Επεμβάσεις για τη καταπολέμηση της Παχυσαρκίας

Facebooktwitterpinterest

Ρυθμιζόμενος Γαστρικός Δακτύλιος

Ο Γαστρικός Δακτύλιος (Adjustable Gastric Band) υπήρξε η πλέον διαδεδομένη επέμβαση στην Ευρώπη την προηγούμενη δεκαετία. Ωστόσο τα σχετικά χαμηλά ποσοστά επιτυχίας του σε σχέση με άλλες, πιο τεχνικές επεμβάσεις, τον τοποθέτησαν σε δεύτερη μοίρα.

Τοποθετείται στην είσοδο του στομάχου και κοντά στον οισοφάγο ένας ρυθμιζόμενος δακτύλιος από σιλικόνη, ο οποίος περιορίζει δραστικά την ποσότητα τροφής που μπορεί να δεχθεί το στομάχι.

Ο δακτύλιος είναι συνδεδεμένος με ένα τύμπανο που εμφυτεύεται στο λίπος της κοιλιάς. Από το σημείο αυτό ο ιατρός μπορεί να ρυθμίζει με εγχύσεις φυσιολογικού ορού την τάση του δακτυλίου. Με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζεται ο δακτύλιος σε συνεννόηση με τον ασθενή ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη απώλεια βάρους.

Ο γαστρικός δακτύλιος είναι περισσότερο αποτελεσματικός για ασθενείς με σχετικά μικρό ΒΜΙ. Απαιτεί άπόλυτη συμμόρφωση με τις διαιτητικές οδηγίες και πολύ τακτική επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό. Το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται από 45 έως 50%. Αυτό σημαίνει πως οι μισοί περίπου ασθενείς από όσους υποβληθούν σε τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου θα επιτύχουν και θα διατηρήσουν σε βάθος χρόνου τον επιθυμητό στόχο απώλειας κιλών.

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά. Δηλαδή, με τέσσερις ή πέντε τομές του ενός εκατοστού εισέρχεται στην κοιλιά μία κάμερα και λεπτά εργαλεία. Η λαπαροσκοπική χειρουργική πλεονεκτεί διότι ο πόνος μετά το χειρουργείο είναι πολύ λιγότερος σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική, η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται γρηγορότερα και αποφεύγονται πολλές επιπλοκές που έχουν σχέση με την τομή.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.