Εμμηνόπαυση και περικοιλιακό λίπος 

Διάγνωση και θεραπεία της ενδομητρίωσης του αιδοίου και του περινέου Facebooktwitterpinterest

Γνωρίζουμε ότι λίγο πριν , κατά την διάρκεια και αμέσως μετά την εμμηνόπαυση αυξάνεται το λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.

Υπάρχει ταυτόχρονα αύξηση του υποδόριου λίπους (κάτω από το δέρμα), αλλά και του σπλαχνικού λίπους.

Έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα 4  μηχανισμοί που γίνεται αυτό και είναι οι παρακάτω:

  1. Μειωμένος μεταβολισμός εξαιτίας της πτώσης των οιστρογόνων. Έχει πειραματικά διαπιστωθεί ότι η φαρμακευτική χορήγηση αντιοιστρογόνων μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό κατά 50 θερμίδες την ημέρα.

Σε ένα μικρό διάστημα τριών μηνών, αυτό οδηγεί σε αύξηση βάρους περίπου μισού κιλού.

  1. Τα τελευταία χρόνια ανακαλύφθηκε ένας νέος τύπος λιποκυττάρων, που απαντάται πιο συχνά σε γυναίκες , αυξάνεται σε αριθμό με την πάροδο της ηλικίας και σχετίζεται με παραγωγή κυτοκινών .  Ας σημειωθεί εδώ οτι οι κυτοκίνες σχετίζονται με την αναστολή της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και συνεπώς αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Αυτός ο νέος τύπος λιποκυττάρων αθροίζεται στην περιοχή γύρω από την κοιλιά και το στήθος.

3.Διαταραχες ύπνου. Ο μηχανισμός φαίνεται να είναι ο εξής: το άγχος και οι διαταραχές ύπνου που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση  αυξάνουν την έκκριση κορτιζόνης, η οποία με την σειρά της αυξάνει το περικοιλιακό λίπος.

4.Μειωμένη δραστηριότητα. Η χειρουργική αφαίρεση ή η  φαρμακευτική καταστολή των ωοθηκών έχει επιβεβαιωθεί οτι οδηγεί τις γυναίκες σε μειωμένη επιθυμία για δραστηριότητες, για κίνηση γενικά. Οι πρώτες παρατηρήσεις έγιναν σε θηλαστικά, όπου το φαινόμενο είναι πάρα πολύ έντονο.

Η μειωμένη δραστηριότητα οδηγεί όχι μόνο σε αύξηση βάρους, αλλά και σε απώλεια μυικής μάζας.

Πως αντιμετωπίζεται η αύξηση του λίπους?

Υπάρχει βεβαίως η διατροφή και η άσκηση. Θα πρέπει να φροντίσουμε το διαιτολόγιο μας και να αυξήσουμε την άσκηση προσθέτοντας ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης για να προλάβουμε την απώλεια μυικής μάζας.

Η πλαστική χειρουργική έχει δυο «υπερόπλα» στην φαρέτρα της:

Την λιποαναρρόφηση και την κοιλιοπλαστική, και οι δυο με ΜΟΝΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!

Η κοιλιοπλαστική είναι μια επέμβαση που διορθώνει την χαλάρωση του δέρματος και των μυών του  κοιλιακού τοιχώματος, αλλά ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά και το λίπος της περιοχής της κοιλιάς. Λύνει δηλαδή ταυτόχρονα τρία προβλήματα.

Γίνεται στο νοσοκομείο και προϋποθέτει παραμονή.

Η τομή γίνεται στο σημείο όπου γίνεται η καισαρική και συνδυάζεται συχνά και με λιποαναρρόφηση , εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ το δέρμα που προκαλεί την χαλάρωση της κοιλίας ( μαζί και με ανεπιθύμητες ραγάδες όταν υπάρχουν, συνήθως μετά από εγκυμοσύνη), ενισχύονται οι κοιλιακοί μύες και αφαιρείται το λίπος. Επίσης με νέες τεχνικές ενισχύεται και η γράμμωση .

Υπάρχουν δύο είδη, η κανονική και η μίνι κοιλιοπλαστική.
Μια λεπτομερής εξέταση και συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό σας θα βοηθήσει στην κατάλληλη επιλογή για εσάς.

Πότε η επιλογή μας θα είναι η λιποαναρρόφηση και/ή η λιπογλυπτική?
Όταν το πρόβλημα μας είναι μόνον το περικοιλιακό λίπος και η χαλάρωση είναι αμελητέα. Η λιποαναρρόφηση της κοιλιάς είναι μια επέμβαση χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο και χωρίς ουλές.

Με τις καινούργιες τεχνικές, μπορούμε να αφαιρέσουμε μεγαλύτερη ποσότητα υποδορίου λίπους μέσα από μικροσκοπικές τομές.

Η αφαίρεση των λιποκυττάρων είναι και σ’ αυτήν την επέμβαση  μόνιμη και οριστική.

Και στις δύο περιπτώσεις επιβάλλεται η χρήση πιεστικού κορσέ  για μερικές μέρες . Δεν χρειάζεται αφαίρεση ραμμάτων, γιατί είναι απορροφήσιμα.

Να σημειωθεί οτι η μείωση του υποδορίου λίπους που επιτυγχάνεται με αυτές τι επεμβάσεις, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Δρ. Ευαγγελία Τσάτη Πλαστική Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Δρ. Ευαγγελία Τσάτη
Πλαστική Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.