Η βαριατρική απαλλάσσει από τα περιττά κιλά

Facebooktwitterpinterest

Οι παχύσαρκοι ενήλικες μπορούν να επεκτείνουν το προσδόκιμο επιβίωσης τους μειώνοντας δραστικά τα περιττά κιλά τους με βαριατρική επέμβαση, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση κλινικών ερευνών για τις δημοφιλής διαδικασίες της γαστρικής παράκαμψής και επίδεσης.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Surgery, Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υποβολή σε μια εκ των δύο χειρουργικών τεχνικών μειώνει σχεδόν στο μισό την πιθανότητα του ασθενή να αποβιώσει, σε ορίζοντα οκταετίας.

Η βαριατρική χειρουργική μπορεί να παράγει ουσιαστική μείωση του σωματικού βάρους, σε επίπεδο που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί με άλλες στρατηγικές διαχείρισης της παχυσαρκίας.

Όπως εξηγεί ο Δρ Λούκα Μπουσέττο από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα (που έκανε μια εκ των ερευνών που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση), αυτό μπορεί να αποβεί σωτήριο, καθώς τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία έχουν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με τα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος, λόγω κυρίως των παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Ο Δρ Αντόνιο Ποντιρολι και ο συνεργάτης του Αλμπέρτο Μοραμπίτο από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, μελέτησαν την ιατρική βιβλιογραφία για την γαστρική παράκαμψη και την γαστρική επίδεση. Εντόπισαν οκτώ μελέτες, οι οποίες περιλάμβαναν κατά μέσο όρο επτά χρόνια ιατρικής παρακολούθησης για συνολικά 44.000 άνδρες και γυναίκες. Περίπου 14.000 συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί τελικά σε βαριατρική επέμβαση, ενώ οι υπόλοιποι αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν 3.300 θανάτους: 2,8% στα άτομα που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση και 9,7% στην ομάδα ελέγχου. Αυτό μεταφράζεται σε 45% μειωμένες πιθανότητες θανάτου από την βαριατρική διαδικασία.

Όμοιο όφελος εντοπίστηκε και όταν οι επιστήμονες μελέτησαν ειδικά τους καρδιακούς θανάτους.

Συνολικά, το ποσοστό θανάτου ήταν συγκρίσιμο για τις περίπου 10.000 επιδέσεις και 4.000 παρακάμψεις, αν και το προστατευτικό όφελος στους καρδιακούς θανάτους διέφερε: συγκριτικά με την απουσία επέμβασης, η επίδεση παρείχε 29% χαμηλότερες πιθανότητες καρδιακού θανάτου, έναντι 52% της μείωσης του κινδύνου από την παράκαμψη.

Ο Δρ Μπουσέττο σημειώνει ότι η γαστρική παράκαμψη γενικά παρέχει πιο ταχεία και σημαντική απώλεια βάρους, από την επίδεση. Ωστόσο, η παράκαμψη είναι αμετάκλητη και παράγει μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών και ακόμα και σχετιζόμενο με την επέμβαση θάνατο. Οι κίνδυνοι αυτοί, ωστόσο, είναι πολύ μικροί: ένας στους χίλιους ασθενείς χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια γαστρική παράκαμψης.

Επιπλέον, ενώ οι βαριατρικές επεμβάσεις κοστίζουν σαφώς περισσότερο από άλλες θεραπείες, η απώλεια βάρους που συντελείται από βαριατρική επέμβαση είναι μακροπρόθεσμα οικονομική.

Μετά την δραστική μείωση του βάρους, οι ασθενείς τείνουν να χρειάζονται λιγότερα φάρμακα για την θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με το βάρος, ενώ απουσιάζουν λιγότερο από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
HEALTH.IN.GR

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.