Μέθοδος PRP (Platelet Rich Plasma) για φυσικό lifting προσώπου χωρίς νυστέρι

Facebooktwitterpinterest

Μια σύγχρονη θεραπεία αντιγήρανσης του δέρματος είναι η μέθοδος PRP (Platelet Rich Plasma), η οποία χρησιμοποιεί το δικό μας αίμα, αξιοποιώντας τις επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητές του. Έτσι λοιπόν, η λύση για τις ρυτίδες, τη σύσφιξη του δέρματος και την ανάπλασή του παρέχεται από τον ίδιο μας τον οργανισμό!

  • Η μέθοδος PRP: μία μέθοδος με ευρύ πεδίο εφαρμογών:


Η μέθοδος PRP έχει μελετηθεί και εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ιατρική για την επούλωση εγκαυμάτων, τραυμάτων, καθώς και επούλωση πληγών, έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις. Εκτός όμως από την πλαστική χειρουργική, η μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης ως θεραπεία αποκατάστασης και επούλωσης στην ορθοπεδική, με ενέσεις μέσα στις αρθρώσεις για εκφυλιστικές ή τραυματικές αρθροπάθειες και ως επουλωτικό στα άτονα έλκη του διαβητικού ποδιού. Η PRP μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης με μεγάλη επιτυχία για την ανάσχεση της τριχόπτωσης στην ανδρογενετική αλωπεκία.

Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρήθηκαν εντυπωσιακά αποτελέσματα της μεθόδου στη μείωση των ρυτίδων, των ουλών, ακμής και χαλάρωσης, καθώς και στην ανάπλαση και σύσφιξη του δέρματος, προσφέροντας στο δέρμα ιδιαίτερη λάμψη και νεανικότητα. Η μέθοδος  PRP είναι ανώδυνη, εύκολη και απολύτως ασφαλής, καθώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί τους δικούς του επουλωτικούς μηχανισμούς για να διορθώσει τις φθορές του. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, με μεγάλη διάρκεια και πολύ εντυπωσιακά.

  • Πού στηρίζεται η μέθοδος PRP?

Η μέθοδος PRP για την αναγέννηση του δέρματος χρησιμοποιεί τα αιμοπετάλια του αίματος. Τα αιμοπετάλια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διακοπή της αιμορραγίας στον οργανισμό, καθώς και στην επισκευή κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων και κυττάρων του σώματος. Τα αιμοπετάλια περιέχουν έτοιμες δεξαμενές αυξητικών παραγόντων με πιο γνωστούς τον PDGF (Platelet Derived Growth Factor), τον FGF (Fibroblast Growth Factor), τον EGF (Epithelial Growth Factor), τον VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor) και τον TGF-β (Transforming Growth Factor beta). Οι αυξητικοί αυτοί παράγοντες επάγουν την παραγωγή του κολλαγόνου καθώς και την παραγωγή νέων τριχοειδών αγγείων, που τροφοδοτούν τα κύτταρα με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Κατά συνέπεια, όταν η θεραπεία εφαρμόζεται στο δέρμα, ενεργοποιείται η ανάπτυξη των κυττάρων και η παραγωγή του κολλαγόνου, με τελικό αποτέλεσμα τη βελτίωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας και την αύξηση της ικανότητας του δέρματος να διατηρεί την υγρασία του.

  • Πρωτόκολλο και εφαρμογή της μεθόδου:

Για τη διεξαγωγή της PRP μεθόδου, χρειάζεται να πάρουμε 15 έως 25 ml αίματος από τον ασθενή, το οποίο είναι μία μικρή ποσότητα αίματος. Στη συνέχεια με ειδικό πρωτόκολλο πραγματοποιείται μία πρώτη φυγοκέντρηση σε ειδική συσκευή, ώστε να διαχωριστούν τα κύτταρα των λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων από το πλάσμα, το οποίο είναι κίτρινο υγρό που περιέχει τα αιμοπετάλια. Στη συνέχεια, με ειδική τεχνική φυγοκέντρησης μπορούμε να διαχωρίσουμε περαιτέρω το πλάσμα σε PRP (Platelet Rich Plasma – πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) και PPP (Platelet Poor Plasma – πλάσμα φτωχό σε αιμοπετάλια). Στη συνέχεια, έχοντας παραλάβει το PRP, προσθέτουμε ειδικό ενεργοποιητή αποτελούμενο από νουκλεοτίδια και ιόντα ασβεστίου, ο οποίος βοηθάει στο να απελευθερωθούν οι αυξητικοί παράγοντες, που είναι έτοιμοι πλέον για άμεση δράση. Το PRP (Platelet Rich Plasma) εφαρμόζεται στην επιδερμίδα, είτε με ενέσιμη μεσοθεραπεία, είτε χωρίς ενέσεις με τη χρήση ειδικού roller. Οι αυξητικοί παράγοντες ενεργοποιούν τα βλαστοκύτταρα του δέρματος και τους ινοβλάστες, με αποτέλεσμα να παράγεται νέο κολλαγόνο και ελαστίνη από τα κύτταρα της επιδερμίδας.

  • Ενδείξεις για την εφαρμογή της μεθόδου PRP:

Η μέθοδος PRP έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ανάπλαση προσώπου, σύσφιξη του λαιμού, καθώς και στην αναζωογόνηση χεριών και ντεκολτέ. Παρατηρούνται επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αποκατάσταση ουλών από ακμή και από τραύματα. Η PRP μέθοδος βελτιώνει επίσης τις ραγάδες του δέρματος, ενώ μπορεί να εξαλείψει πλήρως τις κόκκινες ραγάδες -που είναι και οι πιο πρόσφατες- σε συνδυασμό και με θεραπείες laser. Η μέθοδος PRP παρέχει επίσης μεγάλο όφελος για τη χαλάρωση του δέρματος κάτω από τα μάτια, η οποία είναι δύσκολο να θεραπευτεί με συμβατικές αναζωογονητικές ενέσεις και θεραπεία με laser. Γενικά, με την εφαρμογή της μεθόδου PRP τα αποτελέσματα είναι ορατά αμέσως μετά τη θεραπεία, καθώς το πρόσωπο φαίνεται πολύ πιο νεανικό και λαμπερό.

  • Πλεονεκτήματα της μεθόδου PRP:

Η μέθοδος PRP είναι ασφαλής, ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη. Η θεραπεία χρησιμοποιεί το αίμα του ίδιου του ασθενούς για την αναζωογόνηση, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης, αλλεργίας ή άλλης αντίδρασης – όπως αυτές που παρατηρούνται από τη χρήση συνθετικών υλικών. Η μέθοδος PRP αναδομεί την επιδερμίδα με φυσικό τρόπο, και εξαφανίζει τις ρυτίδες όχι με το να τις «γεμίζει» με την εισαγωγή ξένων ουσιών στον οργανισμό, αλλά αναζωογονώντας το δέρμα: το κολλαγόνο και το υαλουρονικό παράγονται από τους ινοβλάστες του ίδιου του οργανισμού, κι έτσι το γέμισμα των ρυτίδων συντελείται προοδευτικά και διαρκεί σε βάθος χρόνου. Πρόκειται λοιπόν για ένα φυσικό lifting, που σε καμμία περίπτωση δεν αλλοιώνει τις εκφράσεις του προσώπου, αλλά το κάνει να φαίνεται πολύ πιο φρέσκο και νεανικό, με έναν απόλυτα φυσικό τρόπο.

Δύο ακόμα μεγάλα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι αφενός το λογικό κόστος και αφετέρου η διάρκεια εφαρμογής της μεθόδου. Η συνεδρία διαρκεί περίπου 40 λεπτά, και το άτομο μπορεί να επανέλθει άμεσα στις δραστηριότητές του, με λαμπερή και αναζωογονημένη επιδερμίδα.

  • Αντενδείξεις της μεθόδου:

Οι μοναδικές αντενδείξεις εφαρμογής της μεθόδου PRP είναι αιματολογικές διαταραχές, όπως διαταραχές πήξεως του αίματος, αιμοσφαιρινοπάθειες, χαμηλά αιμοπετάλια στο αίμα και ανοσοκαταστολή. Σχετική αντένδειξη αποτελεί επίσης η χρήση αντιπηκτικών – αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.