Τι είναι η Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Facebooktwitterpinterest

Λαπαροσκόπηση είναι η επισκόπηση της περιτοναϊκής κοιλότητας με τηλεσκόπιο που εισάγεται στην κοιλιά διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος μετά από δημιουργία πνευμοπεριτοναίου.

Λαπαροσκοπική χειρουργική καλείται η πραγματοποίηση τεκμηριωμένων χειρουργικών επεμβάσεων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί σε μικρότερο χειρουργικό τραύμα εισόδου με συνέπεια την ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς.

Οι χειρουργικοί χειρισμοί πραγματοποιούνται έξω από το σώμα του ασθενούς μέσω λαπαροσκοπικών εργαλείων που μεταφέρουν τις κινήσεις παρασκευής των ιστών μέσα στους στενούς χώρους της περιτοναϊκής κοιλότητας ή άλλων εξωπεριτοναϊκών χώρων, υπό άμεση όραση μέσω βιντεοκάμερας και οθόνης τηλεόρασης.

H λαπαροσκοπική μέθοδος απαιτεί μακροχρόνια εκπαίδευση και εμπειρία. Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί εξέλιξη της συμβατικής λαπαροενδοσκόπησης που παρά τα πολλά πλεονεκτήματά της, παρουσιάζει κάποιους περιορισμούς. Ωστόσο και η ρομποτική προϋποθέτει καλή γνώση των αρχών της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και γι’ αυτό θεωρούμε σκόπιμη την αναφορά σε αυτές. Τελευταία αποτελεί θέμα συζητήσεων κατά πόσο θα πρέπει οι νέοι χειρουργοί να εκπαιδεύονται κατευθείαν στη ρομποτική ή στη λαπαροσκοπική, ή αν θα πρέπει πρώτα να αποκτούν δεξιότητα στην κλασσική “ανοικτή” χειρουργική. Υιοθετούμε την άποψη του Ash Tewari ότι “όταν έχεις μάθει χειρουργική, ξέρεις να χειρουργείς με κάθε τρόπο: ανοικτά, λαπαροσκοπικά, ρομποτικά ή διαμέσου φυσικών οπών”.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.