Τι είναι οι Ευρυαγγείες

Facebooktwitterpinterest

Ορισμός

Οι ευρυαγγείες είναι εμφανείς λεπτές φλεβίτσες που βλέπουμε στο δέρμα. Είναι αρκετά συχνό πρόβλημα δεδομένου ότι υπάρχει σε 50% του γυναικείου πληθυσμού και οπωσδήποτε αλλά λιγότερο στους άντρες.

Μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στο σώμα κυρίως όμως στα πόδια.

Αίτια

Ο λόγος υπάρξεως τους δεν είναι σαφής. Ορισμένες υπάρχουν εκ γενετής και εμφανίζονται είτε αμέσως είτε κατά την διάρκεια της ζωής υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων και άλλες δημιουργούνται χωρίς να προϋπάρχουν.

Η κληρονομικότητα, η αύξηση των ενδοαγγειακών πιέσεων λόγο κιρρώσεως του ήπατος η ανεπάρκειας του φλεβικού συστήματος, η πίεση εκ των έξω από όγκους όπως επίσης η επίδραση της ακτινοβολίας θεραπευτικής και ηλιακής συντελούν στην εμφάνιση ευρυαγγειών.

Επίσης οι τραυματισμοί, η δυνητική δράση ορισμένων ουσιών όπως το οινόπνευμα, η έλλειψη βιταμινών και ορισμένες δερματολογίες παθήσεις όπως η ροδόχρους ακμή συνδέονται με την εμφάνιση των ευρυαγγειών.

Κατάταξη

Από πλευράς ανατομίας διακρίνουμε τις ευρυαγγείες σε αυτές που εχουν αστεροειδή δομή όπου στο κέντρο υπάρχει ένα τροφοφόρο αγγείο που δίνει αίμα σε όλη την ευρυαγγεία και που κυρίως είναι αρτηρίδιο. Βρίσκονται κυρίως στο πρόσωπο και στα μέρη του σώματος πάνω από τον ομφαλό και έχουν διάταξη δικτυωτή, κάτω από τον ομφαλό και κυρίως στα πόδια.

Έχουν διάταξη κυρίως δικτυωτή και το τροφοφόρο αγγείο είναι φλέβα. Αποτελούν δε τμήμα του επιφανειακού φλεβικού συστήματος.

Οι ευρυαγγείες μπορεί να είναι ερυθρές και μόλις εμφανείς αλλά επίσης μπλε και πολύ εμφανείς μεγέθους 2 χιλιοστών. Αυτό βεβαίως που ενδιαφέρει τις γυναίκες είναι η θεραπεία τους.

Θεραπεία

Όσον αφορά το πρόσωπο όπου κυριαρχεί ένα τροφοφόρο αγγείο ο καλύτερος τρόπος θεραπείας είναι με laser.

Ανάλογα με το μέγεθος της ευρειαγγείας μπορεί να χρειασθεί και δεύτερη η τρίτη εφαρμογή της θεραπείας με διάστημα ενός μηνός μεταξύ τους.

Αυτού του τύπου οι ευρειαγγείες σβήνουν σιγά σιγά και μόνον σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις παραμένει κάποιο υπόλειμμα.

Όσον αφορά τα πόδια ένας τρόπος θεραπείας είναι η ένεση διαφόρων ουσιών υπό την μορφή διαλυμάτων, τρόπος που εφαρμόζεται σε ορισμένες περιπτώσεις που οι ευρυαγγείες είναι σχετικά φαρδιές. Σε αυτού του τύπου τις πολύ φαρδιές ευρειαγγειες γίνεται ενδαγγειακό Laser.

Το αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως και ολοκληρώνεται σε ένα μήνα. η ένεση προκαλεί κάποια μικρή ενόχληση αλλά δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία.

Στις περιπτώσεις των μικρών ευρυαγγειών που είναι και οι περισσότερες σε ποσοστό 80% εφαρμόζεται το laser με τρόπο παρόμοιο με το πρόσωπο δηλαδή τρεις φορές με μεσοδιαστήματα ενός μηνός. Προϋπόθεση μοναδική για να εφαρμοσθεί το λέιζερ είναι να μην έχει εκτεθεί η περιοχή πρόσφατα στον ήλιο. Ανάλογα με το μέγεθος των ευρυαγγειων το μέρος και τον τρόπο που έγινε η θεραπεία μπορεί να χρειασθεί η εφαρμογή ελαστικού καλσόν για τρεις μέρες.

Συμπέρασμα

Πρέπει να αναφέρω ότι όσο και αν φαίνεται η ακούγεται εύκολο η θεραπεία των ευρυαγγειών απαιτεί υψηλή τεχνική.

Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται αναισθησία δεν έχει μετεγχειρητικούς πόνους και επιστρέφει κανείς αμέσως στην εργασία του πιστεύω ότι παροτρύνει τις γυναίκες να κάνουν αυτήν την επέμβαση. Το μόνο που πρέπει να αποφεύγεται για ένα μήνα μετα την επέμβαση είναι η παρατεταμένη ορθοστασία και η έντονη σωματική άσκηση καθώς και η έκθεση στον ήλιο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.