Χρήση λίπους και βλαστοκυττάρων σε επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής

Facebooktwitterpinterest

Διόρθωση και αποκατάσταση δερματικών βλαβών, λόγω ασθένειας ή ηλικίας, με αυτόλογους ιστούς

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη τάση να χρησιμοποιούμε αυτόλογους ιστούς για να διορθώσουμε και να αποκαταστήσουμε δερματικές βλάβες που έχουν δημιουργηθεί λόγω ηλικίας ή από την εμφάνιση κάποιας νόσου, καθώς επίσης και για αισθητικούς λόγους σε όλες τις ηλικίες. Λέγοντας αυτόλογους ιστούς εννοούμε λίπος, το οποίο λαμβάνεται με ειδική διαδικασία λιποαναρρόφησης και γίνεται λιπομεταφορά (λιπομεταμόσχευση).

Στο πρόσωπο και το σώμα

Η ιστορία της μεταφοράς λίπους ξεκίνησε εδώ και περίπου εκατό χρόνια. Με την πάροδο των χρόνων πραγματοποιήθηκε μεγάλη πρόοδος σε ότι αφορά θέματα τεχνικής, δηλαδή λήψη μοσχεύματος, έγχυση μοσχεύματος, χρόνος μεταμοσχεύσεως και ποσότητα λίπους. Για αισθητικούς λόγους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λίπος τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Στο πρόσωπο αντί για ενέσιμα υλικά (fillers) και συγκεκριμένα για βαθιές ρυτίδες (ρινοπαρειακές), για να δώσουμε όγκο και να τονίσουμε κάποια σημεία (ζυγωματικά), για την αυξητική των χειλιών, για ουλές μετά από επεμβάσεις και τραυματισμούς.

Στο σώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βαθουλώματα που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου σε συνδυασμό με λιποαναρρόφηση, για εισολκές ουλών από χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμούς, για συγγενείς ανωμαλίες και για την επούλωση ανοικτών τραυμάτων. Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυξητική και διόρθωση του σχήματος των γλουτών καθώς και για την επιδιόρθωση της ραχιαίας επιφάνειας των χεριών.

Αυξητική στήθους

Η τελευταία μεγάλη εξέλιξη αφορά την αυξητική του στήθους, όπως επίσης και τη διόρθωση δυσμορφιών που έχουν δημιουργηθεί από την τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης (μπορεί να γίνει διόρθωση του σχήματος με λίπος) ή σαν εναλλακτική λύση στην αφαίρεση παλαιών ενθεμάτων σιλικόνης και χρησιμοποίηση του λίπους αντί νέων ενθεμάτων. Έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει για την αποκατάσταση στήθους μετά από μαστεκτομή έδειξαν ότι η αποκατάσταση με μόσχευμα λίπους έχει άριστα αποτελέσματα.

Όλα τα ανωτέρω βέβαια απαιτούν ειδικές τεχνικές και ειδική εκπαίδευση. Έχουν περιγραφεί πάρα πολλές τεχνικές που αφορούν τη λήψη μοσχεύματος και την τοποθέτησή του καθώς επίσης την ποσότητα που εγχέουμε στην περιοχή που θέλουμε να διορθώσουμε και τα στάδια των μεταμοσχεύσεων.

Ζελ αιμοπεταλίων

Ένας άλλος τρόπος αύξησης και διόρθωσης των βλαβών του δέρματος είναι η χρήση του αυτόλογου παράγοντα του αίματος (PRP) κοινώς γνωστού ως αυτόλογου ζελ αιμοπεταλίων. Η δράση των αιμοπεταλίων είναι εκείνη που ερεθίζει την περιοχή στην οποία εγχέονται ώστε να δημιουργηθεί νεογέννεση ιστών.

Το PRP είναι πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια με πολλούς αυξητικούς παράγοντες. Η χρήση του είναι πολλαπλή και αφορά όλες τις ηλικίες, γυναίκες και άνδρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενέσιμο για τη διόρθωση των ρυτίδων του προσώπου, αποτελεί άριστο υλικό για ενέσιμη μεσοθεραπεία με θεαματικά αποτελέσματα καθώς και ως συστατικό για την παρασκευή ειδικής μάσκας και αυτόλογης κρέμας.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Ερχόμενος ο ασθενής στο ιατρείο γίνεται λήψη μικρής ποσότητας αίματος, το οποίο φυγοκεντρίζεται σε ειδικό μηχάνημα. Στη συνέχεια λαμβάνουμε το τμήμα που περιέχει το PRP με το οποίο κάνουμε την ανάλογη θεραπεία.

Επίσης, το λίπος που χρησιμοποιούμε για τη λιπομεταφορά μπορεί να συνδυαστεί με το PRP σε αναλογίες σταθερές γιατί με τη βοήθεια των αυξητικών παραγόντων ενισχύουμε τη διατήρηση του λίπους σε μεγάλα ποσοστά.

Χρήση βλαστοκυττάρων

Σε εξέλιξη βρίσκεται, και υπάρχουν πολλές εργαστηριακές και κλινικές έρευνες, η χρήση των βλαστοκυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα βρίσκονται στον λιπώδη ιστό και όσο πιο νέο είναι το άτομο τόσο περισσότερα βλαστοκύτταρα υπάρχουν ανά cm3 λίπους. Η χρήση των βλαστοκυττάρων δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της αισθητικής και επανορθωτικής χειρουργικής αλλά αφορά και την ορθοπεδική, τη νευροχειρουργική, την αγγειοχειρουργική, τη δερματολογία και γενικά ένα μεγάλο φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων. Η λήψη των βλαστοκυττάρων γίνεται με ειδικά μηχανήματα τα οποία επεξεργάζονται το λίπος μετά από τη λιποαναρρόφηση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.