρδιογράφημα, καρδιολογικό έλεγχο, ακτινογραφία θώρακος κλπ.). Η χειρουργική μας ομάδα έχει επιπλέον καταστήσει το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς από τους ίδιους τους χειρουργούς απαραίτητη προεγχειρητική διαδικασία.

Αφού καθοριστεί η προεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή, ορίζεται η χρονική στιγμή που θα διεξαχθεί η χειρουργική επέμβαση. Ακολουθεί προαιρετική ξενάγηση στους χώρους της κλινικής, με σκοπό να εξοικειωθεί ο θεραπευόμενος με τους χώρους και τους θαλάμους νοσηλείας.

4.5. Θα χρειαστεί μετάγγιση αίματος;

Κατά την ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή δεν είναι απαραίτητη η μετάγγιση αίματος και δεν απαιτείται αιμοδότης.

4.6. Πόσο διαρκεί η νοσηλεία μου στην κλινική;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρκεια παραμονής στην κλινική είναι μία μόνο ημέρα. Ο ασθενής κάνει εισαγωγή το πρωί, την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης και ήδη την επόμενη ημέρα μπορεί να λάβει εξιτήριο.

Μετά την θυρεοειδεκτομή ο ασθενής λαμβάνει τέτοια αγωγή, ώστε να αισθάνεται ελάχιστο εως καθόλου πόνο, ενώ η επανακινητοποίηση και η σίτισή του λαμβάνουν χώρα εντός λίγων μόνο ωρών μετά το χειρουργείο. Κατά την διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας διενεργούνται αιματολογικές εξετάσεις, ενώ υπάρχει συνεχής νοσηλευτική φροντίδα και τακτικές ιατρικές επισκέψεις.

Φυσικά, η παραμονή μπορεί να παραταθεί σε περιπτώσεις, που αυτό κρίνεται ιατρικά απαραίτητο ή και σε περιπτώσεις, που ο ασθενής διαμένει πολύ μακριά από την κλινική ή δεν έχει κάποιο άτομο να παραμείνει κοντά του για 48 ώρες μετά την επέμβαση.

4.7. Τι γίνεται μετά την έξοδό μου από την κλινική;

Λίγες ημέρες μετά την επέμβαση θυρεοειδεκτομής πρέπει να αφαιρεθούν τα ράμματα από την περιοχή της χειρουργικής τομής, αν και σε πολλές περιπτώσεις ελάχιστης επεμβατικής θυρεοειδεκτομής δεν τοποθετούνται καθόλου εξωτερικά ράμματα, αλλά μόνο ειδικά απορροφήσιμα εσωτερικά ράμματα, που δεν απαιτούν αφαίρεση.

Για το επόμενο σύντομο διάστημα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κάποιες μετρήσεις ασβεστίου στο αίμα. Παράλληλα, η χειρουργική ομάδα, αφού λάβει την γνωμάτευση της ιστολογικής εξέτασης του παρασκευάσματος, θα συντάξει ένα πλήρες ενημερωτικό δελτίο με το πρακτικό της χειρουργικής επέμβασης και ο θεραπευόμενος παραπέμπεται στον θεράποντα ενδοκρινολόγο του.

Μετά από κάθε επέμβαση ολικής θυρεοειδεκτομής είναι απαραίτητη η λήψη θυρεοειδικών ορμονών από το στόμα (θυροξίνη, T4). Η αναπλήρωση – υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών είναι απαραίτητη εφ’ όρου ζωής, ενω η ακριβής δοσολογία ρυθμίζεται το επόμενο χρονικό διάστημα από τον ενδοκρινολόγο, μετά από τακτικό εργαστηριακό έλεγχο.

4.8. Ποιο είναι το κόστος της ολικής θυρεοειδεκτομής;

Η συχνή αυτή ερώτηση δεν μπορεί δυστυχώς να απαντηθεί χωρίς προηγούμενη κλινική αξιολόγηση του ασθενούς από την χειρουργική μας ομάδα, ώστε να μπορεί να καθοριστεί επακριβώς ο τύπος της προβλεπόμενης επέμβασης (π.χ. ενδοσκοπική ή όχι) αλλά και να προϋπολογιστούν τα ειδικά υλικά και εργαλεία, που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή της. Εξάλλου, η εκάστοτε οικονομική επιβάρυνση έρχεται σε άμεση συνάρτηση και με την ασφαλιστική ικανότητα του θεραπευόμενου (ΕΟΠΥΥ, ιδιωτική ασφάλιση κλπ.).

Η χειρουργική μας ομάδα έχει πάντως καταφέρει να επιτύχει ιδιαίτερα οικονομικά πακέτα θυρεοειδεκτομής στην Κεντρική Κλινική Τσεπέτη, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο τα εκάστοτε νοσήλια της κλινικής όσο και τις αμοιβές του αναισθησιολόγου και του χειρουργού. Μετά την αρχική εκτίμηση από την χειρουργική μας ομάδα, η γραμματεία θα μπορεί να ενημερώσει τον θεραπευόμενο αναλυτικά για το ακριβές κόστος της προβλεπόμενης επέμβασης.

5. Η ιατρική ομάδα της ελάχιστα επεμβατικής θυρεοειδεκτομής

Η ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή διενεργείται στην Κεντρική Κλινική Τσεπέτη από μία στενά συνεργαζόμενη ιατρική ομάδα με μεγάλη εμπειρία στην χειρουργική ενδοκρινών αδένων. Η ομάδα μας διενεργεί κάθε επέμβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς ως αρμονικό σύνολο, διασφαλίζοντας μέγιστη τεχνογνωσία και ασφάλεια για τον ασθενή.

 

Γιώργος Τσιλεδάκης

Κώστας Μπουρολιάς

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.