Νέα δεδομένα στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Facebooktwitterpinterest

Ο καρκίνος του μαστού είναι ιατροκοινωνικό πρόβλημα με ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις, στην ίδια τη γυναίκα αφενός και στο στενό και ευρύ περιβάλλον της αφετέρου.

Η συνεχής μελέτη και έρευνα γι’ αυτή τη νόσο σημειώνει συνεχώς πρόοδο, γεγονός που δικαιολογεί τη σημαντική μείωση της θνησιμότητας γυναικών με καρκίνο του μαστού τα τελευταία χρόνια. Οι γιατροί και διάφοροι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν στα χέρια τους νέες δυνατότητες στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα σε τέσσερις παράγοντες αποδίδεται η μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού:

  1. Στην πρόληψη της νόσου (ενημέρωση γυναικών που βρίσκονται στην ομάδα αυξημένου κινδύνου για τον τρόπο παρακολούθησης και εξέτασης του μαστού)

  2. Στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία (προσυμπτωματικός έλεγχος – screening)

  3. Στις γονιδιακές εξετάσεις (πρόγνωση και παρακολούθηση)

  4. Στην πρόοδο θεραπείας του καρκίνου (χειρουργική διατήρηση του μαστού – ογκοπλαστική)

Η αιτιολογία του καρκίνου του μαστού όπως και γι’ άλλους καρκίνους δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν όμως παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου όπως:

Περιβαλλοντικοί

  • Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα στην εμφάνιση του καρκίνου

  • Γυναίκες τρίτης ηλικίας που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν, εντός εικοσαετίας, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Γενετικοί

  • Πολλές μεταλλάξεις ογκογονιδίων ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα ο γενετικός έλεγχος για μεταλλάξεις των ογκογονιδίων BRCA1 και BRCA2 εφαρμόζεται ήδη στα πλαίσια της έγκαιρης διάγνωσης για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού καθώς και για την παρακολούθηση γυναικών μετά και κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Πρόγνωση

Για την πρόγνωση και την παρακολούθηση γυναικών με πρώιμο καρκίνο του μαστού, η ιστολογική εξέταση δεν μπορεί από μόνη της να εκτιμήσει τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου. Οι νέες μελέτες έδειξαν ότι μερικά γονίδια τα οποία ανιχνεύονται με εξειδικευμένες μεθόδους (OncotypeDX, MammaPrint), στοχεύουν στην παρακολούθηση γυναικών με πρώιμο καρκίνο του μαστού και κατά πόσο αυτές αναμένεται να ωφεληθούν από τη συμπληρωματική χημειοθεραπεία ή όχι, δεδομένου ότι ορισμένα γονίδια που ανιχνεύονται συσχετίζονται με επιθετικότερες μορφές καρκίνου.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική διατήρηση του μαστού σε γυναίκες με πρώιμο στάδιο του καρκίνου, κερδίζει έδαφος. Εδώ και πολλά χρόνια έχει αντικαταστήσει τη μαστεκτομή. Στη χειρουργική διατήρηση του μαστού γίνεται αφαίρεση του όγκου ή τμήματος του μαστού και ταυτόχρονα γίνεται αφαίρεση μικρού αριθμού λεμφαδένων ή λεμφαδένα φρουρού.

Η χειρουργική διατήρηση του μαστού στις περισσότερες περιπτώσεις συνδυάζεται με τεχνική αποκατάστασης για βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος.

Η ριζική μαστεκτομή για διάφορους λόγους μπορεί να συνδυαστεί με τεχνική χειρουργικής αποκατάστασης, με λίαν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.