Αυτοάνοσα Νοσήματα: Μπορεί η Λύση να Βρίσκεται σε Αλλαγές στον Τρόπο Ζωής & Διατροφής;

Facebooktwitterpinterest

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι η πιο συχνή αιτία νόσου σήμερα. Πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να βιώνουν επιδείνωση της υγείας τους, παρά την έγκαιρη διάγνωση και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Παλαιότερα πιστεύαμε ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν συνδέονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει πλέον τεκμηριωθεί ότι πρόκειται για νοσήματα που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που περνούν απαρατήρητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων και την πορεία της υγείας αυτή της ομάδας ασθενών. Ο εντοπισμός και η διόρθωση τους είναι ζωτικής σημασίας στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Πολλοί άνθρωποι σήμερα βιώνουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας, πόνους σε μύες και αρθρώσεις, γαστρεντερικές διαταραχές και μειωμένη πνευματική διαύγεια. Συχνά αυτά τα προβλήματα συνοδεύονται από μεταβολικές διαταραχές που αφορούν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, αυξημένο σωματικό βάρος, αντίσταση στην ινσουλίνη και εναπόθεση λίπους στο συκώτι.

Η συνήθης πορεία είναι να απευθυνθούν στο γιατρό τους και να πραγματοποιήσουν εξετάσεις, ώστε να διαγνωστεί το πρόβλημα της υγείας τους και να λάβουν την  κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η υποψία αυτοάνοσου νοσήματος είναι από τα πρώτα πράγματα που σκέφτονται οι γιατροί σήμερα. Τα αυτοάνοσα είναι η πρώτη αιτία νόσου, ξεπερνώντας τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο. Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους σήμερα πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα. Πρόκειται για χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται σε δικά του όργανα και ιστούς.

Τα πιο κοινά αυτοάνοσα νοσήματα είναι οι θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, η ψωρίαση, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (Crohn και ελκώδης κολίτιδα), η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η σκληροδερμία και άλλα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα αυτοάνοσο μπορεί να διαγνωστεί άμεσα, σε άλλες όμως όχι. Συχνά μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για την τελική διάγνωση.

Τρόπος Ζωής, Ελλείψεις & Διατροφή  

Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, οι γιατροί ανέφεραν στους ασθενείς ότι η διατροφή δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην πορεία ενός αυτοάνοσου. Οι συστάσεις αφορούσαν τη σωστή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, τη διενέργεια τακτικών εργαστηριακών ελέγχων και τη διαχείριση του στρες.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο και ότι ο τρόπος ζωής, οι ελλείψεις του οργανισμού και η διατροφή παίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξή τους και στην πορεία αυτών των νοσημάτων[1][2][3][4][5][6][7][8].

Ο εντοπισμός και η διόρθωση ελλείψεων και μεταβολικών διαταραχών που οφείλονται στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, αλλάζει την πορεία αυτοάνοσων ασθενειών όπως η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αγκυλοποιητική αρθρίτιδα, ο λύκος και η ελκώδης κολίτιδα.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δε διαχειριστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων, η πορεία της υγείας των ασθενών, προχωρά σε σταθερή και σταδιακή επιδείνωση μέσα από εξάρσεις και υφέσεις.

Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες με χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν βρει ευρεία εφαρμογή ειδικές εξετάσεις οι οποίες μετρούν τα μικρά μόρια – τους μεταβολίτες – που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Αυτές εντοπίζουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν την υγεία αυτών των ασθενών.

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι εντοπίζουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.

Πρόκειται για μια ευαίσθητη μέθοδο μέτρησης, που ανιχνεύει τις ελλείψεις του οργανισμού και τις μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τη διαχείριση της φλεγμονής, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την πορεία αυτής της κατηγορίας ασθενειών[9][10][11].

Το είδος των συγκεκριμένων αναλύσεων διαφέρει από τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που μετρούν πολύ μικρά μόρια στον οργανισμό και διενεργούνται σε λιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως, με πολύ υψηλά στάνταρ.

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας.

Οι μεταβολομικές αναλύσεις ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες, που εντοπίζουν:

  • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  • μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
  • τη διαχείριση της φλεγμονής
  • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
  • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
  • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
  • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
  • διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • διαταραχές στην ορμονική λειτουργία

Έχουμε διαπιστώσει, μέσα από χιλιάδες περιστατικά αυτοάνοσο νόσημα, ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων προς το καλύτερο.

Το 85% των ασθενών μας παρατηρεί σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής του. Συγκεκριμένα, η μείωση του βάρους και των κατακρατήσεων, η αύξηση της ενέργειας και η βελτίωση της διάθεσης, η ομαλοποίηση του κύκλου της περιόδου, η βελτίωση της ακμής και των υπόλοιπων συμπτωμάτων που προκαλούνται από τις ορμονικές διαταραχές, είναι τα πιο συχνά σημεία βελτίωσης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.