H εν τω βάθει τεχνική του βελονισμού υποδεικνύει μεγαλύτερη ανακούφιση στην κεφαλαλγία (πονοκέφαλο) τάσεως

Facebooktwitterpinterest

Ο εν τω βάθει (βαθύς) βελονισμός παρέχει σημαντική, μακροπρόθεσμη ανακούφιση από την χρόνια κεφαλαλγία τύπου τάσεως (ΚΤΤ), σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το αποτέλεσμα μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής έδειξε ότι αν και η πλειονότητα των συμμετεχόντων ανέφερε κάποια ανακούφιση από την ΚΤΤ μετά από 8 εβδομάδες θεραπείας βελονισμού, εκείνοι που έκαναν βελονισμό σε βάθος 12,5-20,0 mm ανέφεραν τη μεγαλύτερη μείωση στη συχνότητα και τη σοβαρότητα της κεφαλαλγίας.

Σε αυτό το βάθος, ο βελονισμός προάγει την αίσθηση deqi, μία αίσθηση όπως μούδιασμα, πόνο, βάρος ή ερεθιστικό πόνο στο σημείο της βελόνας που θεωρείται κλειδί για επιτυχημένη θεραπεία στην παραδοσιακή κινεζική θεωρία βελονισμού.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η αίσθηση deqi θα μπορούσε να ενισχύσει την επίδραση του βελονισμού στη θεραπεία της χρόνιας ΚΤΤ, η δε επίδραση του βελονισμού διήρκεσε τουλάχιστον 6 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας», δήλωσε η Ying Li, MD, PhD, συν-ερευνητής, The Third Hospital/Σχολή Βελονισμού και Tuina, Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής του Chengdu, Chengdu, Κίνα, στο Medscape Medical News.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 22 Ιουνίου στο Neurology.

Deqi Sensation Key

Η ΚΤΤ είναι ο πιο κοινός τύπος κεφαλαλγίας, με επιπολασμό στη διάρκεια της ζωής έως και 78% σε ορισμένες μελέτες. Ο πόνος συχνά περιγράφεται ως παλλόμενος ή σφίξιμο που μοιάζει με μέγγενη και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Η ΚΤΤ θεωρείται χρόνια όταν εμφανίζεται το λιγότερο 15 ημέρες το μήνα για τουλάχιστον 3 μήνες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την κεφαλαλγία αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για την ΚΤΤ, ειδικά τη χρόνια ΚΤΤ.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ερευνητές σχεδίασαν μια τυφλή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με παράλληλο σχεδιασμό ασθενούς και αξιολογητή, περιλάμβανε 218 άτομα με ιστορικό χρόνιας ΚΤΤ. Όλοι δεν αντιμετωπίστηκαν με προφυλακτική αγωγή τους προηγούμενους 3 μήνες.

Η ομάδα θεραπείας (n = 110) έλαβε 20 συνεδρίες πραγματικού βελονισμού (true acupuncture, ΤΑ) σε διάστημα 8 εβδομάδων ως εξής: τρεις συνεδρίες την εβδομάδα τις πρώτες 4 εβδομάδες και δύο συνεδρίες την εβδομάδα τις τελευταίες 4 εβδομάδες. Το βάθος της βελόνας σε κάθε σημείο κυμαινόταν από 12,5 έως 20 mm, το οποίο απαιτείται για την επίτευξη αίσθησης deqi.

Η ομάδα ελέγχου (n = 108) έλαβε επιφανειακό-επιπολής βελονισμό (superficial acupuncture, SA) στο ίδιο πρόγραμμα με την ομάδα TA και σε παραδοσιακά σημεία βελονισμού. Ωστόσο, αυτό έγινε σε μέγιστο βάθος 2 mm, το οποίο δεν είναι αρκετά βαθύ για αίσθηση deqi.

Την 16η εβδομάδα, το 68,2% των συμμετεχόντων που έλαβαν ΤΑ ανέφεραν μεγαλύτερη από 50% μείωση στις ημέρες μηνιαίας κεφαλαλγίας σε σύγκριση με το 48,1% όσων έλαβαν SA (αναλογία πιθανοτήτων, 2,65, P < 0,001).

Οι μέσες μηνιαίες ημέρες κεφαλαλγίας μειώθηκαν από 20,38 ημέρες κατά την έναρξη σε 7,48 ημέρες την 32η εβδομάδα  στην ομάδα ΤΑ έναντι 22,6 ημερών κατά την έναρξη σε 11,94 ημέρες στην ομάδα SA.

Η ένταση και η σοβαρότητα της κεφαλαλγίας μειώθηκαν και στις δύο ομάδες, αν και εκείνοι που πέτυχαν αίσθηση deqi ανέφεραν τη μεγαλύτερη βελτίωση.

Μόνο τέσσερις ασθενείς ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες ήταν όλες ήπιες.

Οι ασθενείς και στις δύο ομάδες ανέφεραν αρκετή ανακούφιση από τον πόνο, υποδηλώνοντας ότι όσοι δεν αισθάνονται άνετα με την αίσθηση deqi μπορεί να ωφεληθούν ακόμη και από τον επιφανειακό βελονισμό, αν και σε μικρότερο βαθμό, είπε η Li.

«Υποθέτουμε ότι η επίδραση των συγκεκριμένων σημείων και η επίδραση placebo συνδυάστηκαν για να προσφέρουν στους ασθενείς ανακούφιση από τους πονοκεφάλους», πρόσθεσε η Li. “Επιπλέον, η επίδραση της αίσθησης deqi πρόσθεσε περισσότερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τη θεωρία ελέγχου πύλης ή άλλους άγνωστους μηχανισμούς.”

Deeper Understanding;

Σχολιάζοντας για το Medscape Medical News, η Jennifer Bickel, MD, ανώτερο μέλος νευρολογίας στο Moffit Cancer Center και καθηγήτρια ογκολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα -Tamba, είπε ότι η μελέτη παρέχει μια βαθύτερη κατανόηση της αποτελεσματικότητας του βελονισμού για τη χρόνια ΚΤΤ, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη θεραπεία ή πότε και πώς να παραπέμψουν για θεραπεία.

«Αυτή η μελέτη παρέχει ένα πιο περιγραφικό περίγραμμα για το είδος της θεραπείας βελονισμού και τη διάρκεια που μπορεί να είναι αποτελεσματική για τους ασθενείς, ώστε οι γιατροί να μπορούν να προετοιμάσουν τους ασθενείς για το τι να περιμένουν έτσι ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα εάν οι ασθενείς έλαβαν κατάλληλη θεραπεία βελονισμού για τους πονοκεφάλους τους», είπε η Bickel, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τα σημεία και οι τεχνικές βελονισμού δεν διέφεραν κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Αν και αυτό είναι λογικό για μια ελεγχόμενη μελέτη, μπορεί να μην αντικατοπτρίζει την κλινική πρακτική του πραγματικού κόσμου, πρόσθεσε.

«Το μειονέκτημα είναι ότι η μελέτη δεν αντικατοπτρίζει πλήρως ότι οι περισσότεροι βελονιστές στην κλινική πράξη θα άλλαζαν τις θεραπείες κατά τη διάρκεια των 20 συνεδριών με βάση την ανταπόκριση του ασθενούς και τα συνοδευτικά συμπτώματα ή συννοσηρότητες», είπε η Bickel.

Η μελέτη δεν είχε επίσης πληροφορίες σχετικά με την κεφαλαλγία κατάχρησης φαρμάκων ή το προηγούμενο ιστορικό θεραπειών ΚΤΤ από ασθενείς.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για να κατανοήσουμε ποιος ασθενής στην κλινική πρακτική είναι πιο πιθανό να ωφεληθεί από τη θεραπεία», είπε η Bickel.

٭Οι συγγραφείς της μελέτης έλαβαν χρηματοδότηση από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας της επαρχίας Σιτσουάν (Sichuan) και το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας.

Οι Li, Bickel και Vickers δεν αναφέρουν σχετική χρηματοδότηση

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.