Καινοτόμες Χειρουργικές Τεχνικές για την Αλλαγή Χαρακτηριστικών Προσώπου στον Eπαναπροσδιορισμό Φύλου

Facebooktwitterpinterest

Πολύπλοκη διαδικασία ο Επαναπροσδιορισμός Φύλου

Ο επαναπροσδιορισμός ή – όπως συνηθίζουμε να το ονομάζουμε – η αλλαγή φύλου αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία. Το ίδρυμα WPATH (The World Professional Association for Tansgender Health) το οποίο τελεί πλέον υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθούνται, προκειμένου να ολοκληρώνεται με τον ασφαλέστερο τρόπο η διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η αλλαγή φύλου δεν μπορεί να επιτελεστεί μέσα από ένα μόνο χειρουργείο – αυτό που αφορά τα γεννητικά όργανα – αλλά αφορά ταυτόχρονα και επεμβάσεις που έχουν σαν στόχο τη θηλυκοποίηση ή αρρενοποίηση του προσώπου και του σώματος. Για να φτάσει το ενδιαφερόμενο άτομο στο στάδιο να υποβληθεί στις μη αναστρέψιμες επεμβάσεις όπως είναι η αλλαγή των γεννητικών οργάνων, θα πρέπει να ζει για τουλάχιστον ένα χρόνο στο αντίθετο φύλο, μοιάζοντας με αυτό. Κατά συνέπεια, πρώτα επιτελούνται οι δευτερεύουσες επεμβάσεις που αφορούν στη θηλυκοποίηση ή αρρενοποίηση των χαρακτηριστικών του προσώπου και των παρεμβάσεων στο στήθος, σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία, και σε δεύτερο χρόνο, όταν το άτομο έχει ήδη εξοικειωθεί στο αντίθετο φύλο, τότε μπορεί να προχωρήσει στην επέμβαση αλλαγής φύλου.

Οι πρώτες αναστρέψιμες επεμβάσεις έχουν σαν στόχο να γίνει το πρόσωπο πιο θηλυκό ή πιο ανδροπρεπές, καθώς και να δημιουργηθεί γυναικείο στήθος ή να γίνει μαστεκτομή.

Αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου

Α. Από άρρεν σε θήλυ: Θηλυκοποίηση του προσπώπου
Το αντρικό πρόσωπο παρουσιάζει σημαντικές ανατομικές διαφορές από το γυναικείο, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στο σκελετό του κρανίου. Με βάση αυτές τις διαφορές, συνδυάζονται μια σειρά επεμβάσεων όπως η πλαστική του μετωπιαίου κρανίου σε συνδυασμό με lifting μετώπου, αυξητική ζυγωματικών, βλεφαροπλαστική, γενιοπλαστική, και εκτομή του θυρεοειδούς χόνδρου (μήλο του Αδάμ), σε συνδυασμό με συμπληρωματικές επεμβάσεις όπως μεταμόσχευση μαλλιών,  και επέμβαση στις φωνητικές χορδές.

Συγκεκριμένα, και προκειμένου να γίνει το πρόσωπο πιο στρογγυλό και με μικρότερο μέτωπο, ο πλαστικός χειρουργός προχωράει σε προώθηση της γραμμής των μαλλιών Hair Advance, καθώς και σε ανύψωση φρυδιών Βrowlift, που συχνά γίνεται συνδυαστικά με βλεφαροπλαστική. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί συνολικά ένα πιο στρογγυλό και μικρό μέτωπο, χωρίς γωνιώσεις, άρα και πιο θηλυκό.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της λιπομεταφοράς μπορούν να διορθωθούν ορισμένες ήπιες ατέλειες του προσώπου για μια άριστη θηλυκοποίησή του. Με την τεχνική της λιποαναρρόφησης και της λιπομεταφοράς (lipofilling) μπορεί για παράδειγμα να αφαιρεθεί τοπικό λίπος, το οποίο στα αντρικά σώματα αποθηκεύεται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, και να μεταφερθεί στο πρόσωπο, αλλά και στο στήθος ή στην περιοχή των γλουτών που είναι τυπικό δευτερογενές χαρακτηριστικό του γυναικείου φύλου. Επιπρόσθετα, με μη επεμβατικές μεθόδους, όπως εγχύσεις υαλουρονικού οξέως, μπορεί ο χειρουργός προσώπου να δώσει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Σημαντική επέμβαση επίσης, στην περίπτωση μεγάλου πηγουνιού, είναι η σμίκρυνση του, ώστε να στρογγυλέψουν οι γραμμές του προσώπου. Αυτή είναι μία επέμβαση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να γίνει αφαίρεση τμήματος του προεξέχοντος οστού της κάτω σιαγόνας στο ύψος του πηγουνιού. Πρακτικά γίνεται οστεοτομή, δηλαδή αφαίρεση τμήματος  του οστού της κάτω γνάθου, μα αποτέλεσμα να «μαλακώνουν» οι γωνίες του προσώπου.
Με τις παραπάνω επεμβάσεις προσεγγίζεται η θηλυκότητα του γυναικείου προσώπου, χωρίς να προκαλούνται παραμορφώσεις, βελτιώνοντας την εικόνα του προσώπου, και κατ’ επέκταση την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής των ατόμων.

Β. Από θήλυ σε άρρεν: Αρρενοποίηση του προσώπου

Το αντρικό πρόσωπο παρουσιάζει σημαντικές ανατομικές διαφορές από το γυναικείο, και αυτές συνήθως έγκεινται στις πιο σκληρές γραμμές και γωνίες. Οι αλλαγές λοιπόν αποσκοπούν στην προσθήκη των «γωνιών» του αντρικού προσώπου και γίνονται με τη χρήση ενθεμάτων (για παράδειγμα στο πηγούνι). Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση μικρού πηγουνιού, γίνεται μεγέθυνση, ώστε να αποκτήσει το πρόσωπο γωνίες. Αυτή είναι μία σχετικά απλή επέμβαση και συνίσταται ουσιαστικά στην εμφύτευση κάποιου ενθέματος μπροστά από το οστό της κάτω σιαγόνας. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι σχετικά σύντομη (30 με 40 λεπτά) και συνήθως δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος.

Άλλοι τρόποι για να αποκτήσει το πρόσωπο γωνίες είναι με αλλαγές του οστέινου κρανίου ή/και με λιπομεταφορά. Στην περίπτωση αυτή η λιπομεταφορά μπορεί να γίνει από περιοχές που οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη συγκέντρωση λίπους, όπως από τους γλουτούς και τους μηρούς, και να μεταφερθεί σε περιοχές του προσώπου που ο χειρουργός θέλει να «χτίσει» και να ενισχύσει. Επίσης, με μη επεμβατικές μεθόδους έγχυσης υαλουρονικού οξέος μπορούν να διορθωθούν ορισμένες ήπιες ατέλειες του προσώπου.

Και στους δύο τύπους επεμβάσεων στο πρόσωπο – θηλυκοποίησης ή αρρενοποίησης – ο χειρουργός για να διαμορφώσει τις σωστές γωνίες διαθέτει επίσης την καινοτόμο τεχνική της αφαίρεσης του Buccal Fat Pad ή Λιπώδους Σωματίου.

Αφαίρεση του Buccal Fat Pad: Δημιουργώντας γωνίες και κοψίματα σε στρογγυλά πρόσωπα:

Το Λιπώδες Σωμάτιο ή Buccal Fat Pad είναι ένα διαμέρισμα λίπους, το οποίο βρίσκεται αρκετά βαθιά στα μάγουλα και επεκτείνεται μέχρι τους κροτάφους. Η αφαίρεσή του μειώνει τα διογκωμένα μάγουλα και δημιουργεί «κοψίματα». Καθώς το Buccal Fat Pad ανατομικά βρίσκεται βαθιά, αποφεύγουμε την αφαίρεση του μέσω εξωτερικής τομής, ώστε να μη δημιουργηθούν επιπλοκές. Η αφαίρεση του πρέπει να γίνεται μέσα από το στόμα, με μια μικρή οπή στο μέσα μέρος των παρειών. Η διαδικασία κρατάει λίγη ώρα, απαιτεί όμως μεγάλη εμπειρία από τον χειρουργό, ώστε να το εντοπίσει με ευκολία και να υπολογίσει τον ακριβή όγκο που πρέπει να αφαιρέσει, προκειμένου να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές, ούτε σημάδια, και η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία, αλλά και με τοπική σε συνδυασμό με μέθη.

Συμπερασματικά, η αλλαγή των χαρακτηριστικών του προσώπου στον επαναπροσδιορισμό φύλου είναι μία εξαιρετικά σημαντική διαδικασία και απαιτεί ιδιαίτερες παρεμβάσεις και μεγάλη γνώση όλων των σύγχρονων τεχνικών, προκειμένου να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Μέσα από αυτές τις επεμβάσεις, και σε συνδυασμό με την ορμονοθεραπεία, το άτομο εξοικειώνεται στο αντίθετο φύλο, και στη συνέχεια μπορεί να προχωρήσει στην επέμβαση αλλαγής φύλου.

 

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.