Yoga καί Kύηση

Yoga καί Kύηση Facebooktwitterpinterest

Η ενασχόληση με τη γιόγκα πριν από την εγκυμοσύνη είναι εξαιρετικά ωφέλιμη επειδή βοηθάει στην δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την σύλληψη. Η γιόγκα, ως ολοκληρωμένη αγωγή του σώματος και του νου βοηθάει το σώμα να διατηρείται σε καλή φόρμα, όλα τα όργανα να έχουν την ομαλή λειτουργία τους, οι αδένες να λειτουργούν σωστά, η αναπνοή να γίνεται σωστά, ο νους να είναι ήρεμος. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάει τον οργανισμό να είναι υγιής και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του. Από την εσωτερική ηρεμία και αρμονία εξαρτάται η ομαλή έκκριση των ορμονών που άμεσα συνδέονται με τις συνθήκες σύλληψης. Απ’ αυτήν την άποψη η ενασχόληση με την γιόγκα είναι ωφέλιμη τόσο για τον οργανισμό της γυναίκας όσο και για τον άνδρα.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της γιόγκα είναι ότι αποκαλύπτει μια καινούργια αίσθηση του σώματος, των κινήσεων, της λειτουργίας του νου, των συναισθημάτων μέσω της ανάπτυξης μίας καλύτερης συνειδητότητας. Ειδικότερα κατά την κύηση η ανάπτυξη της συνειδητότητας βοηθάει και σε μια πιο ουσιαστική επαφή με το έμβρυο. Ως σύνολο, η εξάσκηση στη γιόγκα βοηθάει την έγκυο γυναίκα να αισθανθεί περισσότερο την δύναμη της, την αυτοπεποίθηση της, τις ικανότητές της, τον αυτοέλεγχο της, την ηρεμία της, όλα τα βασικά στοιχεία που είναι πολύ σημαντικά στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, στον τοκετό και μετά τον τοκετό.

Το πρόγραμμα κατά την εγκυμοσύνη αποτελείται από τις ακόλουθες τεχνικές:

• Σωματικές ασκήσεις, στατικές και δυναμικές (Asanas)

Το πρόγραμμα asanas (σωματικές στάσεις) επιδρά στα βασικά σημεία του σώματος τα οποία επιβαρύνονται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και με αυτόν τον τρόπο τα ενισχύει πριν από αυτήν. Συγκεκριμένα, η ενίσχυση των μυών της πλάτης, της κοιλιάς και της μέσης βοηθάει στη σωστή στάση του σώματος που με τη σειρά του διευκολύνει τη κράτηση του μωρού ειδικά στους τελευταίους μήνες της κύησης διαμορφώνοντας συνθήκες άνεσης γι’ αυτό και τη μητέρα. Μια υγιής σπονδυλική στήλη είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την γενική ευλυγισία αφού δεν επιτρέπει διάφορες ενοχλήσεις που νιώθουν οι γυναίκες λόγω του πρόσθετου βάρους οι οποίες επιβαρύνουν την πλάτη και τον υπόλοιπό σκελετό. Γενικότερα διατηρούν το σώμα σε καλή φόρμα, βελτιώνουν την ελαστικότητα των μυών και την ευλυγισία των αρθρώσεων, βελτιώνουν την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων και τα διατηρούν σε καλή υγεία, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, και τη ροή της ενέργειας. Είναι μια μορφή δυναμικής χαλάρωσης.

• Τεχνικές αναπνοής (Pranayama)
Ενεργοποιούν τον νου και το σώμα, βελτιώνουν την λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, καθαρίζουν το αναπνευστικό σύστημα, ηρεμούν τον νου, το νευρικό σύστημα και τη λειτουργία της καρδιάς.

• Τεχνικές χαλάρωσης (Savasan)
Αποβάλουν την σωματική και την νοητική ένταση και κούραση. Η καλύτερη τεχνική για μια εγκυμοσύνη απελευθερωμένη από στρες

Τέλος μια εύκαμπτη και χαλαρωμένη μυϊκά λεκάνη θα διευκολύνει το τοκετό. Οι δυνατοί και ευλύγιστοι μυς των ποδιών θα κρατήσουν καλύτερα το εγκυμονών σώμα. Μια ήδη εξασκημένη και ελεγχόμενη αναπνοή θα αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμη στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και ένας ήδη εξασκημένος νους στην χαλάρωση και στην διατήρηση της εσωτερικής ηρεμίας θα μπορέσει πιο εύκολα να αντιμετωπίσει καταστάσεις άγχους και στρες της καθημερινότητας τα οποία μέσω της μητέρας επιβαρύνουν την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του μωρού. Ο εξασκημένος νους επιπλέον θα μπορέσει να λειτουργήσει υποστηρικτικά και στο επίπεδο των διαφόρων συναισθηματικών αλλαγών που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.