18ο Πανελληνίο Συνέδριο της Ελληνικής εταιρείας λιπιδιολογίας
18ο Συνέδριο Λιπιδιολογίας: Η προσθήκη σόγιας και φυτικών στερολών-στανολών στη διατροφή μπορούν να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.
Στα πλαίσια του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής εταιρείας λιπιδιολογίας υπήρξε ένας ενδιαφέρον επιστημονικός αντίλογος μεταξύ του Διευθυντή της Β Καρδιολογικής Κλινικής Δ. Ρίχτερ και του Αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας Χαράλαμπου Βλαχόπουλου σχετικά με το αν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης πρέπει να πέφτουν εξαιρετικά χαμηλά ή όχι. Ο κ. Ρίχτερ υποστήριζε πως τα επίπεδα της LDL πρέπει να είναι πολύ χαμηλά σε όλους τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου ενώ ο κ. Βλαχόπουλος υποστήριζε πως πρέπει να πέφτουν όσο χρειάζεται ανάλογα με το προφίλ του καθενός.
Μολονότι οριστική απάντηση δεν υπήρξε ( αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος επιστημονικών αντιπαραθέσεων όπου δεν υπάρχει ακόμα απόλυτη επιστημονική αλήθεια), αυτό στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο είναι η μεγάλη σημασία της σωστής διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων και τρανς λιπών, η διατήρηση ενός καλού σωματικού βάρους, η προσθήκη φυτικών ινών, σόγιας και φυτικών στερολών-στανολών στη διατροφή μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σε σημαντικό βαθμό και να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την καρδιαγειακή μας υγεία προτού μπούμε στη διαδικασία του χαμηλά ή πολύ χαμηλά έχοντας μπει σε ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακό συμβάν.