Ρινοπλαστική: όσα πρέπει να γνωρίζεις σήμερα

Facebooktwitterpinterest

Η ρινοπλαστική είναι η Νο 1 σε ζήτηση επέμβαση πλαστικής χειρουργικής. Παραμένει, όμως, μία από τις δυσκολότερες επεμβάσεις ώστε να είναι επιτυχημένη.

Η μύτη περιλαμβάνει πολλά σχετιζόμενα ανατομικά στοιχεία, παράγοντες και προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν στο ίδιο χειρουγείο. Εάν αυτοί οι ανατομικοί σχηματισμοί και οι σχέσεις μεταξύ τους διαταραχθούν, ώστε να αλλάξει το σχήμα της μύτης, θα πρέπει να γίνουν αντίστοιχες προβλέψεις για τη σταθερότητα και τη λειτουργία αυτής. Ακόμη και μικρές φαινομενικά αλλοιώσεις και αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε μεταβολές, πολλές φορές καταστροφικές.

Εξελιγμένη Ρινοπλαστική;

Μοντέρνα ρινοπλαστική δε σημαίνει ανελέητη αφαίρεση του ρινικού οστού και λέπτυνση των χόνδρων στα ρουθούνια ώστε τελικά αυτά να μετακινούνται με την εισπνοή και την ομιλία. Η μοντέρνα ρινοπλαστική προτείνει μικρές αλλά καίριες παρεμβάσεις και βασίζεται σε βαθύτερες γνώσεις της δυναμικής. Δίνει τη δυνατότητα στο χειρισμό της κορυφής της ρινός που είναι το δυσκολότερο κομμάτι της ρινοπλαστικής, το στένεμα αυτής, αν είναι πλατιά, την αλλαγή κλίσης και επανατοποθέτησή της, χωρίς να μειωθεί ο όγκος της. Έτσι, δεν παραβλάπτεται ο ζωτικός χώρος της αναπνοής, δε δημιουργούνται προβλήματα στη ρινική βαλβίδα, τα αποτελέσματα είναι φυσικά και μόνιμα.

Ανοιχτή ή κλειστή ρινοπλαστική;

Ο ρινοχειρουργός πρέπει να είναι εκπαιδευμένος και στις δύο τεχνικές καθώς και στις παραλλαγές τους. Εξαρτάται από το περιστατικό, τη διορατική ματιά και τις γνώσεις του γιατρού, καθώς στη ρινοπλαστική ισχύει το ότι «το μάτι δεν μπορεί να δει αυτό που το μυαλό δε γνωρίζει».

Η ανοιχτή ρινοπλαστική είναι πιο εκτεταμένη και επεμβατική από την κλειστή ρινοπλαστική, αλλά δίνει τη δυνατότητα σμίκρυνσης και σωστής οριοθέτησης της κορυφής ρινός. Μπορεί να διαμορφωθεί μια νέα μύτη, να διορθωθούν λάθη προηγούμενων επεμβάσεων, να προστεθούν μοσχεύματα με απόλυτη συμμετρία. Εξωτερικό σημάδι δεν παραμένει, τα οιδήματα δεν είναι μεγαλύτερα.
Η παραμόρφωση της λοξής μύτης

Τις περισσότερες φορές συνοδεύεται και από ένα πολύ στραβό ρινικό διάφραγμα και αποτελεί πρόκληση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα τόσο στην αναπνοή όσο και στον ευθειασμό της μύτης εξωτερικά. Η διάγνωση γίνεται με ανοιχτή προσπέλαση ρινοπλαστικής. Έτσι, θα αποκαλυφθεί το χόνδρινο διάφραγμα και θα επιστρατευθούν οι νέες τεχνικές για να γίνει ο ευθειασμός του. Δεν πρέπει να πεταχτούν μεγάλα τμήματα διαφράγματος, επομένως τα στραβά ή σπασμένα τμήματα χόνδρου διαχωρίζονται και ξανασυρράπτονται με απόλυτη ευθυγράμμιση, με τη χρήση ειδικών ραφών ή με τη βοήθεια μιας μεβράνης (PDS FOIL). Tέλος, στο άνω τμήμα χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν ειδικά μοσχεύματα (Spreader).

http://www.shape.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.