Κιρσοί στην εγκυμοσύνη – όσα πρέπει να ξέρετε

Γιατί εμφανίζονται κιρσοί στην εγκυμοσύνη; Facebooktwitterpinterest

Οι κιρσοί στην εγκυμοσύνη συνιστούν ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες στην πιο χαρούμενη περίοδο της ζωής τους.

Τα φλεβικά προβλήματα (ευρυαγγείες και κιρσοί) εμφανίζονται σε σχεδόν 2 στις 10 γυναίκες, που διανύουν την πρώτη τους εγκυμοσύνη.

Η αναλογία αυτή μεταβάλλεται δραματικά για κάθε επόμενη εγκυμοσύνη, καθώς η πιθανότητα επανεμφάνισης του φλεβικού προβλήματος τείνει να διπλασιάζεται.

Τι μπορεί λοιπόν, να κάνει μία έγκυος που παρατηρεί αλλαγές στην εμφάνιση των φλεβών στα πόδια της;

Δείτε παρακάτω όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τους κιρσούς στην εγκυμοσύνη, για ποιους λόγους εκδηλώνεται φλεβικό πρόβλημα εκείνη την περίοδο και πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια;

Γιατί εμφανίζονται κιρσοί στην εγκυμοσύνη;

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι κιρσοί δημιουργούνται ή επιδεινώνονται στην εγκυμοσύνη εξαιτίας της πίεσης που ασκεί το έμβρυο στις φλέβες της πυέλου.

Ο όγκος της μήτρας, ο οποίος αυξάνεται φυσιολογικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του εμβρύου, πράγματι ασκεί πίεση στα μεγάλα φλεβικά αγγεία στο πίσω μέρος της κοιλιάς, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Η πίεση αυτή, που ασκείται στα φλεβικά αγγεία, τείνει να εμποδίζει την ομαλή επιστροφή του φλεβικού αίματος των ποδιών, γι αυτό είναι πιθανό να προκληθούν εκδηλώσεις της πάθησης, όπως είναι οι ευρυαγγείες και κιρσοί.

Ωστόσο, η βασική αιτία που οδηγεί στην εμφάνιση παθολογικών φλεβών στα πόδια των εγκύων είναι η ορμονική μεταβολή που συμβαίνει στον γυναικείο οργανισμό, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Η μεγάλη αύξηση των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων κυρίως, αλλά και της προγεστερόνης, επηρεάζει δραματικά την ομαλή λειτουργία του φλεβικού συστήματος.

Οι ορμόνες αυτές, που εκκρίνονται προκειμένου να συμβεί διαστολή της μήτρας, στην οποία αναπτύσσεται το έμβρυο, συμβαίνει να διαστέλλουν ταυτοχρόνως και τα αγγεία του σώματος.

Αυτή η λειτουργία έχει ως σκοπό τα αγγεία της μητέρας να διευρυνθούν ώστε να δεχτούν μεγαλύτερο όγκο αίματος όσο αυξάνονται οι ανάγκες του εμβρύου, μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Γι αυτό παρατηρείται συχνά από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, να εμφανίζονται κιρσοί και ευρυαγγείες ακόμα και σε άτομα που μέχρι τότε δεν είχαν κανένα φλεβικό ζήτημα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί στην εγκυμοσύνη;

Αν ανήκετε στις γυναίκες που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν κιρσούς, είναι πολύ πιθανό η εκδήλωσή τους να συμβεί στη διάρκεια της πρώτης σας εγκυμοσύνης.

Ακριβώς επειδή η πρόληψη συνιστά την καλύτερη θεραπεία σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό αν παρατηρείτε στα πόδια σας να σχηματίζονται ευρυαγγείες ή και κιρσοί, να απευθυνθείτε στον ιατρό σας προκειμένου να διαγνωστείτε και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Είναι καλύτερα να προχωρήσετε σε θεραπεία των κιρσών πριν από την εγκυμοσύνη, διότι έτσι θα είστε σε θέση να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργούνται στη φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων.

Αν ήδη βρίσκεστε σε κατάσταση εγκυμοσύνης και ανησυχείτε για την εξέλιξη των κιρσών, χρειάζεται να έχετε κατά νου ότι η φλεβική κυκλοφορία του οργανισμού αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση αμέσως μετά τον τοκετό.

Ήδη από τον πρώτο μήνα, μετά τη γέννηση του μωρού, στις περισσότερες γυναίκες παρατηρείται ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος στις φλέβες, με την ένταση και την έκταση του φλεβικού προβλήματος να ελαττώνεται θεαματικά.

Ακριβώς επειδή η θεραπεία των κιρσών δεν συστήνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο θεράπων ιατρός θα προτείνει εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο για να αντιμετωπίσετε ανώδυνα, οριστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημά, όταν θα έχουν περάσει 2 – 3 μήνες από τον τοκετό και έχει καταλαγιάσει η επίδραση της κύησης στο φλεβικό σύστημα.

Γεώργιος Ι. Ρόκας, Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

Γεώργιος Ι. Ρόκας,
Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.