Βαριατρική Xειρουργική η Xειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας

Facebooktwitterpinterest

H Βαριατρική Xειρουργική (χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας), είναι ο κλάδος της χειρουργικής που ασχολείται με τη χειρουργική θεραπεία των ασθενών με Nοσογόνο Παχυσαρκία.

 Πολλές μακροχρόνιες μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η Βαριατρική Χειρουργική προσφέρει μια σημαντική μείωση του κινδύνου θνησιμότητας και του κινδύνου ανάπτυξης νέων ασθενειών, που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

Η Βαριατρική χειρουργική είναι η μόνη θεραπεία που  είναι σε θέση να καθορίσει μια σημαντική απώλεια βάρους σε βάθος χρόνου, στην περίπτωση της νοσογόνου παχυσαρκίας.

 Ωστόσο από μόνη της, δεν εγγυάται την αυτόματη και ασφαλή θεραπεία, αλλά σήμερα αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να υποστηρίξει την αναγκαιότητα και την αποφασιστικότητα του παχύσαρκου ατόμου να χάσει το περιττό του βάρος και να είναι σε θέση να το διατηρήσει σε μακροπρόθεσμη βάση.

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ατόμων που επέλεξαν μια χειρουργική επέμβαση για νοσογόνο παχυσαρκία,  δεν ανακτούν  σχεδόν ποτέ πάνω από το 50% του υπερβάλλοντος βάρους τους σε βάθος δεκαετίας, όταν είναι αποφασισμένοι να χειρουργηθούν και να συμμορφωθούν με τη θεραπεία.

 Η Βαριατρική χειρουργική επέμβαση έχει κόστος / όφελος ιδιαίτερα καλό από το πρώτο έτος της θεραπείας και συχνά επιτρέπει σημαντική εξοικονόμηση κόστους σε σύγκριση με την υγεία και την κοινωνική συντηρητική προσέγγιση.

Αυτού του είδους η  χειρουργική επέμβαση, δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς, αν δεν είναι ιδιαίτερα παχύσαρκοι και δεν μπορεί να απαιτείται για καθαρά αισθητικούς λόγους .

Ο κύριος σκοπός της είναι η πρόληψη και / ή να διορθώσουν τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με νοσογόνο παχυσαρκία.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

  Ανάμεσα στις  βασικές προϋποθέσεις για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση τα παχύσαρκα άτομα, είναι οι εξής:

  1. Να έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία ( >18).
  2. Η αποτυχία ή η μη ικανοποιητική απόδοση  της συντηρητικής θεραπείας (εξατομικευμένη διατροφή, σωματική δραστηριότητα, κλπ. ).
  3. Ένας Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερο ή ίσο με 40 kg / m².
  4. Ένας  ΔΜΣ μεταξύ 35 και 39,9 kg / m, όταν συνδυάζεται με μία ή περισσότερες επιπλοκές  ή ασθένειες  που σχετίζονται με την παχυσαρκία (π.χ., σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιακή νόσος, υψηλή αρτηριακή πίεση αίματος, αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (υπερλιπιδαιμία και η υπερχοληστερολαιμία), κοινά προβλήματα γενικευμένης αρθροπάθειας, άπνοια ύπνου, κλπ).
  5. Στην περίπτωση του διαβήτη, η  γλυκοζυωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) μεγαλύτερη να είναι >από 8%.
  6. Για να είναι τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης  πολύ ικανοποιητικά είναι απαραίτητη η  πλήρης θέληση και αποφασιστικότητα του ασθενούς να τηρήσει όλες τις κατευθυντήριες γραμμές διατροφής και σωματικής άσκησης που θα παραλάβει από το γιατρό του.
  7. Επίσης η/ο ασθενής θα πρέπει προφανώς να απέχει από την κατανάλωση αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα, τουλάχιστον 6 εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση ..
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.