Παγώνουν τον καρκίνο του μαστού

Facebooktwitterpinterest

Με μια πρωτοποριακή τεχνική, η οποία στην επιστημονική ορολογία αποκαλείται κρυοπηξία, Ισραηλινοί ερευνητές καταστρέφουν τους καρκινικούς όγκους στο μαστό, παγώνοντάς τους με υγρό άζωτο στους -170° C.

Η μέθοδος εφαρμόζεται με τη βοήθεια μιας κατεψυγμένης βελόνας, n οποία εισέρχεται στον καρκινικό ιστό και τον μετατρέπει σε παγάκι, καταστρέφοντάς τον χωρίς να απαιτείται νυστέρι.

Όπως εξηγούν οι εμπνευστές της μεθόδου, n διαδικασία διαρκεί 15 λεπτά και δεν χρειάζεται να υποβληθεί n ασθενής σε αναισθησία. Από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα, ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, ογκολόγος-χειρουργός και διευθυντής της Κλινικής Μαστού στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», εξηγεί πως η νέα τεχνική δεν αποτελεί πανάκεια για κάθε καρκίνο. Όπως ο ίδιος λέει: «Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν οι χειρουργικές επεμβάσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, αφενός για ψυχολογικούς λόγους και αφετέρου για να μειωθεί το υπέρογκο κόστος της πολυήμερης νοσηλείας ύστερα από κάθε χειρουργική επέμβαση.

Τεχνικές

Έτσι αναπτύσσονται μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, χωρίς να απαιτείται καν μονοήμερη νοσηλεία των ασθενών και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές που καταστρέφουν τους κακοήθεις όγκους με ραδιοκύματα, θερμότητα ή χαμηλή θερμοκρασία (δηλαδή κρυοπηξία). Οι τεχνικές αυτές δοκιμάζονται σε ερευνητικό επίπεδο και περνούν στην κλινική πράξη.

Ήδη n αναφερόμενη μέθοδος της κρυοπηξίας εφαρμόζεται σε καλοήθεις υπερπλασίες του μαστού όπως είναι τα ινοαδενώματα, επισημαίνει ο κ. Φιλόπουλος. Και συνεχίζει: «Η κρυοπηξία μπορεί να εφαρμοστεί σε μεμονωμένους και μικρούς σε διάμετρο όγκους (1-2 cm), καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλους κατεστραμμένους καρκινικούς ιστούς. Επίσης, καθώς n τεχνική είναι καινούργια, δεν έχουν προλάβει να γίνουν πολυετείς κλινικές μελέτες που θα δείξουν τι γίνεται με τις περιφερικές καρκινικές εστίες, οι οποίες ενδέχεται να μείνουν ανέπαφες. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ο καρκίνος να υποτροπιάσει, οπότε απαιτείται μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών σε βάθος 7-10 ετών».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.