Βελτιώστε σήμερα τη ζωή και την ψυχολογία των παιδιών σας με την ωτοπλαστική

Facebooktwitterpinterest

Πλαστική αυτιών σε παιδιά

Του Δρ. Νώντα Καποσίτα πλαστικού χειρουργού

Μέλος της American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS) Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Εξειδικευθείς στο University of Illinois at Chicago,USA

Ποιος δεν έχει γίνει μάρτυρας πειραγμάτων σε άτομα με πεταχτά ή περίεργα αυτιά; Ιδιαίτερα κατά τα σχολικά χρόνια όλοι είχαμε κάποιον συμμαθητή που όλοι τον φώναζαν «Ντάμπο» – από το γνωστό ελεφαντάκι- και τον κορόιδευαν γιατί είχε μεγάλα αυτιά! Αυτά τα «αθώα» κατά τα άλλα πειράγματα, δημιουργούν ενίοτε ψυχικά τραύματα στους αποδέκτες τους με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η αυτοπεποίθησή τους και η κοινωνική τους ζωή.

Έρευνες δείχνουν ότι τα πεταχτά αυτιά αποτελούν μεν τη συχνότερη δυσμορφία του πτερυγίου του αυτιού, αλλά όχι τη μοναδική. Άλλες περιπτώσεις είναι γνωστές ως “lop ear”, “cup ear”, “collapsed ears”, μακρωτία ή μεγάλα αυτιά, μικρωτία ή μικρά αυτιά, μεγάλα λοβία, κρυπτωτία, σχιστά λοβία από σκουλαρίκια, το αυτί σε σχήμα κοχυλιού, το “Stahl’s ear”, αλλά και περιπτώσεις δυσμορφιών που οφείλονται σε τραυματισμούς, εγκαύματα, κακοήθιες κλπ.

Η εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής έρχεται να προσφέρει ουσιαστική λύση στην αντιμετώπιση των δυσμορφιών του αυτιού και να αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές των ανθρώπων που πάσχουν από αυτές. Οι τεχνικές που επικεντρώνουν στη διόρθωση αυτών των δυσμορφιών είναι γνωστές ως ωτοπλαστική ή πλαστική αυτιών και ανήκουν στις πιο συχνές κατηγορίες αισθητικών επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής.

Ας δούμε όμως ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για την ωτοπλαστική:

Ποιος ο σκοπός της ωτοπλαστικής;

Ο σκοπός είναι διττός: Θέλουμε να φέρουμε τα πεταχτά αυτιά πίσω και κοντά στο κεφάλι, αλλά και να μικρύνουμε το πτερύγιο ή το λοβίο.

Πως γίνεται η επέμβαση για τα πεταχτά αυτιά;

Στο πρώτο στάδιο της επέμβασης, αφαιρούμε μια λεπτή λωρίδα δέρματος από την οπίσθια επιφάνεια του αυτιού. Στο επόμενο στάδιο της επέμβασης ξύνουμε την εμπρόσθια επιφάνεια του χόνδρου ώστε να γυρίσει προς τα πίσω.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε ειδικά διαφανή μη απορροφήσιμα ράμματα σε συγκεκριμένα σημεία για να μπορέσει να διπλώσει ο χόνδρος. Έτσι επιτυγχάνουμε το γύρισμα του αυτιού πιο πίσω, προς το κεφάλι και παράλληλα δημιουργούμε την ανατομία της ανθέλικας.

Στο τελευταίο στάδιο της επέμβασης, κλείνουμε το δέρμα στην οπίσθια επιφάνεια με ράμματα και τελειώνουμε με μια ειδική επίδεση.

Δείτε την τεχνική μας Live!!

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ωτοπλαστική επέμβαση και την αποκατάσταση:

  • Η επέμβαση γίνεται μετά την ηλικία των 4 ετών, και δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας πέραν αυτού του διαστήματος.
  • Η επέμβαση ωτοπλαστικής δεν απαιτεί διαμονή σε κλινική.
  • Σε μικρά παιδιά χρησιμοποιείται ήπια αναισθησία, ενώ για μεγαλύτερα άτομα προτιμούμε τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με sedation.
  • Μετά την επέμβαση, το κεφάλι καλύπτεται με έναν ελαφρύ επίδεσμο για σταθεροποίηση της επέμβασης ο οποίος αφαιρείται μετά από 24 ώρες. Η επαναφορά σε κανονικές δραστηριότητες γίνεται άμεσα ενώ είναι λογικό να υπάρχει ένα μικρό πρήξιμο στην περιοχή της επέμβασης.
  • Συνίσταται η προσοχή από άμεσο τραυματισμό για διάστημα 4 εβδομάδων μετά την επέμβαση. Όταν πρόκειται για παιδιά, καλό είναι να ενημερωθεί ο εκπαιδευτικός προκειμένου να τα προσέχει για ένα διάστημα μετά την επέμβαση.

Η ωτοπλαστική αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα του πως η εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής συμβάλλει δυναμικά στην ουσιαστική βελτίωση, της υγείας, της ψυχολογίας, της ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης και κατά συνέπεια της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

 

Περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες για την τεχνική της ωτοπλαστικής και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά μπορείτε να βρείτε στο http://www.oto-plasty.gr/paidiki.php.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.