Έμφραγμα του Μυοκαρδίου

Έμφραγμα του Μυοκαρδίου Facebooktwitterpinterest

Τι είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου;

Ως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ονομάζουμε την κατάσταση κατά την οποία η καρδιά υφίσταται μία βλάβη(νέκρωση), λόγω χαμηλής αιμάτωσης. Η καρδιά είναι ένας μυς, ο οποίος “χτυπάει” ασταμάτητα, μέρα νύχτα, χωρίς να κάνει ποτέ διάλειμμα. Προσπαθήστε να ανοιγοκλείσετε το χέρι σας ασταμάτητα. Θα κουραστείτε μέσα σε μερικά λεπτά και θα καταλάβετε, πως είναι αδύνατο για ένα μυ να μπορέσει να το κάνει αυτό. Και όμως! Η καρδιά σας το κάνει.

Αυτό συμβαίνει γιατί η καρδιά, είναι ένας ιδιαίτερος μυς, που μπορεί να χτυπάει ασταμάτητα χωρίς να κουράζεται, αλλά για να το καταφέρει, χρειάζεται μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Το οξυγόνο στο σώμα μας μεταφέρεται μέσω του αίματος, άρα η καρδιά χρειάζεται μεγάλες ποσότητες αίματος. Αν για κάποιο λόγο, κάποιο τμήμα της καρδιάς (μυοκάρδιο) μείνει χωρίς το οξυγόνο που χρειάζεται, αρχίζει σιγά σιγά να πάσχει και να νεκρώνεται.
Πως γίνεται το έμφραγμα του μυοκαρδίου;

Ο κυριότερος μηχανισμός είναι η απόφραξη ενός αγγείου που αιματώνει την καρδιά. Ναι, παρ’ όλο που όλο το αίμα του σώματος μας περνάει μέσα από την καρδιά, εν τούτοις αυτή έχει δικά της αγγεία για την αιμάτωσή της. Τα αγγεία της καρδιάς ονομάζονται στεφανιαία αγγεία, γιατί την “τυλίγουν” σαν στεφάνι. Τα στεφανιαία αγγεία με την πάροδο των χρόνων εμφανίζουν αλλοιώσεις (στεφανιαία νόσος). Αυτό συμβαίνει κυρίως, υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων (π.χ. κάπνισμα, χοληστερίνη, σάκχαρο). Ως αποτέλεσμα των αλλοιώσεων αυτών είναι η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει απόφραξη στο αγγείο. Η απόφραξη, θα εμποδιζει το αίμα να περνάει εύκολα μέσα από το αγγείο ή μπορεί να το αποφράξει πλήρως.  Αναλόγως ποιο τμήμα της καρδιάς αιματώνει το στεφανιαίο αγγείο που έχει αποφραχθεί, εκεί θα συμβεί και η νέκρωση (έμφραγμα).

Ποια είναι τα συμπτώματα σε ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου;

Το βασικό σύμπτωμα στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι ο πόνος στο θώρακα. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά πέρα από το θώρακα στην γυρω από αυτόν περιοχή. ‘Ετσι μπορεί να εμφανιστεί, στα χέρια, στη γνάθο, το λαιμό, το επιγάστριο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι, εφίδρωση, ζάλη, τάση προς έμετο. Η διάγνωση θα τεθεί από ειδικό καρδιολόγο, από τα συμπτώματα, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και τις εξετάσεις αίματος.

Είναι σημαντικό σε περίπτωση που νιώσετε συμπτώματα που ομοιάζουν με έμφραγμα του μυοκαρδίου, να μεταφερθείτε άμεσα σε νοσοκομείο. Η μετάβαση θα ήταν καλό να γίνει με κάποιο μέσο επείγουσας μεταφοράς π.χ. ΕΚΑΒ. Η έγκαιρη αντιμετώπιση σώζει ζωές.

Photo by Michel E on Unsplash

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.