Τραύματα του προσώπου

Facebooktwitterpinterest

Τα γναθοπροσωπικά τραύματα είναι τα τραύματα των μαλακών ιστών του προσώπου, του σκελετού του προσώπου και των εξειδικευμένων μαλακών ιστών στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου, ως αποτέλεσμα εξωτερικής βίας. Ο Στοματικος και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός είναι απαραίτητο μέλος της ομάδας αντιμετώπισης τραύματος, τόσο άμεσα όσο και σε δεύτερο χρόνο. Στους πιο σοβαρούς τραυματισμούς, ο Στοματικος και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός συνεργάζεται στενά με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων όπως η Νευροχειρουργική και η Οφθαλμολογία.

Ο αριθμός των γναθοπροσωπικών τραυμάτων αυξάνει συνεχώς. Οι σπουδαιότερες αιτίες είναι τα τροχαία ατυχήματα και οι φιλονικίες.

Η ανατομία του σκελετού και των μαλακών μορίων της κρανιογναθοπροσωπικής περιοχής είναι πολύπλοκή και η εξειδικευμένη γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας του στοματογναθικού συστήματος είναι απαραίτητη για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του γναθοπροσωπικού τραυματία.

Τα γναθοπροσωπικά κατάγματα θεραπεύονται συνήθως με ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση με κάποιο σύστημα πλακών οστεοσύνθεσης. Αυτό οδηγεί σε γρήγορη λειτουργική αποκατάσταση. Χωρίς αμφιβολία όμως, πολλά σοβαρά τραύματα του προσώπου, όταν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα από τον ειδικό, μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη παραμόρφωση και ψυχολογικά προβλήματα.

Χρησιμοποιούνται τεχνολογικά προηγμένες απεικονιστικές μέθοδοι για την μελέτη των κρανιοπροσωπικών τραυμάτων και τον σχεδιασμό της θεραπείας. Οι σύγχρονες τεχνικές της Γναθοπροσωπικής χειρουργικής επιτρέπουν την γρήγορη λειτουργική αποκατάσταση και επάνοδο στην εργασία του ασθενή και έχουν μειώσει την ανάγκη για επεμβάσεις σε δεύτερο χρόνο.

Είναι απαραίτητο ΟΛΑ τα τραύματα του προσώπου να εκτιμώνται από Στοματικο και Γναθοπροσωπικο Χειρουργο.

http://www.haoms.org/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.