Υπάρχει περίπτωση μετά από μία επέμβαση παχυσαρκίας να χρειαστώ υποβληθώ και σε άλλη?

Facebooktwitterpinterest

Βασικά αίτια επανεπεμβάσεων συνιστούν οι επιπλοκές των αρχικών επεμβάσεων παχυσαρκίας ή/ και η ατελής ρύθμιση του βάρους.

Βασικές επιπλοκές των περιοριστικών επεμβάσεων που οδηγούν σε ανάγκη επανεπέμβασης είναι η ολίσθηση δακτυλίου, η δυσκινησία οισοφάγου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι έμετοι, η γαστρική διάταση, κάποια διαφυγή, αιμορραγία ή και η δημιουργία συμφύσεων. Στις δυσαπορροφητικές επεμβάσεις αίτιο επανεπέμβασης αποτελεί η σοβαρή υποθρεψία.

Ατελής ρύθμιση βάρους παρατηρείται λόγω ανεπαρκούς απώλειας, οφειλόμενης π.χ. σε μεγάλο γαστρικό θύλακο ή μεγάλο στόμιο αναστόμωσης, ή λόγω επαναπρόσληψης.

Επανεπεμβάσεις μπορεί επίσης να χρειστούν σε περιπτώσεις ασθενών με πολύ μεγάλο δείκτη μάζας σώματος ως δεύτερο βήμα στην ολοκληρωμένη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Για παράδειγμα, σε ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 70 kg/m² (250 κιλά) η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει σε δύο βήματα: γίνεται πρώτα μια επιμήκης γαστρεκτομή ώστε να χάσει π.χ. 80-100 κιλά και να είναι δυνατή η χορήγηση νάρκωσης με καλύτερες συνθήκες λίγους μήνες αργότερα, οπότε προστίθεται το δυσαπορροφητικό σκέλος της επέμβασης (π.χ. χολοπαγκρεατική εκτροπή).

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αλγόριθμος ως προς την επιλογή του είδους της δεύτερης επέμβασης. Οι επανεπεμβάσεις είναι αποτελεσματικές,αναλόγως τόσο με τον πρώτο όσο και το δεύτερο τύπο επέμβασης, έχουν ωστόσο υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών από τις αρχικές. Συνήθως, σε περίπτωση επιπλοκής προτιμάται η αναστροφή του αρχικού χειρουργείου, ενώ σε περίπτωση ανεπαρκούς απώλειας βάρους εφαρμόζεται μία διαφορετική χειρουργική τεχνική.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.