Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα;
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα ή καρδιογράφημα ή ΗΚΓ σε συντομογραφία, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κλινικής εξέτασης στην καρδιολογία. Παραμένει εξέταση ζωτικής σημασίας για τη διάγνωση των καρδιακών παθήσεων, δίνοντάς μας πληροφορίες για καταστάσεις όπως η οξεία ισχαιμία του μυοκαρδίου (έμφραγμα του μυοκαρδίου), διάφορες αρρυθμίες, η καρδιακή ανεπάρκεια, συγγενείς καρδιοπάθιες κ.α.

Είναι δύσκολη εξέταση;
Σαν εξέταση είναι γρήγορη και εντελώς ανώδυνη. Απαιτούνται μόνο λίγα λεπτά (2-3) για να πραγματοποιηθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι, να ξαπλώσει ο ασθενής στην εξεταστική κλίνη, να συνδεθούν ηλεκτρόδια (καλώδια), στα χέρια, στα πόδια και το στήθος. Στη συνέχεια ο ασθενής παραμένει ήρεμος ώστε ο καταγραφέας να καταγράψει το ηλεκτρικό σήμα από την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

Δείχνει τα πάντα για την καρδιά;
Το τυπικό ηλεκτροκαρδιογράφημα έχει διάρκεια καταγραφής 10 δευτερολέπτων από 12 διαφορετικά “σημεία” της καρδιάς. Αυτό που βλέπουμε λοιπόν στο ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι το τί συμβαίνει στην καρδιά “τώρα”, δηλαδή τα τελευταία 10 δευτερόλεπτα. Έτσι για παράδειγμα μπορούμε να δούμε ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, το οποίο συμβαίνει τώρα ή μια μόνιμη κατάσταση όπως μία χρόνια αρρυθμία π.χ. κολπική μαρμαρυγή. Επίσης μπορούμε να δούμε καταστάσεις που επηρέασαν στο παρελθόν την καρδιά και φαίνονται στο ηλεκτροκαρδιογράφημα μέχρι τώρα. Για παράδειγμα μπορούμε να δούμε, ένα παλαιό έμφραγμα του μυοκαρδίου που άφησε ουλή στην καρδιά ή να δούμε την διόγκωση μιας καρδιάς, από χρόνια αρτηριακή υπέρταση, χωρίς αγωγη.

Νιώθω συχνά την καρδιά μου να “χτυπάει” γρήγορα. Γιατί δεν το βλέπουμε στο ηλεκτροκαρδιογράφημα;
Όπως προαναφέρθηκε, στο καρδιογράφημα βλέπουμε καταστάσεις που έγιναν στο παρελθόν, αλλά επηρέασαν σημαντικά την καρδιά. Καταστάσεις όπως οι αρρυθμίες, οι οποίες δεν αφήνουν κάποιο “σημάδι” στην καρδιά, πρέπει να συμβαίνουν την ώρα που γίνεται η καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος αλλιώς δεν φαίνονται, έστω και αν συμβαίνουν δευτερόλεπτα πριν πάμε στον γιατρό ή δευτερόλεπτα μετά.

Για να καταγράψουμε τέτοια γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν κάποια στιγμή μέσα στη διάρκεια του 24ωρου, χρειαζόμαστε καρδιογράφημα μεγάλης διάρκειας. Έτσι ανάλογα με την περίπτωση έχουμε τις εξής δυνατότητες:

Holter ρυθμού 24ωρου ή 48ωρου, Holter ρυθμού εβδομάδος, Holter ρυθμού εμφυτεύσυμο (διάρκειας μηνών έως έτους)

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.