Θυρεοειδής: συμπτώματα ότι κάτι δεν πάει καλά

Facebooktwitterpinterest

Ο Ιανουάριος θεωρείται παγκοσμίως ο μήνας ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για παθήσεις του θυρεοειδή αδένα με λειτουργίες καταλυτικής σημασίας για πολλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας αλλα εμείς ερχόμαστε να σας ενημερώσουμε νωρίτερα έτσι ώστε να είστε ήδη ενήμεροι.

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδή είναι το κύριο αίτιο για πολλά παθολογικά συμπτώματα σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας, όπως υπογονιμότητα, υπέρταση, κ.α.

Ενδεικτικά κάποια, από τα συμπτώματα δυσλειτουργίας που πολλοί από εμάς αγνοούμε είναι:

  • Διαρκής κούραση: έλλειψη ενέργειας χωρίς προφανή αιτία είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, δηλαδή της πάθησης κατά την οποία ο θυρεοειδής λειτουργεί σε χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα.
  • Κατάθλιψη χωρίς λόγο: αν βιώνετε συμπτώματα κατάθλιψης χωρίς να έχει κάποια ουσιαστική αιτία, ενδεχομένως να μην λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής σας και κατ’ επέκταση να μειώνονται τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της ορμόνης που ευθύνεται για την καλή μας ψυχολογική διάθεση.
  • Μειωμένη σεξουαλική διάθεση: η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών συμβάλλει στη πτώση της σεξουαλικής διάθεσης
  • Ξηρότητα δέρματος: έντονη ξηρότητα με φαγούρα μπορεί να είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Ειδικότερα, μεταβολή στην υφή και εμφάνιση της επιδερμίδας, δέρμα που ξεφλουδίζει ή ακόμη και νύχια εύθραυστα με γραμμές οφείλονται και στην μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Για τη διαπίστωση τυχόν προβληματικής λειτουργίας του θυρεοειδή απαιτείται αιματολογικός και υπερηχογραφικός έλεγχος σε συνδυασμό με κλινική διάγνωση από ειδικευμένο ιατρό π.χ. ενδοκρινολόγο.

Εάν κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο διαγνωσθούν όζοι, θα πρέπει να διερευνηθεί αν συντρέχει κίνδυνος κακοήθειας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.