Γιατί αρρωσταίνουμε ευκολότερα τον χειμώνα

Facebooktwitterpinterest

Το κοινό κρυολόγηµα αποτελεί την πιο συχνή µορφή ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, οφείλεται σε περίπου 200 διαφορετικά είδη ιών και μαζί µε τη γρίπη που οφείλεται επίσης σε ιούς, προκαλούν τις συχνότερες χειμερινές επιδημίες. Επομένως για να αρρωστήσουμε πρέπει να έρθουμε σε επαφή με κάποιον από αυτούς τους ιούς.

Γιατί όμως αρρωσταίνουμε ευκολότερα το χειμώνα και όταν κάνει κρύο?

Τον χειμώνα λόγω του κρύου, υπάρχει συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους όπως νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια κλπ, δηλαδή πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε κλειστούς χώρους για πολλές ώρες και μπορούν να μεταδώσουν με βήχα, με φτάρνισμα, ακόμα και με την ομιλία, τους ιούς του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης πολύ πιο εύκολα από το καλοκαίρι. Οι χώροι αυτοί δεν αερίζονται ικανοποιητικά και η διασπορά των ιών με τα σταγονίδια γίνεται πολύ πιο εύκολα.

Μια δεύτερη αιτία είναι ότι τον χειμώνα ο καιρός είναι πιο ψυχρός και ξηρός και τα επίπεδα υγρασίας χαμηλά οπότε οι ιοί είναι πιο σταθεροί και παραμένουν περισσότερο στον αέρα με αποτέλεσμα την πιο εύκολη μετάδοση τους.

Επίσης η αντίσταση του οργανισμού µας τους κρύους μήνες του χειµώνα είναι χαμηλή ιδίως όταν γίνεται εναλλαγή ζεστού και κρύου περιβάλλοντος. Το κρύο ρίχνει την άμυνα του οργανισμού μέσω της περιφερικής αγγειοσύσπασης που προκαλεί και μειώνει την τοπική άμυνα του οργανισμού όπως στον βλεννογόνο της μύτης. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι πέφτει όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι μειωµένα λόγω της μικρότερης ηλιακής ακτινοβολίας και κυρίως λόγω του βαρύτερου ντυσίματος µας.

Ορισμένοι μύθοι που πιστεύουμε όσον αφορά το κρυολόγημα:

Το «καλό» ντύσιμο προφυλάσσει από τα κρυολογήματα. Αυτό δεν έχει καμιά επιστημονική βάση.
Το εμβόλιο εναντίον της γρίπης προφυλάσσει από τα κρυολογήματα. Αυτό που ισχύει είναι ότι προφυλάσσει μόνο από τους ιούς της γρίπης.
Με την αντιβίωση περνά πιο γρήγορα το κρυολόγημα. Οι ιοί είναι απρόσβλητοι από τα αντιβιοτικά.
Η βιταμίνη C προφυλάσσει από τα κρυολογήματα. Κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά.

Πλούκος Κωνσταντίνος,ΩΡΛ

Πλούκος Κωνσταντίνος,
ΩΡΛ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.