Επεμβάσεις για τη καταπολέμηση της Παχυσαρκίας

Επεμβάσεις για τη καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, Facebooktwitterpinterest

Δυσαπορροφητικές επεμβάσεις

Οι επεμβάσεις νοσογόνου παχυσαρκίας διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις επεμβάσεις περιοριστικού και τις επεμβάσεις δυσαπορροφητικού τύπου.

Στις επεμβάσεις δυσαπορροφητικού τύπου ο χειρουργός παρεμβαίνει σε όλο το μήκος της γαστρεντερικής οδού, από το στόμαχο, μέχρι χαμηλότερα στο έντερο. Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να απορροφά ένα μικρό μόνο ποσοστό του συνόλου των προσλαμβανόμενων θερμίδων, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.
Χολοπαγκρεατική Εκτροπή

Ο πιο γνωστός εκπρόσωπος των επεμβάσεων αυτών είναι η χολοπαγκρεατική εκτροπή. Κατά την επέμβαση αυτή ο χειρουργός κάνει μία γαστρεκτομή, κόβει δηλαδή ένα μεγάλο τμήμα του στομάχου, και στη συνέχεια το συνδέει με ένα τμήμα του εντέρου πιο χαμηλά, παρακάμπτοντάς έτσι ένα τμήμα της γαστρεντερικής οδού. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται αφενός η ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής, και αφετέρου επιτυγχάνεται δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατκών, και κυρίως λίπους, οπότε τελικά μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των προασλαμβανόμενων θερμίδων.

Αποτελούν ό,τι πιο αποτελεσματικό διαθέτουμε στο οπλοστάσιό μας, για ασθενείς με ΔΜΣ 55-60 και άνω, φανατικούς “sweet-eaters” ή για όσους έχουν ήδη υποστεί περιοριστικού τύπου επεμβάσεις και έχουν αποτύχει. Σε έναν τέτοιο ασθενή μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια χολοπαγκρεατική εκτροπή. Εκεί κάνουμε μια ευρεία γαστρεκτομή και τροποποιούμε σημαντικά και το λεπτό έντερο.

Είναι ένα πολύωρο, τεχνικό χειρουργείο, κατά το οποίο γίνεται κλασσική ανοικτή προσπέλαση-τομή. Αν συνεργαστεί στοιχειωδώς ο ασθενής, έχει μια πολύ καλή ποιότητα ζωής, μπορεί να σιτίζεται επαρκώς, καίγοντας μετά το χειρουργείο λίπος κι όχι μυϊκό ιστό.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των χειρουργείων είναι τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας, που φτάνουν πάνω από 85-90%. Ικανό ποσοστό των χιλιάδων συμπολιτών μας που έχουν υποβληθεί σε δακτυλίους ή επιμήκεις γαστρεκτομές, αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί σε αυτού του είδους τη χειρουργική. Σε καλά χέρια, η τεχνική έχει αποδεκτά ποσοστά επιπλοκών, καλή ποιότητα ζωής και, σε βάθος χρόνου άριστα αποτελέσματα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.