Πωγωνοπλαστική: Μία από τις λιγότερο γνωστές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής

Facebooktwitterpinterest

Η πωγωνοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία επιτυγχάνεται όχι μόνο η διόρθωση του μεγέθους, αλλά και της προβολής του πηγουνιού. Ο στόχος της πωγωνοπλαστικής είναι η εναρμόνιση των αναλογιών του προσώπου, με τελικό αποτέλεσμα την τόνωση της αυτοπεποίθησης του ασθενούς. Σε πολλές περιπτώσεις η πωγωνοπλαστική συνδυάζεται με ρινοπλαστική, διορθώνοντας έτσι το προφίλ του προσώπου (προφιλοπλαστική). Σε κάποιες επίσης περιπτώσεις συνδυάζεται και με αφαίρεση λίπους από το προγούλι.

Ο στόχος της πωγωνοπλαστικής: μεγέθυνση ή σμίκρυνση του πηγουνιού

Ο στόχος της πωγωνοπλαστικής είναι να διορθώνει τις ατέλειες του πηγουνιού, χωρίς όμως να φαίνεται καμμία εξωτερική παρέμβαση. Οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν είναι οι εξής:

  1. Αυξητική του πηγουνιού:Στην περίπτωση υποπλαστικού πηγουνιού, θα πρέπει να γίνει μεγέθυνση του πηγουνιού. Για την αυξητική του πηγουνιού, η συνήθης μέθοδος είναι να τοποθετούμε ειδικά ενθέματα σιλικόνης, διαφόρων μεγεθών και κατάλληλα διαμορφωμένου σχήματος, ανάλογα με το πρόβλημα. Τα ενθέματα αυτά τοποθετούνται μπροστά από το οστό της κάτω σιαγόνας. Εκτός από σιλικόνη, χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά όπως Gore-Tex, SoftForm, Medpore ή υδροξυαπατίτης. Τα υλικά αυτά είναι καλώς ανεκτά και δεν προκαλούν αντιδράσεις από τον οργανισμό.Είναι βασικό να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πλέον διάφορα sizers (δοκιμαστικά ενθέματα), τα οποία ο ασθενής μπορεί να δοκιμάσει στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού πριν την επέμβαση, να φωτογραφηθεί και στη συνέχεια να γίνει ανάλυση στον υπολογιστή. Μέσω του σύγχρονου computer imaging, ο ασθενής μπορεί να καταλάβει την εικόνα που θα έχει μετά το χειρουργείο.Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Η τομή προσπέλασης για την τοποθέτηση του ενθέματος γίνεται συνήθως μέσα στο στόμα, και αφού αποκολληθούν όλοι οι μύες από την κάτω σιαγόνα στην πρόσθια περιοχή, τοποθετείται το ένθεμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η τομή μπορεί να γίνει κάτω από το πηγούνι, στο δέρμα. Έτσι, οι τομές μπορεί να είναι εσωτερικές ή εξωτερικές. Στο τέλος της επέμβασης γίνεται συρραφή στο σημείο τομής. Η διαδικασία είναι σχετικά σύντομη και διαρκεί περίπου 30 με 40 λεπτά. Συνήθως δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος. Τις πρώτες μέρες υπάρχει ένα οίδημα στην περιοχή, το οποίο απορροφάται μετά από 10 με 15 ημέρες περίπου.Για την αυξητική του πηγουνιού εκτός από ενθέματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόλογα υλικά – από το ίδιο το σώμα – όπως οστά, χόνδροι, αλλά κυρίως λίπος, το οποίo παίρνουμε από άλλα σημεία του προσώπου ή του σώματος.Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ενέσιμα υλικά, όπως το υαλουρονικό, και αυτός είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος αυξητικής του πηγουνιού. Όμως, τα ενέσιμα υλικά είναι απορροφήσιμα από τον οργανισμό και το αποτέλεσμα κρατάει περίπου 1 με 1,5 χρόνο. Αυτή όμως είναι μία μέθοδος χωρίς χειρουργείο. Έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μία πρώτη μέθοδος και αν το αποτέλεσμα αρέσει στον ασθενή, μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει σε μία πιο μόνιμη μέθοδο.Τέλος, εκτός από τις μεθόδους που προαναφέρθηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται προώθηση της κάτω γνάθου με γναθοχειρουργική επέμβαση, και προωθείται το οστό σε διαφορετική θέση, σταθεροποιώντάς το με εσωτερικές βίδες.
  2. Μείωση του μεγέθους του πηγουνιού:Σε περιπτώσεις υπερπλαστικού πηγουνιού, θα πρέπει να γίνει επέμβαση σμίκρυνσης του πηγουνιού, προκειμένου να λάβει τις επιθυμητές αναλογίες και να μπορεί να χαρακτηρίζεται ως νορμοπλαστικό. Αυτή είναι μία πιο περίπλοκη επέμβαση, διότι πρέπει ο χειρουργός να προχωρήσει σε αφαίρεση τμήματος του προεξέχοντος οστού της κάτω σιαγόνας, στο ύψος του πηγουνιού. Πρακτικά λοιπόν γίνεται οστεοτομή, δηλαδή αφαίρεση τμήματος του οστού της κάτω γνάθου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει μείωση του μήκους και των δύο σκελών του οστού της κάτω σιαγόνας στο μέσο του μήκους της, στο ύψος των μασητήρων.Η επέμβαση αυτή γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 1,5 με 2 ώρες. Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι λίγες ώρες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μία διανυκτέρευση. Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση υπάρχει ένα μικρό μούδιασμα, μία ελαφρά δυσφορία και ένας μέτριος πόνος, που όμως υποχωρεί με τη λήψη απλού παυσίπονου. Μετεγχειρητικά υπάρχει οίδημα, που διαρκεί έως και 3 εβδομάδες. Σε αυτό βοηθά πολύ η εφαρμογή τοπικής πίεσης με παγωμένες κομπρέσες. Μετά την επέμβαση τοποθετείται επίσης ένας ειδικός επίδεσμος για 3 με 4 ημέρες. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 6 με 7 ημέρες. Μετεγχειρητικά θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη σκληρής τροφής, ενώ ο/η ασθενής θα πρέπει να πλένει το στόμα με αντισηπτικό διάλυμα για 10 ημέρες. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται μετά από μία εβδομάδα, ενώ το άτομο μπορεί και πάλι να αρχίσει να αθλείται μετά από δύο εβδομάδες. Τα αισθητικά αποτελέσματα είναι εμφανή μετά τον πρώτο μήνα.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.