19ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου:

Facebooktwitterpinterest

μείωση κατά 3-5% της ολικής χοληστερόλης που επιτυγχάνεται με την καθημερινή κατανάλωση προϊόντων σόγιας.

Στο πρόσφατο 19ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου που οργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας στις 18-19 Δεκεμβρίου του 2015 αναφέρθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για το ρόλο της σόγιας ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Η σόγια έχει αποτελέσει ένα βασικό συστατικό της Ασιατικής διατροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχει θεωρηθεί ως μια από τις πιθανές αιτίες μειωμένης συχνότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και μακροζωίας στους πληθυσμούς αυτούς. Αντίθετα, στις χώρες του Δυτικού κόσμου χρησιμοποιείται μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, αφού και με τη βοήθεια βελτιωμένων τεχνικών παρεμβάσεων έχει γίνει δυνατή η επεξεργασία της και η δημιουργία πλήθους προϊόντων που περιέχουν σόγια όπως υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με βάση τις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η σόγια περιλαμβάνεται, μαζί με τις φυτικές στερόλες, τις φυτικές ίνες και τα ω-3 λιπαρά οξέα, στα τέσσερα «λειτουργικά τρόφιμα» τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
Η Κλινική Διατολόγος-Διατροφολόγος κ. Σιαλβέρα Ντορίνα αναφέρθηκε στην ομιλία της με θέμα «Χοληστερίνη, κορεσμένα και τρανς λιπαρά.Μύθοι και πραγματικότητα» στη μείωση κατά 3-5% της ολικής χοληστερόλης που επιτυγχάνεται με την καθημερινή κατανάλωση 1-2 προϊόντων που περιέχουν σόγια. Η μείωση αυτή οφείλεται από τη μια μεριά σε μια πιθανή μείωση της σύνθεσης χοληστερίνης στο ήπαρ και από την άλλη στην αντικατάσταση προϊόντων που περιέχουν ζωικές πρωτεϊνες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά από αντίστοιχα προϊόντα πρωτεϊνης σόγιας.
Η σόγια χαρακτηρίζεται από σημαντική περιεκτικότητα πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας, ανάλογης εκείνης των πρωτεϊνών του κρέατος και των γαλακτοκομικών.
Όμως, και σε αντίθεση με τα ζωικά προϊόντα, δεν περιέχει παρά μόνο μικρή ποσότητα των ανθυγιεινών κορεσμένων λιπαρών οξέων: μόνο το 12-14% των λιπαρών οξέων της σόγιας είναι κορεσμένα ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μονοακόρεστα (23%) και πολυακόρεστα (63%). Σε μεγαλύτερη ποσότητα υπάρχει το ωμέγα-6 λινελαϊκό οξύ, περιέχονται όμως και σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το α-λινολενικό οξύ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 6% περίπου του συνολικού περιεχομένου της σόγιας σε λίπος. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στη σόγια περιέχονται επίσης σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και σιδήρου.
Ο προεδρεύων τη συγκεκριμένη συνεδρία κι εκ των διοργανωτών του συνεδρίου Καρδιολόγος κ. Γκουμάς Γεώργιος παρατήρησε ότι τα προϊόντα που περιέχουν πρωτεϊνες σόγιας εμφανίζονται ιδιαίτερα ελκυστικά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής αφού μπορούν να αντικαταστήσουν τα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και να έχουν βασικό ρόλο στα πλαίσια προγραμμάτων για την απώλεια βάρους: είναι άλλωστε γνωστό ότι σε σύγκριση με τα λίπη και τους υδατάνθρακες οι τροφές που περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό της όρεξης και βοηθούν καλύτερα στον έλεγχο της πείνας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.