Iνομυώματα Μήτρας

Facebooktwitterpinterest

Τα ινομυώματα (ή λειομυώματα) είναι καλοήθεις όγκοι του μυομητρίου (ο μυϊκός χιτώνας του τοιχώματος της μήτρας).

Η διάμετρός τους ξεκινά από το 1 εκατοστό και μπορεί να φτάσει έως και 15 εκατοστά, ενώ και το βάρος τους ποικίλει, από μερικά γραμμάρια έως και κάποια κιλά, σε κάποια ακραία περιστατικά πολλαπλών ινομυωμάτων.

Τα ινομυώματα μήτρας είναι πιο συχνά σε γυναίκες που βρίσκονται στη γονιμότητά τους, ενώ κατά την εμμηνόπαυση υποχωρούν.

Ινομυώματα μήτρας: Αίτια

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αίτια για την εμφάνιση ινομυωμάτων. Κάποια μπορεί να είναι ορμονικής (επίπεδα οιστρογόνων) ή κληρονομικής φύσεως καθώς επίσης κάποια μπορεί να σχετίζονται με το περιβάλλον.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η βασικότερη αιτία φαίνεται πως είναι η κληρονομικότητα σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα.

Ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα των ινομυωμάτων;

Δεν είναι απαραίτητο ότι τα ινομυώματα θα εκδηλωθούν μέσω συμπτωμάτων, ωστόσο τα συνηθέστερα συμπτώματα όταν εντέλει εμφανίζονται είναι τα εξής:

  • Αιμορραγίες και πόνος στην περίοδο.
  • Αιμορραγίες και πόνος στο μεσοδιάστημα μεταξύ 2 περιόδων.
  • Αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά.
  • Συχνοουρία ή δυσκοιλιότητα.
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
  • Προβλήματα γονιμότητας (αδυναμία σύλληψης, αποβολές, κ.λπ.).

Ινομυώματα: Διάγνωση

Για τη διάγνωση των ινομυωμάτων χρησιμοποιείται το υπερηχογράφημα, το οποίο εντοπίζει τον αριθμό των ινομυωμάτων, το μέγεθος, αλλά και τη θέση τους στη μήτρα.

Στην περίπτωση που η ασθενής παρουσιάζει πολλαπλά ινομυώματα προεγχειρητικά συνιστάται μαγνητική τομογραφία πυέλου (MRI) με σκοπό την πιο λεπτομερή χαρτογράφησή τους.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ινομυώματα;

Στην περίπτωση που τα ινομυώματα είναι μικρά και ασυμπτωματικά, συνήθως δεν συστήνεται κάποια θεραπεία, εκτός της συχνής παρακολούθησης από τον γυναικολόγο.

Σε αντίθετη περίπτωση, η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική (ελαφρά παυσίπονα ή ορμόνες) είτε χειρουργική, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης την οποία υποδηλώνει μία σειρά παραγόντων, όπως είναι το μέγεθος ή η τοποθεσία των ινομυωμάτων.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.