«Ευτυχία μου το χαμόγελο των ασθενών»

Facebooktwitterpinterest

Επινόησε και εφάρμοσε για πρώτη φορά τη LASIK το 1989. Έκτοτε, ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου – πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ιωάννης Παλλήκαρης έχει απαλλάξει από το «βάρος» των γυαλιών ή την εξάρτηση από τους φακούς επαφής δεκάδες χιλιάδες ασθενείς. _birds_eye
Πώς αισθάνεστε έχοντας βελτιώσει την ποιότητα ζωής τόσων ανθρώπων;
Μοιράζομαι το χαμόγελό τους και την ευτυχία τους όταν τους βλέπω.
Τι έχει αλλάξει από την πρώτη επέμβαση LASIK; Πώς επηρεάζει η εξέλιξη της τεχνολογίας τη δουλειά σας;
Η Ιατρική εξαρτάται πλέον σοβαρά από τις νέες τεχνολογίες. Χωρίς να υποβαθμιστεί ο κύριος παράγων στην Ιατρική που είναι ο άνθρωπος-ιατρός, η τεχνολογία, και ιδιαίτερα οι Η/Υ, τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Μοριακή Βιολογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Οφθαλμολογίας.
Στην Οφθαλμολογία, ιδιαίτερο ρόλο παίζουν επίσης η οπτική και τα νέα βιοπτικά υλικά. Πρόσφατα έγινε επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Κρήτης ο νομπελίστας Χημικός Robert H.Grubbs, ο οποίος ανακάλυψε ένα υλικό που μας έφερε μια γενιά νέων προσαρμοζόμενων ενδοφακών για την αντικατάσταση του καταρράκτη.
Ένα από τα ενδιαφέροντά σας είναι ο σχεδιασμός κι η ανάπτυξη χειρουργικών μικροεργαλείων. Μιλήστε μας γι’αυτό.
Πέραν από τη γνώση της Ιατρικής και της Μηχανικής, ο σχεδιασμός νέων χειρουργικών εργαλείων είναι ένα ταλέντο, σαν τη ζωγραφική. Πρέπει να ξέρεις ποιο ακριβώς είναι το ζητούμενο (χρώμα) και να έχεις τον τρόπο από πρωτογενή υλικά (βασικά χρώματα) να φτιάξεις κάτι σύνθετο αλλά πολύ συγκεκριμένο.
Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την πρεσβυωπία πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τι βήματα έχουν γίνει για την αντιμετώπισή της;
Έχουμε φτάσει στο 60% για τη λύση του προβλήματος. Αυτό το 60% αφορά άτομα με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
Μελετώ τα τελευταία χρόνια τους σημαντικούς παράγοντες γήρανσης του βολβού του οφθαλμού. Νομίζω ότι είμαι σε πολύ καλό δρόμο μαζί με τους εξαίρετους συνεργάτες μου για κάτι εντελώς πρωτοποριακό που παράλληλα θα προλαβαίνει τη γήρανση του οφθαλμού και θα διορθώνει την πρεσβυωπία. Ίσως αυτό δημιουργήσει μια νέα εποχή στην Οφθαλμολογία, όπως έκανε πριν από χρόνια, η τεχνική LASIK.
Ποια είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση για εσάς;
Η νέα γενιά οφθαλμιάτρων της κλινικής μου, που πρωτεύουν παγκοσμίως και επιλέγονται στις καλύτερες κλινικές του κόσμου συνήθως ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφίους, με μόνη τους ταυτότητα το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
δημοσιεύθηκε στο www.e-tipos.com στις 09.11.07

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.