Οι πολυβιταμίνες, αλλά όχι το κακάο, συνδέεται με την επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου

Οι πολυβιταμίνες, αλλά όχι το κακάο, συνδέεται με την επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου Facebooktwitterpinterest

Η ημερήσια πρόσληψη μιας πολυβιταμίνης για 3 χρόνια συνδέεται με επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης κατά 60%, με τις επιδράσεις να είναι ιδιαίτερα έντονες σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο (CVD), σύμφωνα με νέα έρευνα.

Εκτός από τη δοκιμή της επίδρασης μιας καθημερινής πολυβιταμίνης στη γνωστική λειτουργία, η μελέτη COSMOS-Mind εξέτασε επίσης την επίδραση των φλαβανολών του κακάο, αλλά δεν προέκυψε κάποια ευεργετική επίδραση.

Τα ευρήματα «μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα για την υγεία του εγκεφάλου, δεδομένης της προσβασιμότητας των πολυβιταμινών και των ιχνοστοιχείων και του χαμηλού κόστους και της ασφάλειάς τους», δήλωσε η ερευνήτρια της μελέτης Laura D. Baker, PhD, Καθηγήτρια Γεροντολογίας και Γηριατρικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή Wake Forest, Winston-Salem, Βόρεια Καρολίνα.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 14ο συνέδριο κλινικών δοκιμών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ (CTAD).

Ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη

Η μελέτη είναι ένα υποσύνολο μιας μεγάλης μητρικής δοκιμής που συνέκρινε τις επιδράσεις του εκχυλίσματος κακάο (500 mg/ημέρα φλαβανόλες κακάο) και ένα πρότυπο σκεύασμα πολυβιταμινούχο-ιχνοστοιχείων (MVM) με εικονικό φάρμακο για τα καρδιαγγειακά και καρκινικά αποτελέσματα σε περισσότερους από 21.000 ηλικιωμένους συμμετέχοντες.

Το COSMOS-Mind περιελάμβανε 2262 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω χωρίς άνοια που υποβλήθηκαν σε γνωστικές εξετάσεις κατά την έναρξη και ετησίως για 3 χρόνια. Η μέση ηλικία κατά την έναρξη ήταν 73 έτη και το 40,4% ήταν άνδρες.

Όλες οι ομάδες της μελέτης ήταν ισορροπημένες όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία, το ιστορικό για CVD, τον διαβήτη, την κατάθλιψη, την κατάσταση καπνίσματος, την πρόσληψη αλκοόλ, την πρόσληψη σοκολάτας και την προηγούμενη χρήση πολυβιταμινών. Οι αρχικές γνωστικές βαθμολογίες ήταν επίσης παρόμοιες μεταξύ των ομάδων μελέτης. Οι ερευνητές είχαν πλήρη δεδομένα για το 77% των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Το κύριο καταληκτικό σημείο ήταν η επίδραση του εκχυλίσματος κακάο (CE) έναντι του εικονικού φαρμάκου στη σύνθετη βαθμολογία της Γενικής Γνωστικής Λειτουργίας. Το δευτερεύον αποτέλεσμα ήταν η επίδραση του MVM έναντι του εικονικού φαρμάκου στην γενική γνωστική λειτουργία.

Πρόσθετα αποτελέσματα περιλάμβαναν την επίδραση των συμπληρωμάτων στην εκτελεστική λειτουργία και την μνήμη και τις επιδράσεις της θεραπείας για προκαθορισμένες υποομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ιστορικό CVD.

Χρησιμοποιώντας ένα γράφημα της αλλαγής με την πάροδο του χρόνου, η Baker έδειξε ότι δεν υπήρχε καμία επίδραση του κακάο στην γενική γνωστική λειτουργία. “Βλέπουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρακτικής, αλλά δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των ενεργών ομάδων και των ομάδων εικονικού φαρμάκου”, ανέφερε.

Για το MVM «Βλέπουμε μια θετική επίδραση των πολυβιταμινών για την ενεργό ομάδα σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, που κορυφώνεται σε 2 χρόνια και στη συνέχεια παραμένει σταθερή με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Baker.

Υπήρχαν παρόμοια ευρήματα με το MVM και στην τη σύνθετη βαθμολογία μνήμης και στη σύνθετη βαθμολογία της εκτελεστικής λειτουργίας. “Έχουμε σημασία και στα τρία, όπου οι δύο γραμμές διαχωρίζονται πέρα από τα αποτελέσματα της πρακτικής”, δήλωσε ο Μπέικερ.

Νέα στοιχεία

Οι ερευνητές βρήκαν ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, οι συμμετέχοντες στην μελέτη με CVD είχαν χαμηλότερες γνωστικές βαθμολογίες κατά την έναρξη αυτής. «Αλλά μετά από ένα αρχικό συμβάν, στο πρώτο έτος, οι συμμετέχοντες με ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων εξακολουθούν να ωφελούνται από το σκεύασμα πολυβιταμίνης, ενώ εκείνοι που έλαβαν εικονικό φάρμακο, οι γνωστικές τους ικανότητες συνεχίζουν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Baker.

Με βάση τις πληροφορίες από ένα βασικό διάγραμμα διασποράς των βαθμολογιών γνωστικής λειτουργίας ανά ηλικία, η μοντελοποίηση της μελέτης υπολόγισε ότι η θεραπευτική επίδραση της πολυβιταμίνης είχε θετικό όφελος σε ετήσια βάση.

Καθημερινή πολυβιταμινούχα-ανόργανα συμπληρώματα φαίνεται να επιβραδύνουν τη γνωστική γήρανση κατά 60% ή κατά 1,8 χρόνια“, πρόσθεσε η Baker.

Μέχρι σήμερα, η επίδραση της συμπλήρωσης πολυβιταμινών στη γνωστική λειτουργία έχει δοκιμαστεί σε μία μόνο μεγάλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή – τη Μελέτη Υγείας Ιατρών ΙΙ. Αυτή η μελέτη δεν έδειξε επίδραση, αλλά περιελάμβανε μόνο ηλικιωμένους άνδρες γιατρούς – και οι γνωστικές εξετάσεις ξεκίνησαν 2,5 χρόνια μετά την τυχαιοποίηση, δήλωσε η Καθηγήτρια Baker.

Συνέχισε περιγράφοντας ότι: «Η μελέτη μας παρέχει νέα στοιχεία ότι η καθημερινή συμπλήρωση με μια πολυβιταμίνη μπορεί να ωφελήσει τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένες γυναίκες και άνδρες, και τα αποτελέσματα της χρήσης της πολυβιταμίνης μπορεί να είναι πιο έντονη στους συμμετέχοντες με καρδιαγγειακή νόσο».

Για τις επιδράσεις των πολυβιταμινών στον επιπολασμό και την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, “μείνετε συντονισμένοι”, κατέληξε η Baker.

Μετά την παρουσίαση, η συμπρόεδρος της συνεδρίας Suzanne Schindler, MD, PhD, Καθηγήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, St. Louis, Μιζούρι, δήλωσε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της “ελέγχουν πάντα τα επίπεδα βιταμίνης Β12” σε ασθενείς με μνήμη και γνωστικές δυσκολίες και αναρωτήθηκαν αν οι συμμετέχοντες της μελέτης με χαμηλό επίπεδο ή ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 επωφελήθηκαν από την παρέμβαση. “Αναρωτιόμαστε επίσης γι’ αυτό”, δήλωσε η Baker.

«Μερικά από αυτά είναι ένα έργο σε εξέλιξη», πρόσθεσε η Baker. “Πρέπει ακόμα να το εξετάσουμε πιο εμπεριστατωμένα για να καταλάβουμε εάν μπορεί να αποτελέσει μηχανισμό βελτίωσης”.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.