Διατατική Mυοκαρδιοπάθεια

Διατατική Mυοκαρδιοπάθεια Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η διατατική μυοκαρδιοπάθεια;

Είναι μια μορφή καρδιακής ανεπάρκειας που οφείλεται κυρίως σε κληρονομικά αίτια άλλα και σε άλλα λιγότερο συχνά αίτια όπως:
• Ιογενείς λοιμώξεις (μυοκαρδίτιδες)
• Κατάχρηση οινοπνεύματος
• Εγκυμοσύνη και λοχεία
• Αντικαρκινικά φάρμακα χημειοθεραπεία

Στην περίπτωση όμως που ο ασθενής εμφανίζει στεφανιαία νόσο (δηλαδή σημαντικού βαθμού στενώσεις στα στεφανιαία αγγεία η διάγνωση της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας θα πρέπει να αποκλείεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ασθενούς;

Η δύσπνοια (που μπορεί να συνοδεύεται από εμπύρετο ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού) είναι το πρώτο και χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα. Η δύσπνοια αυτή πολλές φορές είναι τόσο έντονη που εκδηλώνεται ως οξύ πνευμονικό οίδημα. Δευτερευόντως τα οιδήματα στα κάτω άκρα αλλά και η έντονη σωματική κόπωση χωρίς την ύπαρξη άλλης νόσου (π.χ. αναιμία – παθήσεις θυρεοειδούς) αποτελούν πρώτες εκδηλώσεις της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Τέλος να μην ξεχνάμε ότι  είναι δυνατόν η διάγνωση να τεθεί και ως τυχαίο εύρημα σε υπερηχογράφημα (triplex καρδιάς) ρουτίνας.

Ποια είναι η βλάβη που αναπτύσσεται στην καρδιά;

Το κύριο χαρακτηριστικό της φυσιολογικής  καρδιάς ή αλλιώς όπως επιστημονικά λέγεται του μυοκαρδίου είναι ότι αποτελείται από ελαστικές ίνες που διατείνονται και συμπιέζονται έτσι ώστε να κάνουν την καρδιά να λειτουργεί ως αντλία. Στην διατατική μυοκαρδιοπάθεια το μυοκάρδιο αρχίζει σιγά-σιγά να καταστρέφεται και να αντικαθιστάται από συνδετικό – ουλώδη ιστό που δεν έχει τις ίδιες ελαστικές ιδιότητες. Τότε η καρδιά χάνει μέρος της  ικανότητας της να λειτουργεί ως αντλία και στην προσπάθεια της  να αντιρροπήσει τη βλάβη αρχίζει να μεγαλώνει.
Όταν η αντιρρόπηση σταματήσει υγρό συσσωρεύεται στους πνεύμονες και εκδηλώνεται δύσπνοια κυρίως στην ηρεμία.

Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα στον ασθενή με διατατική μυοκαρδιοπάθεια;

Κύρια κλινικά συμπτώματα είναι:
– Δύσπνοια προσπάθειας
– Δύσπνοια στην κατάκλιση
– Οιδήματα (πρήξιμο) στα πόδια
– Αδυναμία και καταβολή
– Αιφνίδιος θάνατος (σπανιότερα)

Υπάρχει τελικά αιτιολογία της πάθησης;

Η αιτιολογία της πάθησης είναι ο λανθασμένος γενετικός κώδικας που κληρονομείται από τους συγγενείς πρώτου βαθμού στον ασθενή, δηλαδή οικογενής διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Η εμφάνιση της νόσου γίνεται συνήθως υπό την επίδραση διαφόρων περιβαλλοντολογικών παραγόντων όπως είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, διάφοροι ιοί, η εγκυμοσύνη και τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της φυσιολογικής καρδιάς ή αλλιώς όπως επιστημονικά λέγεται του μυοκαρδίου είναι ότι αποτελείται από ελαστικές ίνες που διατείνονται και συμπιέζονται έτσι ώστε να κάνουν την καρδιά να λειτουργεί ως αντλία.

Πώς αντιμετωπίζεται η διατατική μυοκαρδιοπάθεια;

Οι στόχοι της θεραπείας στη διατατική μυοκαρδιοπάθεια είναι δύο:
Πρώτον η σταθεροποίηση της κλινικής κατάστασης του ασθενούς και δεύτερον η καταπολέμηση ή η άρση του εκλυτικού παράγοντα.
Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην καρδιακή ανεπάρκεια όπως τα διουρητικά, οι αναστολείς των ΜΕΑ και των ανταγωνιστών της αγγειοτενσίνης καθώς και οι β αναστολείς βοηθούν τόσο στη βελτίωση των συμπτωμάτων όσο και στο προσδόκιμο της επιβίωσης των ασθενών.
Η καταπολέμηση του εκλυτικού παράγοντα όπως η διακοπή του αλκοόλ και η προφύλαξη από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού βοηθούν αποτελεσματικά.
Η μεταμόσχευση της καρδιάς έχει πάντα θέση στη θεραπευτική των ασθενών με διατατική μυοκαρδιοπάθεια,

Ηλίας Τσούγκος, Καρδιολόγος

Ηλίας Τσούγκος,
Καρδιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.