Αδυνάτισμα και βελονισμός!

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ Facebooktwitterpinterest

Η παχυσαρκία είναι μια παθολογική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση αυξημένου ποσοστού λίπους στο σώμα, ικανού να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του οργανισμού.

Η παχυσαρκία λοιπόν δημιουργεί μια προδιάθεση για την ανάπτυξη νοσημάτων, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η αποφρακτική υπνική άπνοια, η οστεοαρθρίτιδα και συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου.

Οι θεραπείες που προσφέρει η σύγχρονη ιατρική δεν είναι πάντα χωρίς επιπλοκές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι προσωρινά. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι σημαντική μπορεί να είναι η συνεισφορά του βελονισμού στην προσπάθεια για την απώλεια βάρους. Έχουν μελετηθεί τόσο ο βελονισμός και ο ηλεκτροβελονισμός, όσο και ο ωτοβελονισμός. Στην πράξη, ωστόσο, οι τεχνικές αυτές μπορούν να συνδυαστούν, ανάλογα με την υποκείμενη παθολογία του ασθενούς, με γνώμονα το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα .

Το αποτέλεσμα αυτό ο βελονισμός το πετυχαίνει με ποικίλους τρόπους. Έχει βρεθεί ότι επηρεάζει την όρεξη, το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, την κινητικότητα του στομάχου και του εντέρου, το μεταβολισμό, καθώς επίσης και συναισθηματικούς παράγοντες, όπως το στρες. Μειώνει την αντίσταση στη λεπτίνη και στην ινσουλίνη και επιδρά επωφελώς στο λιπιδικό προφίλ. Αυτοί είναι αναφορικά κάποιοι από τους μηχανισμούς με τους οποίους ο βελονισμός προάγει την απώλεια βάρους.

Η συμβολή του βελονισμού στη ρύθμιση του σωματικού βάρους είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι θεαματικότερα, συντομότερα και πιο μόνιμα, όταν επιπλέον ακολουθούνται σωστές διατροφικές συνήθειες, καθώς και το κατάλληλο πρόγραμμα και είδος σωματικής άσκησης. Συνολικά, η υιοθέτηση ενός σωστού τρόπου ζωής σε συνδυασμό με το βελονισμό προάγει τη μονιμότερη ρύθμιση του σωματικού βάρους και την ευεξία.

Nικόλαος Λύκος, Ιατρός Αποκατάστασης

Nικόλαος Λύκος,
Ιατρός Αποκατάστασης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.