Τι είναι τα Θηλώματα

Facebooktwitterpinterest

Ορισμός
Τα θηλώματα είναι καλοήθη ογκίδια του δέρματος. Πολλοί τα ονομάζουν κρεατοελιές και είναι μικρά, στρογγυλά, με μίσχο επάρματα της επιδερμίδας. Το θήλωμα έχει συνήθως το χρώμα του δέρματος. Τα θηλώματα μπορεί όμως να είναι ροδαλά, καστανά ή ακόμη και σκουρόχρωμα. Στην τελευταία περίπτωση, τα θηλώματα μοιάζουν με κοινούς σπίλους (ελιές).

Αιτιολογία
Θηλώματα πρακτικά έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι μετά την ηλικία των 25-30. Τα θηλώματα οφείλονται στους ιούς HPV, τους ιούς δηλαδή που προκαλούν τις μυρμηκιές και τα κονδυλώματα. Παρόλα αυτά, τα θηλώματα δεν είναι εξίσου μεταδοτικά. Δεν μεταδίδονται δηλαδή εύκολα από άτομο σε άτομο. Τα θηλώματα μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν στο ίδιο άτομο μετά από τρίψιμο ή τραυματισμό της περιοχής.

Συμπτώματα
Τα θηλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Συνήθως ο ασθενής τα αντιλαμβάνεται ως μικρές ελίτσες με λεία ή μυρμηκιώδη επιφάνεια. Τα θηλώματα εμφανίζονται συνήθως σε θερμές και υγρές περιοχές του σώματος, όπου το δέρμα δημιουργεί πτυχές και ευνοεί την ανάπτυξη των ιών HPV. Θηλώματα λοιπόν εντοπίζονται συχνά στον λαιμό, στο πρόσωπο και κυρίως στα βλέφαρα, στις μασχάλες, στο στήθος και στις βουβωνικές περιοχές. Συχνά όμως καθώς αυτά μεγαλώνουν ή πολλαπλασιάζονται μπορούν να προκαλούν διάφορες ενοχλήσεις.

Έτσι ασθενείς με θηλώματα αναφέρουν κνησμό στην περιοχή και αίσθημα καύσου. Πολλές φορές τα θηλώματα τραυματίζονται και αιμορραγούν προκαλώντας ανησυχία στους ασθενείς.
Το ξύσιμο ή τρίψιμο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των θηλωμάτων. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται οίδημα και πόνος. Σε αρκετές περιπτώσεις η φλεγμονή που ακολουθεί τον τραυματισμό των θηλωμάτων μπορεί να απαιτήσει την χρήση τοπικών ή συστηματικών αντιβιοτικών.

Θεραπεία – Αφαίρεση
Η θεραπεία των θηλωμάτων συνίσταται στην αφαίρεση τους, η οποία είναι επιβεβλημένη, τόσο για ιατρικούς λόγους, όσο και για αισθητικούς.

Αφαίρεση θηλωμάτων με χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF)
Η αφαίρεση θηλωμάτων με χρήση ραδιοσυχνοτήτων είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία θηλωμάτων και οδηγεί σε πλήρη εξάλειψη των υπαρχουσών βλαβών, χωρίς να δημιουργεί σημάδια και ουλές στο δέρμα. Η χρήση ραδιοσυχνοτήτων είναι ανώδυνη, αναίμακτη και αμέσως μετά την αφαίρεση επιστρέφει κανείς αμέσως στις δραστηριότητές του.

Αφαίρεση θηλωμάτων χειρουργικά
Η χειρουργική αφαίρεση θηλωμάτων μπορεί να λάβει χώρα σε πολύ μεγάλα θηλώματα και κρεμάμενη τέρμινθο. Συνήθως γίνεται με shave excision της βλάβης, χωρίς να απαιτηθούν ράμματα.
Η αφαίρεση θηλωμάτων χειρουργικά με την πιο πάνω τεχνική δεν καταλείπει ουλές και είναι εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.