Ο κίνδυνος εμφράγματος μυοκαρδίου είναι μικρότερος με τα νέα από του στόματος αντιπηκτικά

Facebooktwitterpinterest

 έναντι των ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη αναδρομική μελέτη σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ, όπως η βαρφαρίνη, τα νέα αντιπηκτικά από το στόμα συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΟΕΜ σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ).

Επιπρόσθετα δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης ΟΕΜ μεταξύ των εκπροσώπων των άμεσων αντιπηκτικών από του στόματος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 31.739 ασθενείς (μέση ηλικία, 74 έτη, 47% γυναίκες) με μη βαλβιδική ΚΜ από τα μητρώα υγειονομικής περίθαλψης της Δανίας, οι οποίοι ξεκίνησαν να λαμβάνουν: ανταγωνιστή βιταμίνης Κ (28%), ή apixaban (Eliquis, Bristol-Myers Squibb / Pfizer 27 %), ή dabigatran (Pradaxa, Boehringer Ingelheim, 23%) ή rivaroxaban (Xarelto, Janssen, 22%) μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Ιουνίου 2016.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι διαφορές κινδύνου και για τα τρία άμεσα από του στόματος αντιπηκτικά έναντι των ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ ήταν σημαντικές.Επιπλέον, τα αποτελέσματα ήταν σταθερά για ασθενείς με ή χωρίς προηγούμενη ισχαιμική καρδιακή νόσο και ταυτόχρονη αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία.

Με βάση το μεγάλο και σαφές σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων, οι κλινικοί ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν dabigatran με ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε ασθενείς με ΚΜ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ιστορικό στεφανιαίας νόσου και προηγούμενο

ΟΕΜ. J Am Coll Cardiol . 2018, doi: 10.1016 / j.jacc.2018.04.036.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.