18ο Πανελληνίο Συνέδριο της Ελληνικής εταιρείας λιπιδιολογίας

Facebooktwitterpinterest

18ο Συνέδριο Λιπιδιολογίας: Η προσθήκη σόγιας και φυτικών στερολών-στανολών στη διατροφή μπορούν να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Στα πλαίσια του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής εταιρείας λιπιδιολογίας υπήρξε ένας ενδιαφέρον επιστημονικός αντίλογος μεταξύ του Διευθυντή της Β Καρδιολογικής Κλινικής Δ. Ρίχτερ και του Αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας Χαράλαμπου Βλαχόπουλου σχετικά με το αν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης πρέπει να πέφτουν εξαιρετικά χαμηλά ή όχι. Ο κ. Ρίχτερ υποστήριζε πως τα επίπεδα της LDL πρέπει να είναι πολύ χαμηλά σε όλους τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου ενώ ο κ. Βλαχόπουλος υποστήριζε πως πρέπει να πέφτουν όσο χρειάζεται ανάλογα με το προφίλ του καθενός.

Μολονότι οριστική απάντηση δεν υπήρξε ( αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος επιστημονικών αντιπαραθέσεων όπου δεν υπάρχει ακόμα απόλυτη επιστημονική αλήθεια), αυτό στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο είναι η μεγάλη σημασία της σωστής διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η μείωση της κατανάλωσης  κορεσμένων και τρανς λιπών, η διατήρηση ενός καλού σωματικού βάρους, η προσθήκη φυτικών ινών, σόγιας και φυτικών στερολών-στανολών στη διατροφή μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σε σημαντικό βαθμό και να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την καρδιαγειακή μας υγεία προτού μπούμε στη διαδικασία του χαμηλά ή πολύ χαμηλά έχοντας μπει σε ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακό συμβάν.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.