Βλεφαροπλαστική

Facebooktwitterpinterest

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι κοιτάζονται κατ εξοχήν στα μάτια τα οποία είναι ταυτόχρονα και το κυρίως εργαλείο έκφρασης του ανθρώπου. Παράλληλα όμως είναι και το πρώτο χρονικά αισθητικό στοιχείο το προσώπου που εμφανίζει αισθητικές αλλοιώσεις. συνεπώς λοιπόν η βλεφαροπλαστική είναι η πρώτη αιτιολογικά επέμβαση από πλευράς αναγκαιότητας. Είναι η επέμβαση που διορθώνει την αισθητική και εν μέρει την σωστή λειτουργία των βλεφάρων.
Αίτια
Οι λόγοι για τους οποίους απαιτείται βλεφαροπλαστική είναι η εναπόθεση λίπους λόγω κληρονομικότητας η ηλικίας, το κρέμασμα του δέρματος λόγω της απώλειας της ελαστικότητας του και της επιδράσεως της βαρύτητας, η χαλάρωση του μυός που κλείνει το μάτι και τέλος εκ γενετής η μετατραυματικές ανωμαλίες των βλεφάρων. η κληρονομικότητα επιβάλλει την επέμβαση σε μικρή ηλικία που μπορεί να είναι και τα 20 έτη. Ετσι στους νέους έχουμε λόγω κληρονομικών λόγων υπέρμετρη συγκέντρωση λίπους στο άνω και κάτω βλέφαρο και στους μεγάλους λέπτυνση και ρυτίδωση του δέρματος του άνω βλεφάρου όπου το δέρμα εμφανίζεται σαν να μην κολλά στον μυ που βρίσκεται από κάτω και να μην ακολουθεί την προς τα άνω κίνηση του βλεφάρου και να κρεμάει. Επίσης γίνεται εναπόθεση λίπους και κρέμασμα του δέρματος στο κάτω βλέφαρο που τελικά σακουλιάζει. εκτός από την κληρονομικότητα η την ηλικία κακές συνήθειες οσον αφορά τον ύπνο δηλαδή είτε πολύς ύπνος είτε αϋπνία καθώς επίσης καταστάσεις αλλεργιας και νεφρικής η καρδιακής ανεπάρκειας ορμονικές ανωμαλίες καθώς και η φωτογήρανση επιβαρύνουν την κατάσταση των βλεφάρων .

Οι τελευταίες περιπτώσεις αποτελούν και τις μοναδικές αντενδείξεις της βλεφαροπλαστικής καθώς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα θα είναι μέτριο.

Εγχείρηση – Ιστορία

Η βλεφαροπλαστική είναι γνωστή από τον 11ον αιώνα. Οι περισσότερες τεχνικές όμως ανεπτύχθησαν τον 19ο και 20ον αιώνα. είναι επέμβαση γρήγορη και αναίμακτη που απαιτεί όμως σχολαστικότητα και λεπτομέρεια. Γίνεται με τοπική η ελαφρά γενική αναισθησία ανάλογα με τον ιατρό και την ανεκτικότητα του ασθενούς. στην γενική προηγείται ο συνήθης εργαστηριακός έλεγχος. Δεν απαιτείται παραμονή του ασθενούς στην κλινική. οι τομές που γίνονται στο άνω και κάτω βλέφαρο παύουν σύντομα να είναι εμφανείς λόγω της θέσεως τους αλλά και της φύσεως του δέρματος των βλεφάρων. η μετεγχειρητική πορεία είναι σύντομη και ανώδυνη με την προϋπόθεση να τοποθετείται πάγος για σύντομα χρονικά διαστήματα και για 2 μέρες μετά την επέμβαση και με μια ελαφρά παυσίπονη και αντιβιοτική αγωγή 4 ημερών. τα ράμματα αφαιρούνται την 4η μέρα.

Συμπέρασμα

Η βλεφαροπλαστική είναι μια πολύ συχνή επέμβαση που απευθύνεται σε μεγάλο εύρος ηλικιών είναι μεγάλης σημασίας γιατί εξαρτάται από αυτήν η νεανικότητα και φρεσκάδα στην έκφραση του ανθρώπου. έχει σπανιότατα επιπλοκές και κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να την κάνει κάποτε στην ζωή του.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.