Hadassah: Ελπίδα σε παιδιά χωρίς δόντια

Facebooktwitterpinterest

Τα παιδιά πάσχουν από εξωδερμική δυσπλασία, μία σπάνια μορφή γενετικής νόσου

Για πρώτη φορά, δόθηκε η δυνατότητα σε δυο παιδιά, ηλικίας πέντε και έξι χρονών, τα οποία πάσχουν από εξωδερμική δυσπλασία και δεν είχαν δόντια, να μιλήσουν, να μασήσουν στερεά τροφή και να χαμογελάσουν και πάλι, χάρη σε οδοντιατρικά εμφυτεύματα. Τα εμφυτεύματα δημιουργήθηκαν και τοποθετήθηκαν από ομάδα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στο Τμήμα Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Hadassah-Hebrew.

Η θεραπεία αυτή είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό ιατρικών κέντρων παγκοσμίως. Η εξωδερμική δυσπλασία είναι μία σπάνια γενετική νόσος (με συχνότητα επτά σε κάθε 10,000 γέννες), που πλήττει  τον ιστό που προέρχεται από το ανώτερο στρώμα του δέρματος – το εξώδερμα. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από έλλειψη νυχιών, δοντιών και ιδρωτοποιών αδένων καθώς και μαλλιών.

Παραδοσιακά η αποδεκτή ιατρική πρακτική ήταν η αναμονή μέχρι την ανάπτυξη του παιδιού, όταν οι ιστοί και τα οστά του σταθεροποιούνται, για την εισαγωγή οδοντικών εμφυτευμάτων. Εντούτοις, καθώς η πάθηση αυτή προκαλεί και ψυχολογικά προβλήματα –είναι δύσκολο για το παιδί να μιλήσει ορθά, να μασήσει αποτελεσματικά και να προσαρμοστεί με τους συνομήλικούς του– οι ειδικοί θεώρησαν επιτακτική ανάγκη να επέμβουν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Έπειτα από ενδελεχή κλινική εξέταση και ακτινογραφική αξιολόγηση, για προσδιορισμό της θέσης και του μεγέθους των εμφυτευμάτων, ο καθηγητής Rephael Zeltser –επικεφαλής του Τμήματος Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Hadassah–τα εισήγαγε στη γνάθο των παιδιών. Όταν οι ασθενείς συνήθισαν τα εμφυτεύματα, οι στηριζόμενες από αυτά οδοντοστοιχίες τοποθετήθηκαν από τον Δρα Eyal Terzi, Διευθυντή του Κέντρου Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Αποκατάστασης.

Παρόλο ότι η περίοδος προσαρμογής είναι συνεχόμενη και η επίτευξη των επιθυμητών αισθητικών και λειτουργικών αποτελεσμάτων απαιτεί υπομονή, η ουσιαστική βελτίωση στην εμφάνιση, λήψη φαγητού και κοινωνική αλληλεπίδραση των παιδιών καθιστά ξεκάθαρο ότι η διαδικασία αποκατάστασης είχε τεράστια επιτυχία.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah (www.hadassah-med.com) των Ιεροσολύμων είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομειακά κέντρα αλλά και κέντρα ιατρικής έρευνας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Παρέχει ιατρική περίθαλψη και θεραπεία σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Μεγάλος αριθμός ασθενών από την Κύπρο και την Ελλάδα επισκέπτονται, κάθε χρόνο, το Hadassah για διάγνωση ή για θεραπείες, πολλές από τις οποίες προσφέρονται μόνο από το νοσοκομείο αυτό.

Ο ιατρικός οργανισμός iMER (www.imer.biz) είναι το διεθνές γραφείο ασθενών του Νοσοκομείου Hadassah. Η iMER, σε συνεργασία με το Hadassah, προσφέρει υπηρεσίες αξιολόγησης της κατάστασης ενός ασθενούς, ετοιμασίας σωστού ιατρικού πλάνου και παραπομπής στο ανάλογο τμήμα του Hadassah.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.