Η Γιόγκα στην Εγκυμοσύνη-Χαλαρώστε με…Γιόγκα

Facebooktwitterpinterest

Η Γιόγκα είναι η αρχαιότερη και ιδανικότερη μέθοδος άσκησης και τεχνικών αναπνοών που βοηθάει όλους τους ανθρώπους και πολύ περισσότερο τις γυναίκες κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και πολύ περισσότερο μετά από αυτόν.

Οι ασκήσεις της γιόγκα βοηθούν τις εγκυμονούσες να προετοιμάσουν το σώμα τους για τους πόνους του τοκετού, ενώ συγχρόνως διώχνουν το αίσθημα της κόπωσης που συνήθως υπάρχει σε αυτό το διάστημα.
Με την καθημερική εξάσκηση, οι μύες και οι αρθρώσεις του σώματος μαλακώνουν και η δυσκαμψία ελαττώνεται.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι συνηθισμένες ενοχλήσεις όπως κράμπες, πονοκέφαλοι,πόνοι στη μέση κ.λ.π.
Η ικανότητα συγκέντρωσης στην αναπνοή ηρεμεί το μυαλό, ελαττώνει την μυϊκή ένταση, επιτρέποντας σας έτσι να νιώθετε πιο χαλαρές και άνετες με το σώμα σας.
Η καλή αναπνοή εξαρτάται από τη σωστή στάση του σώματος. Για παράδειγμα όταν η λεκάνη και η σπονδυλική στήλη είναι σε ισορροπία και οι ώμοι είναι χαλαροί, το στήθος ανοίγει πιο εύκολα με αποτέλεσμα η αναπνοή να γίνεται αβίαστα και το αίμα να οξυγονώνεται καλύτερα.
Πολλές φορές οι θέσεις της γιόγκα είναι παρόμοιες με τις θέσεις που εφαρμόζουν οι γυναίκες στα πρώτα στάδια του τοκετού. Έτσι με τη καθημερινή εξάσκηση θα νιώσετε ανακούφιση και άνεση, και το σώμα σας ενστικτωδώς θα ξέρει πως να κινηθεί.
Η γιόγκα θα σας βοηθήσει και για την γρήγορη ανάρρωση μετά τον τοκετό ακόμη και αν έχετε υποβληθεί σε καισαρική τομή.

Σε σωματικό επίπεδο, η γιόγκα βοηθάει:

  • Στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και των λεμφικών υγρών.
  • Στην τόνωση και ενδυνάμωση των μυών της μήτρας και του περίνεου.
  • Στην καλύτερη αναπνοή και συνεπώς στη καλύτερη οξυγόνωση της εγκύου και κατά προέκταση του εμβρύου.

Σε ψυχικό επίπεδο:
Με την Pranayama (ασκήσεις αναπνοής), δίνεται η δυνατότητα στη μέλλουσα μητέρα να αναπνέει ήρεμα στα διαστήματα μεταξύ των συστολών της μήτρας, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την αυτοπεποίθηση της.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι:

  • Βελτιώνει την καρδιοαγγειακή λειτουργία και μειώνει την πίεση του αίματος.
  • Ισορροπεί τη σύσταση του αίματος.
  • Αυξάνει την παρουσία κυμάτων Άλφα και Θήτα στον εγκέφαλο που δημιουργούν μεγαλύτερη ηρεμία.

Τέλος, εκτός από το μυοσκελετικό και αναπνευστικό σύστημα βοηθάει παράλληλα το ενδοκρινές και το νευρικό σύστημα.
Μαθήματα θα μπορείτε να παρακολουθείτε και εντός του μαιευτηρίου σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο από εξειδικευμένο προσωπικό, δύο φορές την εβδομάδα σε group μικρών ομάδων, όπου εκτός από την τεχνική που θα σας διδάξουν θα σας απαντήσουν και σε πολλά ερωτήματα σας.
Καλό θα ήταν πρίν την έναρξη να έχουμε συνεργασία με τον γιατρό σας για την επιλογή του σωστού προγράμματος, σε περίπτωση που επιβάλλεται να παραμείνετε κλινήρης.

http://www.leto.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.