Μία νέα χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση των συριγγίων

Facebooktwitterpinterest

Εισαγωγή
Η VAAFT (βιντεοϋποβοηθούμενη αντιμετώπιση περιεδρικών συριγγίων) συνιστάται κυρίως για τα πολύπλοκα συρίγγια, όπως κι αυτά που υποτροπιάζουν. Η τεχνική συνδυάζει δύο φάσεις, μία διαγνωστική και μία χειρουργική. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τον τύπο του συριγγίου κι αυτό προσδίδει οικονομία χρόνου και χρήματος. Η τεχνική αυτή επίσης προσφέρει περιορισμένα περιεδρικά τραύματα, αποφυγή βλάβης των σφιγκτήρων κι εγκατάστασης ακράτειας κοπράνων.

Μέθοδος
Το πλήρες κιτ της μεθόδου περιλαμβάνει:
• το ενδοσκόπιο (συριγγοσκόπιο) με το καλώδιο φωτεινής πηγής, την πηγή ψυχρού φωτισμού και την οθόνη προβολής
• το ηλεκτρόδιο μονοπολικής διαθερμίας
• τη μονάδα διαθερμίας υψηλής συχνότητας
• ένα βουρτσάκι
• μια λαβίδα
• ένα λεπτό καθετήρα
• μία φύσιγγα συνθετικής κόλλας και
• ένα διάλυμα πλύσης (5lt με 1%γλυκίνη και 1% μανιτόλη)
Το ενδοσκόπιο οφέλιμου μήκους 14 εκ. διαθέτει τρία κανάλια, ένα για την οπτική πηγή, ένα για αναρρόφηση κι ένα κανάλι εισαγωγής εργαλειών εργασίας.

Ο ασθενής τοποθετείται σε θέση λιθοτομής, η δε επέμβαση πραγματοποιείται υπό επισκληρίδιο αναισθησία.

1. Διαγνωστική φάση
Σκοπός της φάσης αυτής είναι η ανεύρεση της ακριβούς εντόπισης του εσωτερικού στομίου του συριγγίου. Εισάγεται το συριγγοσκόπιο διά του εξωτερικού (δερματικού) στομίου, υπό διαρκή έκπλυση με το διαθέσιμο διάλυμα, παρέχοντας έτσι σαφή εικόνα του συριγγώδους πόρου στην οθόνη. Ράκη ιστών που αποφράσσουν τον πόρο απομακρύνονται εύκολα με τη λαβίδα 2mm, που ευχερώς εισάγεται διαμέσου άλλου καναλιού του ενδοσκοπίου. Η προώθηση του ενδοσκοπίου επιτυγχάνεται με ελεγχόμενες κινήσεις από το χειρουργό δεξιά-αριστερά και πάνω-κάτω. Υποβοηθείται δε με ψηλαφητική καθοδήγηση διά του πρωκτού. Απαιτείται ασφαλώς απόλυτη χάλαση των παρακείμενων ιστών, η οποία εξασφαλίζεται από την επισκληρίδιο αναισθησία. Προσεγγίζοντας τον αυλό του πρωκτικού σωλήνα, το φωτεινό άκρο του ενδοσκοπίου προβάλει πίσω από το βλεννογόνο του εντέρου, έως ότου εισέλθει στον αυλό διά του εσωτερικού συριγγώδους στομίου.

2. Επεμβατική φάση
Σκοπός της φάσης αυτής είναι η εκ των έσω καταστροφή του συριγγώδους πόρου. Ο πόρος εκπλύνεται σχολαστικά και ο υλικό αναρροφάται. Ακολουθεί η καταστροφή-ηλεκτροκαυτηρίαση του περιεχομένου του συριγγώδους πόρου υπό άμεση όραση βήμα βήμα αποσύροντας το ενδοσκόπιο προς τα έξω. Δεν αφήνουμε να παραμείνει υπολειμματική κοιλότητα, εφαρμόζοντας σχολαστική τήξη των ιστών με τη διαθερμία. Το υλικό που παράγεται διαρκώς εκπλύνεται και είτε αναρροφάται, είτε διά του εσωτερικού στομίου εκχύνεται στον αυλό του εντέρου, ώσπου να παραμείνει ένας ανέπαφος, καθαρός από ακαθαρσίες και ράκη συριγγώδης πόρος. Σε αυτή τη φάση αποσύρεται εντελώς το συριγγοσκόπιο και συγκλείεται ερμητικά το εσωτερικό στόμιο του συριγγίου με ράμμα ή συρραπτικό μηχάνημα. Ακολουθεί η έκχυση συνθετικής κόλλας αμέσως εσωτερικά του κλειστού πλέον στομίου και για μήκος περίπου 2 εκατοστά. Ο υπολειπόμενος πόρος αφήνεται ανοικτός για την παροχέτευση των παραγόμενων εκκρίσεων.

Συμπεράσματα
• Εξασφαλίζεται πλήρης και σχολαστική αναγνώριση του συριγγώδους πόρου, επιμελής σύγκλεισή του, χωρίς βλάβη των παρακείμενων ιστών, με αποτέλεσμα ελάχιστο μετεγχειρητικό τραύμα και πόνο.
• Κατά συνέπεια αποκλείεται και η πιθανότητα μετεγχειρητικής ακράτειας.
• Δεν είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστεί το είδος του συριγγίου,, πχ. διασφιγκτηριακό, εξωσφιγκτηριακό, αφού η ενδοσκοπική τεχνική δεν προκαλεί βλάβη στους σφιγκτήρες, οπότε δεν απαιτείται προεγχειρητική απεικονιστική μελέτη του συριγγίου.

• Τέλος δεν απαιτούνται παυσίπονα μετεγχειρητικώς κι ο ασθενής μπορεί να αποχωρείσει αυθημερόν για το σπίτι του.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.