Ανθότυρο vs φέτα

Ανθότυρο vs φέτα Facebooktwitterpinterest

Δύο πολυαγαπημένα Ελληνικά λευκά τυριά είναι το ανθότυρο και η φέτα.

Μάλιστα, είναι τόσο λατρευτά από μικρούς και μεγάλους που δεν λείπουν από κανένα σχεδόν Ελληνικό σπίτι. Παρασκευάζονται από αγνές φυσικές πρώτες ύλες, είναι ιδιαίτερα γευστικά ενώ η σύνθεσή τους έχει μικρές αλλά σημαντικές διαφορές. Ποιο όμως από τα δύο τυριά πρέπει να διαλέξετε και πότε;

Ανθότυρο

Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο ή αγελαδινό τυρόγαλα, γάλα και ανθόγαλα. Είναι μαλακό, εύπεπτο, χαμηλό σε νάτριο (αλάτι) και λιπαρά, έχει χαμηλή έως μέτρια περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Α, Ε και Β. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιτραπέζιο ή συνοδευτικό σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες, επιδόρπια, πίτες και γλυκά. Προσοχή, χαλάει εύκολα μετά το άνοιγμα της συσκευασίας και γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται άμεσα.

Φέτα

Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, αλάτι και καλλιέργεια. Είναι πιο σκληρό από το ανθότυρο, εύπεπτο, υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά και μέτριας έως υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη. Είναι φτωχό σε λακτόζη και όπως το ανθότυρο, λόγω του ότι οι πρώτες ύλες προέρχονται κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Α, Ε και Β. Συντηρείται σε άλμη και έχει σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής. Η φέτα είναι κατοχυρωμένη ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και το 1ο σε κατανάλωση τυρί στην Ελλάδα με πάνω από 115.000 τόνους ετησίως.

Διαθρεπτική επισύναψη (ανά 100 grπροϊόντος)
Ανθότυρο Φέτα
Θερμίδες (kcal) 180-230 260-300
Πρωτεΐνες (gr) 10-15 16-18
Υδατάνθρακες (gr) 2-4 0.2-0.5
Λιπαρά (gr) 14-17 21-26
Χοληστερίνη (mg) 55-58 70-75
Ασβέστιο (mg) 200-240 400-500
Νάτριο(mg) 100-250 500-650

Τι να διαλέξω;

Το ανθότυρο είναι καλή επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα ή θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους λόγω της χαμηλής, σε σχέση με τη φέτα, περιεκτικότητας του σε αλάτι και λιπαρά. Επιπλέον, το ανθότυρο είναι καλύτερη επιλογή από διαβητικούς, υπερτασικούς, νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς και άτομα με ευαισθησία στο αλάτι (πχ. με κατακράτηση υγρών) λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε αλάτι, λιπαρά και χοληστερίνη, πάντα σε σύγκριση με τη φέτα.

Η φέτα είναι προτιμότερη σε περιπτώσεις δυσανεξίας στη λακτόζη του γάλακτος και όταν επιδιώκουμε μεγαλύτερη πρόσληψη ασβεστίου (πχ. στην παιδική ηλικία και στην οστεοπόρωση). Τέλος, η φέτα υπερτερεί έναντι του ανθότυρου στην τιμή όπου για τα ίδια γραμμάρια προϊόντος είναι σαφώς φθηνότερη.

Νικητής: Το ανθότυρο, με πολύ μικρή όμως διαφορά.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.