Γιόγκα, πόσο ευεργετική άσκηση είναι;

Facebooktwitterpinterest

Η γιόγκα είναι μια αρχαία σωματική, πνευματική και ψυχική άσκηση με καταγωγή από την Ινδία. Η λέξη γιόγκα σημαίνει ένωση, συμβολίζοντας την ένωση του σώματος και της συνείδησης. Τα διάφορα είδη γιόγκα ασκούνται σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να έχει γίνει μια ιδιαίτερα δημοφιλής άσκηση.

Ενώ εκ πρώτης όψεως μοιάζει σαν μια ήρεμη άσκηση σε σύγκριση με τις ασκήσεις μεγάλης έντασης, τα οφέλη της για την υγεία μας είναι πάρα πολλά. Η συχνή εξάσκηση ασκήσεων γιόγκα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης, όπως δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες. Επιπλέον, μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης, τους πονοκεφάλους, το διαβήτη, κάποια είδη καρκίνου και μερικές ασθένειες όπως η αρθρίτιδα.

Αν κάποιος επιθυμεί να διατηρήσει το σωματικό του βάρος η γιόγκα και πάλι είναι μια καλή επιλογή καθώς εμποδίζει τη συσσώρευση περιττών κιλών. Τα διάφορα είδη γιόγκα και η ποικιλία των κινήσεων διεγείρουν τους υποδοχείς πίεσης στο δέρμα οι οποίοι με τη σειρά τους ενεργοποιούν την πνευμονογαστρική δραστηριότητα του οργανισμού. Το πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέει τον εγκέφαλο με διάφορα όργανα και συμβάλει στην παραγωγή και απελευθέρωση ορμονών. Όταν αυξάνεται η πνευμονογαστρική δραστηριότητα οι στρεσσογόνες ορμόνες, όπως η κορτιζόλη, μειώνονται ενώ την ίδια στιγμή η ορμόνη σεροτονίνη, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση, την όρεξη και τον ύπνο, αυξάνεται.

Το μόνο κομμάτι στο οποίο υστερεί η γιόγκα είναι η καύση θερμίδων. Ακόμη και η Bikram γιόγκα ή αλλιώς γνωστή ως hot yoga, δηλαδή γιόγκα σε δωμάτιο με υψηλή θερμοκρασία, δεν απαιτεί περισσότερες θερμίδες από όσες απαιτεί ένας έντονος περίπατος. Πολλές έρευνες αναφέρουν ότι η καύση θερμίδων δεν πρέπει να είναι ο μόνος στόχος της σωματικής άσκησης. Αν όμως εξακολουθείτε να θέλετε να μειώσετε το σωματικό σας βάρος τότε προτιμήστε αεροβικές ασκήσεις μεγάλης έντασης, όπως το κολύμπι, το τρέξιμο και το ποδήλατο. Εάν θέλετε να μείνετε στη γιόγκα, μπορείτε να επιλέξετε την Ashtanga Vinyasa Yoga, η οποία έχει έντονο αερόβιο στοιχείο παράλληλα με ενδυνάμωση.

Η καλύτερη λύση γενικά είναι να κάνετε συνδυασμό ασκήσεων μεγάλης έντασης και γιόγκα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γιόγκα κάνει καλό στον οργανισμό μας. Η παγκόσμια απήχηση αυτής της άσκησης οδήγησε τα Ηνωμένα Έθνη να ανακηρύξουν την 21η Ιουνίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα. Ο σκοπός της αφιέρωσης μιας ημέρας στη γιόγκα είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να ενημερωθεί για τα πολλαπλά οφέλη της στον οργανισμό αλλά και στο πνεύμα.

Πηγή:http://www.kalikardia.gr

• http://time.com/
• http://www.un.org/

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.