Η γιόγκα καταπραΰνει τον πόνο στη μέση

Facebooktwitterpinterest

Νέα ευρήματα ότι η γιόγκα, εφ’ όσον γίνεται σωστά, μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της επίμονης οσφυαλγίας ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Όπως γράφουν στο τεύχος Σεπτεμβρίου της επιθεώρησης «Spine», μελετώντας επί έξι μήνες 90 εθελοντές διαπίστωσαν ότι η γιόγκα όντως μπορούσε να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την κινητικότητά τους.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ. Οι εθελοντές, ηλικίας 23 έως 66 ετών, έπασχαν από ήπια έως μέτρια δυσκινησία λόγω της οσφυαλγίας τους.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι εθελοντές της πρώτης έκαναν Iyengar γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα, επί 90 λεπτά κάθε φορά, ενώ αυτοί της δεύτερης εξακολούθησαν να υποβάλλονται στις κλασικές ιατρικές θεραπείες που τους συνέστησαν οι γιατροί τους.
Έπειτα από 3 και 6 μήνες, οι εθελοντές που έκαναν γιόγκα και ανέφεραν βελτίωση στον πόνο και στην κινητικότητά τους ήταν περισσότεροι απ’ όσοι οι εθελοντές που υποβάλλονταν σε κλασικές θεραπείες. Επιπλέον, όσοι έκαναν γιόγκα ανέφεραν επίσης και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.
Η Iyengar γιόγκα, η οποία αποτελεί μορφή της χάθα γιόγκα και είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις ΗΠΑ, αυξάνει την δύναμη, την ευλυγισία και την ισορροπία, μέσω ειδικών στάσεων του σώματος.
Ο δρ Τοντ Τζ. Άλμπερτ, επικεφαλής του Τμήματος Ορθοπεδικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τόμας Τζέφερσον και στο Ίδρυμα Ρόθμαν, στη Φιλαδέλφεια, χαρακτήρισε τη μελέτη καλοσχεδιασμένη και πρόσθεσε πως και στην καθημερινή πρακτική η γιόγκα, αλλά και το πιλάτες, φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς.
Επιζήμια η ακινησία

Ο πόνος στη μέση αναγκάζει πολλούς ασθενείς να αποφεύγουν εντελώς την άσκηση, είτε επειδή πονάνε είτε επειδή φοβούνται ότι θα κάνουν περισσότερη ζημιά στην πλάτη τους. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, όμως, μπορεί να εξασθενήσει τους μυς, με συνέπεια να τίθενται οι βάσεις για ακόμα πιο παρατεταμένο πόνο.
Την μυϊκή αδυναμία μπορούν να αντιστρέψουν ασκήσεις όπως η γιόγκα, που γίνονται με αργό, ελεγχόμενο τρόπο και δίνουν έμφαση στην εκγύμναση των μυών του κορμού (όπως οι εκτείνοντες της ράχης, οι κοιλιακοί και οι γλουτιαίοι). Οι μύες αυτοί στηρίζουν την σπονδυλική στήλη και μειώνουν τις πιέσεις πάνω της.
«Η ενίσχυση αυτών των μυών είναι σαν να δημιουργία κανείς ένα πλέγμα προστασίας γύρω από την σπονδυλική του στήλη», λέει ο δρ Άλμπερτ.
Αν και υπάρχουν πολλές αιτίες για τον πόνο στη μέση, η συνηθέστερη είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή η αρθρίτιδα. Μελέτες έχουν δείξει πως η γιόγκα δρα ωφέλιμα και σε περίπτωση οστεοαρθρίτιδας.

Πάντως, ο δρ Άλμπερτ εφιστά την προσοχή: πριν αρχίσετε οποιαδήποτε άσκηση, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας – και όταν την αρχίσετε, φροντίστε να μην το παρακάνετε, ειδάλλως μπορεί να έχετε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πηγή : Web Only

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.