Οι φυτικές πρωτεΐνες, η ισχυρότερη (και η πιο απαιτητική) δέσμευση για την καλή υγεία

Οι φυτικές πρωτεΐνες, η ισχυρότερη (και η πιο απαιτητική) δέσμευση για την καλή υγεία Facebooktwitterpinterest

Όταν ακούμε τη λέξη πρωτεΐνη, το μυαλό των περισσοτέρων εξ ημών πηγαίνει αυτόματα στο κρέας, στο ψάρι και στα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, οι τροφές που είναι πηγή φυτικών πρωτεϊνών φαίνεται να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Μια πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας βρήκε καθοριστικά στοιχεία: όσοι καταναλώνουν ικανοποιητική ποσότητα φρούτων και λαχανικών, παρουσιάζουν 31% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιολογικών παθήσεων.

Γιατί θα πρέπει να εντάξετε τις φυτικές πρωτεΐνες στη διατροφή σας;

Πολλαπλά οφέλη

Πέραν της πρωτεϊνικής συνεισφοράς τους, τα οφέλη αυτών των τροφών για την υγεία και την ευημερία μας είναι πολλαπλά: προσφέρουν κορεσμό χωρίς να παρέχουν υπερβολικές θερμίδες, περιέχουν λιγότερα λιπαρά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αποτελούν πηγή μετάλλων και βιταμινών, παρέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά, είναι εύκολα στην πέψη και πολλά άλλα!

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να σταματήσετε να καταναλώνετε ζωικό κρέας. Το κρέας ζώων είναι γνωστό για τις πολυάριθμες θρεπτικές ουσίες του. Εάν τρώτε μια ποικιλία από κρέατα ζώων (όχι μόνο το βόειο κρέας), μπορείτε να πάρετε όλα τα αμινοξέα που χρειάζεστε μαζί με βιταμίνες όπως Β12, νιασίνη, θειαμίνη, Β5, Β6, Β7 και βιταμίνες Α και Κ. Εντούτοις, δεν  θα πρέπει να γίνεται υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Το κλειδί: περισσότερες θρεπτικές ουσίες σε λιγότερες θερμίδες

Οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν άλλωστε και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν τη διαδικασία της πέψης, ενισχύουν την εντερική λειτουργία και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Εντούτοις, μπορεί να διερωτηθεί κανείς γιατί δεν είναι τόσο διαδεδομένη η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών εφόσον τα άφθονα οφέλη τους είναι γνωστά;

Μελέτες που συνέκριναν τους ανθρώπους που τρώνε ζωικές πρωτεΐνες με εκείνους που επιλέγουν κυρίως τις φυτικές βρήκαν σταθερές ενδείξεις ότι όσοι τρώνε λαχανικά τείνουν να ζουν περισσότερο και να είναι πιο υγιείς, ακόμη και μετά την προσαρμογή άλλων σημαντικών παραγόντων όπως η κοινωνικοοικονομική τάξη, το βάρους και οι συνήθειες άσκησης.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η υποκατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών, ειδικά αυτών που προέρχονται από επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, από φυτικές, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Λίπος και χοληστερόλη

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μια μπριζόλα μπορεί να μην είναι πολύ καλή για την υγεία σας είναι το λίπος που τη συνοδεύει (και την κάνει τόσο νόστιμη). Το λίπος αυτό προσθέτει γεύση, αλλά μπορεί να απειλήσει την καρδιά σας. Από την άλλη πλευρά, οι φυτικές πρωτεΐνες  έχουν πολύ λιγότερο κορεσμένο λίπος και καθόλου χοληστερόλη.

 

Τα κορεσμένα λίπη συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων επειδή αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Τα τρόφιμα όπως τα καρύδια, τα αβοκάντο και τα ψάρια έχουν πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά συγκριτικά με τα κόκκινα κρέατα και θεωρούνται πολύ πιο υγιεινά.

Σε γενικές γραμμές, είναι αναμφισβήτητο ότι μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές πρωτεΐνες είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Αλλά, όπως αναγνωρίζουν όλοι οι διαιτολόγοι, μια δίαιτα λειτουργεί μόνο όταν το φαγητό είναι νόστιμο: βρείτε καινούριες συνταγές και συνδυασμούς, ώστε να μην βαρεθείτε ποτέ.
Και κάτι ακόμη: εκτός από τη διατροφή, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε το άγχος. Βρείτε ασχολίες που σας διασκεδάζουν ή που σας ενθουσιάζουν.
Αν θέλετε κάτι συναρπαστικό, δοκιμάστε το Live στοίχημα με NoviBet!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.