Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη

Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη Facebooktwitterpinterest

Οι αιμορροΐδες και η εγκυμοσύνη είναι δυο έννοιες που συχνά συσχετίζονται. Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 50% των γυναικών εμφανίζει συμπτώματα αιμορροϊδοπάθειας, συνηθέστερα κατά το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η εμφάνιση της πάθησης αυτής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μεταβολές που επισυμβαίνουν στον οργανισμό της εγκυμονούσας γυναίκας.

Αναμφίβολα, η εγκυμοσύνη είναι από μόνη της μια ιδιαίτερη κατάσταση η οποία αλλάζει μεγάλο μέρος των συνηθειών και της καθημερινότητας της γυναίκας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις ορμονικές μεταβολές της κύησης, αυξάνει το ποσοστό εμφάνισης παθήσεων του πρωκτού.

Τι είναι όμως η αιμορροϊδοπάθεια;

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια συχνή πάθηση του πρωκτού. Εμφανίζεται όταν οι αιμορροΐδες, αγγειακά στελέχη που βρίσκονται φυσιολογικά στο κατώτατο τμήμα του παχέος εντέρου, διογκώνονται και προκαλούν μια σειρά από συμπτώματα. Τα συχνότερα συμπτώματα της πάθησης είναι:

  • Έντονος πόνος
  • Αιμορραγία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Έκκριση βλέννης
  • Τοπικός ερεθισμός ή κνησμός
  • Αίσθημα καύσου στην περιοχή του πρωκτού
  • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Γιατί οι αιμορροΐδες πάσχουν συχνά στην εγκυμοσύνη;

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι πολύ συχνή πάθηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνηςΟι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι οι ακόλουθοι:

  • Αύξηση του μεγέθους της μήτρας: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλάζει το σχήμα και το μέγεθος της μήτρας με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση που ασκείται στην κάτω κοίλη φλέβα, το μεγαλύτερο φλεβικό στέλεχος της κοιλίας που είναι υπεύθυνο για την απορροή της σπλαγχνικής κυκλοφορίας. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τον αυξημένο όγκο αίματος που έχει η έγκυος, οδηγεί σε λίμναση του αίματος και σε διόγκωση των αιμορροΐδων.
  • Ορμονικές μεταβολές: Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούν πολύ συχνά στη διόγκωση των αιμορροΐδων. Βασικό παράδειγμα αποτελεί η προγεστερόνη η οποία μειώνει τη γαστρεντερική κινητικότητα προκαλώντας δυσκοιλιότητα, ένα σημαντικό παράγοντα πρόκλησης αιμορροϊδοπάθειας.
  • Λήψη τροφικών συμπληρωμάτων: Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής που χορηγούνται κατά την εγκυμοσύνη επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα, οδηγώντας πολύ συχνά σε αιμορροϊδοπάθεια.

Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη: Ποια είναι η αντιμετώπιση;

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης της αιμορροϊδικής νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεδομένου όμως ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι πολύ ιδιαίτερη και επιδρά διαφορετικά σε κάθε γυναίκα, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει πάντοτε να επισκέπτεται τον ιατρό της πριν λάβει οποιαδήποτε θεραπεία.

Σε γενικές γραμμές, ανάλογα με τη συμπτωματολογία και το βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Σκοπός της συντηρητικής θεραπείας είναι να προσφέρει ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα μέσω της αύξησης της κατανάλωσης φυτικών ινών και νερού. Παράλληλα, συμπληρωματικά μπορεί να εφαρμοστούν και ορισμένες θεραπείες όπως τοπικές κρέμες, τις οποίες ο ιατρός θα προτείνει κατά περίπτωση. Η συντηρητική αντιμετώπιση είναι συνήθως η πρώτη επιλογή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με στόχο τη βελτίωση των συμπτωμάτων και την οριστική αντιμετώπιση της πάθησης μετά την ολοκλήρωση του τοκετού.

Όσον αφορά τη χειρουργική αντιμετώπιση, στη σύγχρονη ιατρική έχει αναπτυχθεί μια πληθώρα θεραπειών οι οποίες αντιμετωπίζουν οριστικά την αιμορροϊδοπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, όταν ο ιατρός αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση της ασθενούς, θα της προτείνει αντίστοιχα τη χειρουργική μέθοδο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές τις ανάγκες. Συνήθως, η οριστική χειρουργική αντιμετώπιση διενεργείται, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

Συμβουλές για την αποφυγή της παρόξυνσης των αιμορροΐδων στην εγκυμοσύνη

  • Καταναλώστε άφθονο νερό και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
  • Αποφύγετε την άρση βάρους και την πολύωρη ορθοστασία
  • Αποφύγετε την καθιστική ζωή
  • Εντάξτε την ήπια άσκηση στο πρόγραμμά σας
  • Μην παραμένετε στην τουαλέτα για περισσότερο από πέντε λεπτά
  • Φροντίστε την υγιεινή της περιοχής του πρωκτού

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα αιμορροϊδοπάθειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο. Ο ιατρός, σεβόμενος την ιδιαιτερότητα της περιόδου αυτής, ορίζει ένα θεραπευτικό πλάνο πάντα με γνώμονα την ασφάλεια της μέλλουσας μητέρας και του εμβρύου της.

Χαράλαμπος Κων. Σπυρόπουλος,Γενικός Χειρουργός

Χαράλαμπος Κων. Σπυρόπουλος,
Γενικός Χειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.