Ρινοπλαστική

Facebooktwitterpinterest

Είναι αλήθεια ότι λίγοι άνθρωποι έχουν την τέλεια μύτη. Από την άλλη μεριά σε ορισμένους η φύση ήταν άδικη μιας και η μύτη τους λόγω της δυσμορφίας μπορεί να χαλάει την αισθητική όλου του προσώπου.

Η ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που αποσκοπεί στην βελτίωση της αισθητικής της ρινός καθώς και στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας της τις περισσότερες φορές.

Είναι μια επέμβαση πρόκληση για τον ιατρό από τεχνικής αλλά και αισθητικής πλευράς.

Όσον δε αφορά τον ασθενή αποτελεί επέμβαση το αποτέλεσμα της οποίας επηρεάζει θετικά την ψυχολογία του και επομένως την επιθυμεί σφόδρα.

Λειτουργικότητα

Στο 70% των ανθρώπων υπάρχει περιοδική ανά 30 λ. έως 3 ώρες αλλαγή της χωρητικότητας των κοιλοτήτων της ρινός Υγραίνει τον αέρα 75% και τον ζεσταίνει στους 37 β. Η κύρια ποσότητα αέρα περνάει από το μεσαίο τμήμα της κοιλότητας και επομένως αν χαμηλώσουμε το προφίλ ελάχιστα θα αλλάξουμε την αναπνευστική και καθόλου την οσφρητική της ικανότητα.

Η μακριά και κρεμασμένη μύτη έχει τάση για δυσκολία στην αναπνοή. Η σκολίωση του διαφράγματος συνοδεύεται από υπερτροφία της κάτω ρινικής κόγχης από το κοίλο μέρος. Η ατροφική ρινίτις συνοδεύεται από αίσθημα αποφράξεως λόγω εκκρίσεων και κρουστών από βλέννα η ερεθισμού και ξηρότητας.

Ενδείξεις

Η ρινοπλαστική έχει τις ακόλουθες ενδείξεις

1: όταν υπάρχει αποδεκτή αισθητική παραμόρφωση της ρινός είτε εκ γενετής είτε από ατύχημα.

2: όταν υπάρχει συνδυασμένο πρόβλημα αισθητικής αλλά και αναπνοής λόγω ανωμαλιών διαφράγματος η ρινικών κογχών η βολβώδους και πτωτικής κορυφής.

3: μετά από αποτυχημένη πρώτη επέμβαση και εφόσον υπάρχουν οι προϋπόθεσης για επιτυχία της δεύτερης.

4: για βελτίωση της όλης εικόνας ατόμων που η παρουσία τους έχει να κάνει με το επάγγελμα τους.

5: για άτομα όπου η επέμβαση θα συμμετέχει στον καθορισμό του φύλου τους και συνεπώς στην ψυχική τους ισορροπία.

Αντενδείξεις ρινοπλαστικής

1:να μη αναμένεται ιδιαίτερη βελτίωση

2: να υπάρχει ψυχική ανισορροπία ασθενούς και τελειομανία

3:να υπάρχουν αιματολογικά προβλήματα

4:να υπάρχουν διαβήτης η υπέρταση η αναιμία η χρόνιες φλεγμονές

5:σε περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας εποχιακά.

6:όταν η ηλικία είναι κάτω των 18 ετών λόγω μη πλήρους αναπτύξεως του ρινικού σκελετού.

Επέμβαση

Γίνεται πάντα με γενική αναισθησία και κρατάει από 1 έως 2 ώρες Γίνεται με γνώμονα το κριτήριο του ασθενούς το φύλο του τις ιδιαιτερότητες του και την σύμφωνη γνώμη του ιατρού.

Ο ασθενής μπορεί μετά από 3–4 ώρες να πάει στο σπίτι του. ακολουθώντας παυσίπονη και αντιβιοτική αγωγή για 3 μέρες. Στις 2 μέρες αφαιρούνται οι εσωτερικές γάζες και στις επτά ο νάρθηκας. οι μώλωπες εκατέρωθεν της ρινός φεύγουν μετά 15νθημερο και το πρήξιμο σταδιακά έως και μέρα 2μηνο.

Συμπέρασμα

Είναι συχνή επέμβαση και μιας και οι ατέλειες της ρινός είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό πληθυσμού γίνεται ολοένα και συχνότερη.

Απαιτεί εμπειρία και καλλιτεχνία από τον ιατρό καθώς και ρεαλιστικές απαιτήσεις από τον ασθενή.

Έχει σπάνιες επιπλοκές μικρή και ελεγχόμενη μετεγχειρητική πορεία και δεν απαιτεί νοσηλεία. Συμβάλει τα μέγιστα στην βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενούς και στην ζωή του από προσωπικής και επαγγελματικής πλευράς.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.