Πως να αποφύγετε τις πέτρες στη χολή

Πως να αποφύγετε τις πέτρες στη χολή Facebooktwitterpinterest

20% του γυναικείου και 14% του ανδρικού πληθυσμού θα αναπτύξουν πέτρες στη χολή σε κάποια φάση της ζωής τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα παρουσιαστούν κλινικά συμπτώματα. Εάν όμως αυτά παρουσιασθούν (συμπτώματα παρουσιάζουν μόνο 10% των ατόμων με χολολίθους) τότε η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί με χολοκυστεκτομή, την αφαίρεση δηλαδή της κύστης.

Η χοληδόχος κύστη αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος και βρίσκεται στο πίσω μέρος του ήπατος, λίγο πιο πάνω από πάγκρεας. Σε αυτήν αποθηκεύεται το υγρό που είναι γνωστό ως χολή, η οποία παράγεται από το συκώτι. Ρόλος της είναι να διασπά τα λιπαρά από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Κατά την πέψη των τροφών, η χοληδόχος κύστη ενεργοποιείται και αρχίζει να απελευθερώνει χολή στο λεπτό έντερο. Όταν καταναλώνει κανείς ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά, η χοληδόχος κύστη παρέχει ικανοποιητική ροή χολής, ώστε να αποφεύγονται επιπλοκές, όπως η διάρροια.

Η συνηθέστερη πάθηση που πλήττει την χοληδόχο κύστη είναι η χολολιθίαση ή πιο απλά ο σχηματισμός λίθων, οι γνωστές “πέτρες στη χολή” που οφείλεται στην αύξηση των συστατικών που συνιστούν την χολή (π.χ. χοληστερόλη, ηλεκτρολύτες, κτλ).

 

Τι μπορεί όμως να κάνει κανείς για να προλάβει τις πέτρες στη χολή;
Υγιεινή διατροφή
Η υγιεινή διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις πέτρες στη χολή. Θα πρέπει να αποφύγετε τελείως τις εξαντλητικές δίαιτες ή δίαιτες με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων (λιγότερες από 800 θερμίδες ημερησίως).

Αναζητήστε καλές πηγές φυτικών ινών, συνδυάστε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλάβετε στην διατροφή σας ξηρούς καρπούς, μαγειρεμένα αποξηραμένα φασόλια και μπιζέλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και πίτουρο, για παράδειγμα – και αποφύγετε να τρώτε πάρα πολύ λίπος.

Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά βοηθά στη διατήρηση της χοληστερόλης της χολής σε υγρή μορφή. Ωστόσο, μην κόβετε τα λίπη απότομα ή μην τα εξαλείφετε εντελώς.

Ενυδάτωση
Εντάξτε στην διατροφή σας χυμούς, λαχανικών, εσπεριδοειδών και πολύ νερό! Πρέπει να αποφεύγετε την αφυδάτωση με κάθε τρόπο. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, κρατήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση ελαιολάδου (περίπου 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα) μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης χολόλιθων. Ένα συστατικό που βρίσκεται στο ελαιόλαδο φαίνεται να βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και στη χοληδόχο κύστη.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνότητα εμφάνισης πετρών στη χολή είναι σχετικά χαμηλή μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές όπου η κατανάλωση ελαιολάδου είναι υψηλή.

Και η λεκιθίνη όμως, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη. Την βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα όπως σόγια, πλιγούρι βρώμης, αυγά, γάλα, φιστίκια, λάχανο και σοκολάτα.

Απώλεια βάρους
Η παχυσαρκία επίσης έχει συνδεθεί με την χολολιθίαση, γιατί οδηγεί σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή πετρών στη χολή. Όμως, η γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι η σωστή λύση, θα πρέπει να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα με τον γιατρό σας για την σταδιακή απώλεια του βάρους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλέσετε προβλήματα στον οργανισμό σας.

Άσκηση
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι και η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης χολόλιθων, ενώ παράλληλα η γυμναστική σας βοηθάει γενικότερα στην καλή υγεία του σώματος. Συνήθως συστήνεται 30 λεπτά άσκησης ημερησίως, και πάλι θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ειδικό για να μην το παρακάνετε!

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να φτιάξετε μαζί ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Η υπερβολική χρήση ενός στοιχείου μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Σπύρος Αυλωνίτης, Γενικός χειρουργός

Σπύρος Αυλωνίτης,
Γενικός χειρουργός

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.