Ωτοπλαστική

Facebooktwitterpinterest

Ποιός απο μας κοιτάζοντας κάποιον δεν επικέντρωσε το βλέμμα του στα πεταχτά αυτιά.

Οι ανωμαλίες στο σχήμα αλλά και στο μέγεθος των αυτιών αποτελούν το αντικείμενο της χειρουργικής επεμβάσεως που λέγεται ωτοπλαστική.

Βέβαια δεν είναι συχνό φαινόμενο αλλά ομως παρατηρούμε πολλούς ενήλικες αλλά και παιδιά που θα μπορούσαν να είχαν διορθώσει αυτό το αντιαισθητικό πρόβλημα. Εδω λοιπόν θα αναφέρω λίγα λόγια για αυτή την επέμβαση.

Ειδη δυσμορφιων

Πρώτα απο ολα θα πρέπει να διακρίνουμε αυτές τις δυσμορφίες σε αυτές που υπάρχουν απο την γεννηση του ανθρωπου και σε αυτες που προκύπτουν λογω τραυμάτων εγκαυμάτων η διαφόρων όγκων.

Στις πρώτες ανήκουν οι περιπτώσεις με κακή ανάπτυξη των αυτιών όσον αφορά το μεγεθός τους και που περιλαμβάνουν την ανυπαρξία των αυτιων η την ύπαρξη μικρών υπολλειμάτων τους. η τέλος το πολύ μεγαλό τους μέγεθος.

Επίσης ανήκουν οι περιπτώσεις με ανωμαλία στο σχήμα τους δηλαδή στις πτυχές που εχει το αυτι καθώς και στο πόσο πεταχτά είναι. Η τελευταία είναι και η πιο συχνή δυσμορφία.

Οι δυσμορφίες που προκύπτουν λόγω των αιτίων που προανέφερα κατά την ζωή του ανθρώπου και που λέγονται επίκτητες αφορούν είτε σε ολική καταστροφή του αυτιού η του δέρματος του ειτε σε διαφόρων μεγεθών ελλείματα που προκύπτουν απο ταύματα η όγκους. Ολες οι ανωμαλίες που προανέφερα διορθώνονται εύκολα η δύσκολα.

Αφεστώτα ώτα η όπως αλλιώς λέγονται τα πεταχτά αυτιά.

Είναι η πιό συχνή δυσμορφία και σήμερα θα μιλήσουμε για αυτήν. Τα παιδιά που έχουν αυτήν την δυσμορφία γίνονται πάντα αντικείμενο κοροϊδίας στο σχολείο διότι οι γονείς δεν αποφασίζουν εύκολα οτι πρέπει να χειρουργηθούν κυρίως λόγω ηλικίας. Εδώ πρέπει να τονίσω οτι δεν υπάρχει καμία αντένδειξη διότι στην ηλικία των επτά ετών έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των αυτιών. η επέμβαση αυτή γίνεται πάντα σε κλινική με γενική αναισθησία και διαρκεί μία ώρα.

Δύο ώρες μετά το τέλος της επεμβάσεως ο ασθενής πάει σπίτι του φορώντας ένα ελαστικό επίδεσμο για μία εβδομάδα. Ακολουθεί επίσης λιγοήμερη παυσίπονη και αντιβιωτική αγωγή. Ετσι κάποιος απαλλάσεται από αυτό το αντιαισθητικό πρόβλημα που οπωσδήποτε δημιουργεί άσχημες ψυχολογικές καταστάσεις ιδίως στο παιδί.


Ανοτία και μικροτία

Μία άλλη δυσμορφία των αυτιών είναι και η πλήρης έλλειψη του ενός αυτιού η η μερική αναπτυξή του. θα τις αναφέρω μαζί διότι η διορθωσηή τους είναι παρόμοια.

Είναι και οι δύο περιπτώσεις ανωμαλίες που συμβαίνουν κατά την ανάπτυξη του εμβρύου χωρίς αυτό να σημαίνει οτι παρόμοιες περιπτώσεις δεν προκυύπτουν και απο ατυχήματα.

Οι πρώτες προσπάθειες ξεκίνισαν το 1920. απο τον Γκιλίς. [Τάντζερ-Μπρέντ].

Διορθώνονται δύσκολα και απαιτούνται δύο η τρεις επεμβάσεις που γίνονται με γενική αναισθησία με μία η δύο μέρες μετεγχειρητική παραμονή στην κλινική.

Εάν το λοβίο του αυτιού δεν ειναι καλά σχηματισμένο τότε στην πρώτη επέμβαση που γίνεται σε ηλικία 6 ετών γίνεται αποκατάσταση του έτσι ώστε αφήνοντας μακριά μαλλιά να καλύπτεται το πρόβλημα μέχρι την ηλικία που μπορεί να γίνει η αποκατάσταση και του υπολοίπου. Αλλιώς προχωράμε κανονικά στην πρώτη επέμβαση που γίνεται σε ηλικία 12 ετών προκειμένου να έχει αναπτυχθεί καλά ο σκελετές στις πλευρες . Σε μία δεύτερη επέμβαση μετά τετράμηνο ανασηκώνουμε το θαμένο αυτί και διαμορφώνουμε αισθητικά το τελικό αποτέλεσμα.

Συμπέρασμα

Η ωτοπλαστική είναι μία απαραίτητη επέμβαση που πρέπει να γίνεται εγκαίρως είτε αφορά εύκολες ίιτε δύσκολες περιπτώσεις και κυρίως για σοβαρούς ψυχολογικούς λόγους. Ιδιαίτερα η πιό συχνή ανωμαλία που είναι τα πεταχτά αυτιά διορθώνονται εύκολα και δεν πρέπει να διαστάζει κανείς να το αποφασίσει.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.