Διατροφή και άνοια

Διατροφή και άνοια Facebooktwitterpinterest

Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου της άνοιας δυναμικά διαφοροποιημένη και μεταβαλλόμενη. Είναι πολλές οι μελέτες που έχουν υποδείξει πως να ακολουθήσουμε κατάλληλη διατροφή, κυρίως την Μεσογειακή διατροφή, η οποία συνδέεται με λιγότερο κίνδυνο της νοητικής έκπτωσης στα υγιή άτομα, και επίσης με μία επιβράδυνση της νοητικής έκπτωσης και της εξέλιξης της νόσου σε άτομα που ήδη παρουσιάζουν νοητική διαταραχή.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι και μεμονωμένες ουσίες (π.χ Vit E, Vit B, Vit D, Folati, Carotenoidi) παρουσιάζουν μία θετική συμβολή στην πρόληψη και επιβράδυνση της νοητικής διαταραχής.

Μεγάλη σημασία δίνουμε σήμερα στις nutracentici δηλαδή σε εκείνα τα προϊόντα ή μέρος αυτών, που έχουν πολύ θετική συμβολή στην ψυχοφυσική υγεία του ατόμου. Μελετώντας τη σχέση της διατροφής – άνοιας και γενικότερα τη σχέση διατροφής-υγείας, ένα πολύ βασικό ρόλο διαδραματίζει η μικροχλωρίδα του εντέρου.
Η δίαιτα είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση και την ωρίμανση της μικροχλωρίδας και μπορούν να συνεισφέρουν και λόγω της σύνθεσή τους αλλά και των δυνατοτήτων τους.
Μεταξύ των βασικών λειτουργιών της μικροχλωρίδας είναι εκείνη της μεταβολικό-ενεργειακής και της σύνθεσης των μικρό-προϊόντων (micronutrienti) μεταξύ αυτών οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα κοντής καδένας.
Η διατροφή επηρεάζει τη σύνθεση και τη βακτηριακή λειτουργία της μικροχλωρίδας κατά τη διάρκεια του κύκλου της ζωής μας.
Οι αλλαγές της μικροχλωρίδας διαχρονικά αντανακλούν την πορεία και τις τροποποιήσεις των διατροφικών συνηθειών: φυσιολογικά οι ημερήσιες διακυμάνσεις αντιστοιχούν στους κύκλους ύπνου – αφύπνισης και νηστείας-διατροφής, ενώ μεγαλύτερες διαταραχές  στη σύνθεση και ποσότητα της τροφής, πυροδοτούν μεταβολικές διαταραχές της μικροχλωρίδας που παραμένουν περισσότερο από τη διατροφική διαταραχή.
Οι δίαιτες με μεγάλη πρωτεϊνική περιεκτικότητα είναι εκείνες που περισσότερο χρησιμοποιούνται δια την απώλεια βάρους και μπορούν να καθορίσουν μια τροποποίηση της σχέσεως μεταξύ Bacteroides και Firmicules.
Η διατροφή έχει ένα πρωτεύοντα ρόλο στην ωρίμανση του εγκεφάλου κα των μνημονικών λειτουργιών και ως εκ τούτου οι διαφοροποιήσεις της διατροφής και ακολούθως της μικροχλωρίδας, μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση διαταραχών της μνήμης και ψυχικών νόσων.
Το έντερο έχει χαρακτηριστεί ως ο δεύτερος εγκέφαλος και επικοινωνεί με τον εγκέφαλο πρωταρχικά δια μέσου τριών οδών του άξονα μικροχλωρίδα-έντερο-εγκέφαλος: η μικροχλωρίδα επηρεάζει την σύνθεση και απέκκριση των νευροδιαβιβαστών, την συγκέντρωση των νευρο – ορμονών και νεύρο-πεπτιδίων, επικοινωνώντας δια μέσου των νευροενδοκρινών οδών και έχει μία ανοσοδιακανονιστική λειτουργία.

Φίλιππος Κανούτος

Φίλιππος Κανούτος,
Παθολόγος – Ειδικός Γηρίατρος

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.