Καινοτόµος αντικατάσταση και επιδιόρθωση της αορτικής βαλβίδας χωρίς διάνοιξη του στέρνου

Καινοτόµος αντικατάσταση και επιδιόρθωση της αορτικής βαλβίδας χωρίς διάνοιξη του στέρνου Facebooktwitterpinterest

Η σύγχρονη καρδιοχειρουργική συνδυάζει πλέον το άριστο χειρουργικό αποτέλεσµα µε την απαράµιλλη αισθητική, χωρίς τα µειονεκτήµατα της µέσης στερνοτοµής, δηλαδή τη κλασική διάνοιξη του στέρνου.

Είναι το µέλλον στη χειρουργική των καρδιοπαθειών, όπως µας εξηγεί ο διεθνούς φήµης καρδιοχειρουργός, ∆ιευθυντής της Γ’ Καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκοµείου Υγεία και Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπ. Νοσοκ. Γενευης καρδιοχειρουργός Αριστοτέλης Πάνος, πού πραγµατοποίησε πρώτος και καθιέρωσε στη χώρα µας από το 2007 τις ενδοσκοπικές και ελάχιστα επεµβατικές καρδιοχειρουργικές επεµβάσεις. Η αορτική βαλβίδα είναι µία από τις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς, η οποία βρίσκεται στην βάση της αορτής. Αορτή είναι η κεντρική αρτηρία που εκφύεται από την καρδιά και διανέµει το αίµα σε όλο το σώµα.

Αυτή η βαλβίδα έχει τρία φύλλα, το οποία ανοίγουν συγχρόνως σε κάθε κτύπο της καρδιάς επιτρέποντας την εξώθηση του αίµατος.

Ανάµεσα σε δύο κτύπους, όταν η καρδιά πρέπει να γεµίσει πάλι µε αίµα για να το εξωθήσει στον επόµενο κτύπο αυτή η βαλβίδα κλείνει και δεν επιτρέπει στο αίµα να επιστρέψει πίσω. Οι πιο συνηθισµένες παθολογίες αυτής της βαλβίδας είναι:

-Η στένωση της αορτικής βαλβίδος

-Η ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδος

Η τρίπτυχη αυτή αορτική βαλβίδα µερικές φορές εµφανίζει δύο φύλλα, οπότε λέγεται δίφυλλη ή δίπτυχη αορτική βαλβίδα και ο ασθενής γεννιέται µε αυτήν. Αυτές οι βαλβίδες είναι πιο ευαίσθητες από τις φυσιολογικές που είναι τρίπτυχες και γι’ αυτόν τον λόγο οι ασθενείς που έχουν δίπτυχη βαλβίδα χειρουργούνται συνήθως σε µικρότερες ηλικίες.

Η πιο κοινή πάθηση της αορτικής βαλβίδας είναι βέβαια η στένωση της αορτικής βαλβίδας, που τις περισσότερες φορές εµφανίζεται λόγω προχωρηµένης ηλικίας Η ανεπάρκεια της βαλβίδας µπορεί να παρουσιαστεί επίσης στη δίπτυχη βαλβίδα η σε ορισµένες περιπτώσεις ανευρυσµάτων της αορτής, κατά την διάρκεια διαχωρισµού της αορτής ή σε µερικά συγγενή σύνδροµα όπως το Marfan.

Όταν η αορτική βαλβίδα δεν λειτουργεί σωστά µία ποικιλία συµπτωµάτων µπορεί να το υποδηλώνει, όπως δυσκολία στην αναπνοή κατά την διάρκεια της κόπωσης η και της ηρεµίας, πόνος στο στήθος ή ακόµα και απώλεια συνείδησης (συγκοπή). Η απόφαση αν πρέπει να χειρουργηθεί µία πάθηση της αορτικής βαλβίδας παίρνεται από τον καρδιολόγο κατόπιν εξειδικευµένων εξετάσεων,

Η κλασική θεραπεία αυτών των παθολογιών είναι η αντικατάσταση της άρρωστης βαλβίδας µε µια τεχνητή προσθετική βαλβίδα που µπορεί να είναι κατασκευασµένη από ιστούς ζώου (βιολογική) η από κράµα άνθρακα (µεταλλική).

Σε ορισµένες περιπτώσεις ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας µπορούµε να επιδιορθώσουµε τη βαλβίδα χωρίς να χρειαστεί να την αντικαταστήσουµε. Αυτή η επέµβαση κλασικά γίνεται µε τη διάνοιξη του στέρνου του ασθενή. Αυτή τη µεγάλη, αντιαισθητική και επίπονη τοµή έρχεται να αντικαταστήσει η καινοτόµος µέθοδος της χειρουργικής αντικατάστασης της βαλβίδας της αορτής µε ΜΙΝΙ τοµή ανάµεσα στα πλευρά του ασθενή, µε τη βοήθεια ενδοσκοπικής κάµερας ΧΩΡΙΣ τη διάνοιξη του στέρνου.

Καινοτόµος αντικατάσταση και επιδιόρθωση της αορτικής βαλβίδας χωρίς διάνοιξη του στέρνου

Καινοτόµος αντικατάσταση και επιδιόρθωση της αορτικής βαλβίδας χωρίς διάνοιξη του στέρνου

Τα αποτελέσµατα αυτής της τεχνικής, που απαιτεί ειδική εκπαίδευση και ειδικά εργαλεία είναι άριστα και µπορεί να τοποθετηθεί βιολογική η µηχανική βαλβίδα η ακόµη και να επιδιορθωθεί η βαλβίδα του ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής διατρέχει µικρότερο κίνδυνο λοίµωξης, συντοµεύει την παραµονή στο νοσοκοµείο, µειώνονται οι µεταγγίσεις αίµατος, ο µετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και το αισθητικό αποτέλεσµα είναι απαράµιλλο, αφού οι τοµές είναι πολύ µικρές.

Αυτή η µέθοδος είναι διαφορετική από τη διαδερµική βαλβίδα (TAVI), απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και όχι µόνο στους πολύ ηλικιωµένους, ασθενείς, µπορούµε να εµφυτέυσουµε µεταλλική η βιολογική βαλβίδα και όχι µόνο βιολογική όπως γίνεται στην περίπτωση της διαδερµικής.

Επίσης µε την ΜΙΝΙ-χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας γίνεται πραγµατική αντικατάσταση, αφαιρώντας την άρρωστη βαλβίδα του ασθενή και όχι ενσφηνώνοντας µέσα σε αυτή µια άλλη προσθετική βαλβίδα όπως γίνεται µε την διαδερµική θεραπεία.

Με τους συνεργάτες µου έχουµε την µεγαλύτερη εµπειρία στη χώρα µας σε αυτή τη καινοτόµο αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας που εφαρµόζουµε καθηµερινά απο το 2008.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.