Κερατόκωνος

Κερατόκωνος Facebooktwitterpinterest

Πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος οφθαλμός;

Για να καταλάβουμε τι είναι ο κερατόκωνος, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τη λειτουργία του οφθαλμού μας και το ρόλο που παίζει ο κερατοειδής σε αυτή.

Στον οφθαλμό μας εισέρχονται ακτίνες φωτός μέσω του κερατοειδούς, το διαφανές πρόσθιο κάλυμμα, το “παράθυρο” του ματιού. Η διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς κάμπτει τις ακτίνες φωτός με τέτοιο τρόπο ώστε να εισέρχονται στον οφθαλμό διαμέσου της κόρης, ενός ρυθμιζόμενου ανοίγματος στο κέντρο της ίριδας, που ελέγχει την ένταση του διερχόμενου φωτός.

Η ίριδα λειτουργεί όπως το κλείστρο μιας φωτογραφικής μηχανής. Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να διευρύνεται και να συρρικνώνεται, ανάλογα με το πόσο φως εισέρχεται στον οφθαλμό, επιτρέποντας στις φωτεινές ακτίνες να περνούν μέσα από τον φυσικό κρυσταλλοειδή φακό του οφθαλμού. Στη συνέχεια, περνούν μέσα από ένα πηκτό διαφανές υγρό (μορφή gel), το υαλοειδές, το οποίο γεμίζει το βολβό του οφθαλμού, βοηθώντας τον να κατέχει το σφαιρικό του σχήμα.

Σε ένα φυσιολογικό οφθαλμό, οι ακτίνες φωτός εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την καταγραφή και την επεξεργασία όλων των ακτίνων φωτός. Στη συνέχεια και μέσω εκατομμυρίων μικροσκοπικών απολήξεων των νεύρων που βρίσκονται σε αυτόν, η πληροφορία αποστέλλεται στο οπτικό νεύρο και μέσω αυτού στον εγκέφαλο.

Μια μικρή ουλή ή παρατυπία σε ένα τμήμα του οφθαλμού, ακόμη και αν τα υπόλοιπα τμήματα του οφθαλμού λειτουργούν φυσιολογικά (π.χ. όταν ο κερατοειδής χιτώνας είναι σημαδεμένος, παραμορφωμένος), θα επηρεάσει την όραση.

Τι είναι ο κερατόκωνος;

Πρόκειται για μια συνήθως αμφοτερόπλευρη εκφυλιστική νόσο, στην οποία παρατηρείται παθολογική λέπτυνση των ινών κολλαγόνου του κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού. Αυτό προκαλεί αστάθεια και αλλαγή του σχήματος του κερατοειδούς από σφαιρική σε κωνική μορφή.

Ένας κερατοκωνικός κερατοειδής μπορεί να έχει πέρα από πολύ λεπτό πά­χος, σημαντικά παραμορφω­μένη πρόσθια αλλά και οπίσθια επιφάνεια.
Το πάχος του κερατοειδούς χιτώνα μπορεί να μειωθεί κεντρικά, από το φυσιολογικό των 550μm (μικρά) περίπου, σε λιγότερο από 300μm (μικρά).

Η παραμόρφωση αυτή χαρακ­τηρίζεται από μια μη ομαλή και σημαν­τικά αυξημένη κυρτότητα, κυρίως στην περιοχή του κώνου. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη μυω­πία και σημαντικό ανώμαλο αστιγ­ματισμό. Ένας τέτοιος κερατο­ειδής έχει ως αποτέλεσμα η διάθλαση του φωτός στον οφθαλμό να είναι ανώμαλη και το είδωλο να είναι πολύ ασαφές.

Τι προκαλεί τον κερατόκωνο;

Η ακριβής αιτία του κερατόκωνου είναι άγνωστη. Υπάρχουν πολλές θεωρίες που βασίζονται στην έρευνα και τη σύνδεσή του με άλλες παθήσεις. Παρόλα αυτά, καμία θεωρία δεν εξηγεί τα πάντα και μπορεί να προκληθεί από έναν συνδυασμό αιτιών, με σημαντικότερη τη γενετική (οικογενειακή) προδιάθεση.

Πιθανές αιτίες

Γενετικές: Ο κερατόκωνος δείχνει να είναι κυρίως κληρονομικός. Από τις μελέτες της ομάδας μας στο Laservision, υπάρχουν περισσότερες από 8 στις 10 πιθανότητες να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, από τον πατέρα ή τη μητέρα, σε κάθε κερατοκωνικό ασθενή που εξετάζουμε.

Περιβαλλοντικές: Η τριβή των οφθαλμών: Ο κερατοειδής χιτώνας είναι εύκολο να παραμορφωθεί από μείζωνος σημασίας τραύμα, ή από το συνεχές και δυνατό τρίψιμο των οφθαλμών.

Αλλεργίες: Σε πολλούς ασθενείς με κερατόκωνο παρατηρείται φαγούρα και ερεθισμός των ματιών, με αποτέλεσμα να τρίβουν έντονα/εντονότερα τα μάτια τους. Πολλοί εξ’ αυτών παρουσιάζουν ατοπία. Άλλες διαταραχές μπορούν να είναι η αλλεργική ρινίτιδα, το έκζεμα, το άσθμα και οι αλλεργίες τροφίμων, ωστόσο η σύνδεση με αλλεργική νόσο εξακολουθεί να είναι ασαφής.

Ορμονικές: Έχει παρατηρηθεί γενικά ότι ο κερατόκωνος ανιχνεύεται για πρώτη φορά κατά την εφηβεία και εξελίσσεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οδηγεί στην υπόθεση ότι υπάρχει σύνδεση του κερατόκωνου και με το ενδοκρινολογικό σύστημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κερατόκωνου;

Οι ασθενείς με κερατόκωνο παρουσιάζουν συνήθως τα εξής συμπτώματα:

  • Παραμόρφωση των εικόνων.
  • Aύξηση της μυωπίας και ανώμαλο αστιγματισμό (συχνή και μη ικανοποιητική αλλαγή στη συνταγή των γυαλιών τους).
  • Θολερότητα της όρασης.
  • Mονόφθαλμη διπλωπία.

Η νόσος εξελίσσεται συνήθως με γοργούς ρυθμούς σε ηλικίες 15-35 ετών και στη συνέχεια βραδέως. Ξεκινά δηλαδή γύρω στα 15, και η εξέλιξή της σταματά («παγώνει») μετά την ηλικία των 45 ετών περίπου.

Συνήθως εμφανίζεται ως μυωπία που αλλάζει συνεχώς με αυξανόμενο αστιγματισμό. Αυτή η αρχική αλλαγή, ευαισθητοποιεί τον οφθαλμίατρο για τη διάγνωση. Κάθε οφθαλμός προσβάλλεται συνήθως σε διαφορετικό βαθμό. Με την εξέλιξη η όραση μπορεί να παραμορφωθεί, καθώς ο κερατοειδής γίνεται πιο κυρτός και ουλοποιείται.
Πώς γίνεται η διάγνωση του κερατόκωνου;

Ο κερατόκωνος, ιδίως στα πρώτα στάδια μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθεί και όλα τα παραπάνω συμπτώματα θα μπορούσαν να σχετίζονται με άλλα προβλήματα στα μάτια. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων δεν μπορεί να γίνει από εσάς τους ίδιους.

Η διάγνωση του κερατόκωνου είναι μια ιατρική πράξη που απαιτεί άριστη επιστημονική επάρκεια, σημαντική κλινική εμπειρία, ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομερή εξέταση και σύγχρονο τεχ­νολογικά διαγνωστικό εξοπλισμό.

Εξετάσεις που θέτουν τη διάγνωση του κερατόκωνου είναι οι εξής:

  • Διάθλαση (συνήθως υπάρχει προοδευτικά αυξανόμενη μυωπία και ανώμαλος αστιγματισμός)
  • Εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία
  • Τοπογραφία κερατοειδούς (η πιο σημαντική εξέταση για τη διάγνωση του κερατόκωνου, κλινικού και υποκλινικού)
  • Οπτική Τομογραφία – Παχυμετρία Κερατοειδούς
  • Retinoscopy (σκιασκοπία)

Ο πιο εξελιγμένος έλεγχος του κερατοειδούς γίνεται με ειδική τοπομετρική τρισδιάστατη απεικόνιση με το σύστημα Pentacam / Oculyzer II, σε συνδυασμό με τρισδιάστατη οπτική παχυμετρία (π.χ. με Optical Coherence Tomography, OCT). Τα λεπτομερή αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών, επεξεργασμένα με ειδικούς αλγόριθμους, βοηθούν σε ένα πιο ολοκληρωμένο τρόπο διάγνωσης και παρακολούθησης της εξέλιξης του κερατόκωνου. Η επιστημονική μας ομάδα ηγείται παγκοσμίως της εφαρμογής και εξέλιξης της LED τοπογραφίας Cassini.

Τεχνολογικός εξοπλισμός που απαιτείται για τη διάγνωση του κερατόκωνου

Στη έγκαιρη διάγνωση και στη παρακολούθηση της εξέλιξης του κερατόκωνου συμβάλλουν:

1. Τοπογραφία κερατοειδούς τύπου Placido
Η τοπογραφία κερατοειδούς (videokeratography) είναι μια σύγχρονη τεχνική για τη μέτρηση με χαρτογράφηση της καμπυλότη­τας του κερατοειδούς σε όλη του την επιφάνεια. Αποτελεί κυρίαρχο διαγνωστικό μέσο στον κερατόκωνο, καθώς οι τοπογραφικοί χάρτες παρέχουν πληροφο­ρίες της θέσης, του μεγέθους και της καμπυλότητας της κορυφής του κώνου.

2. Τομογραφία Pentacam (Oculyzer)
Είναι ίσως η πιο εξελιγμένη και λεπτομερής διαγνωσ­τική τεχνολογία στη διάγνωση του κερα­τόκωνου. Το κέντρο μας διαθέτει την πλέον εξελιγμένη μορφή της, το Oculyzer II.

Μελετώντας έτσι χάρτες ανύψωσης της πρόσθιας όσο και της οπίσθιας κερατοειδικής επιφάνειας, ο ιατρός μπο­ρεί να έχει μια πολύ καλή εκτίμηση για την ύπαρξη κερατόκωνου ή ενδείξεων υποκλινικού κερατόκωνου. Ειδικά για αυτή την τεχ­νική υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι αλγόριθμοι που κατατάσσουν έναν οφθαλμό σε διάφορα στάδια εξέλιξης της νόσου.

LED Cassini (Τοπογραφία κερατοειδούς)
Η συσκευή αυτή εισάγει μια νέα εποχή στην τοπογραφία του κερατοειδούς. Παρέχει αξεπέραστη ακρίβεια και τη δυνατότητα να χαρτογραφεί και να μετράει ομαλές αλλά και ανώμαλες επιφάνειες κερατοειδούς, αδιαφάνειες ή ακόμα και ουλές. Προσφέρει ανώτερους δείκτες πρώιμης διάγνωσης και παρακολούθησης της πορείας του κερατόκωνου. Μετρά με εξαιρετική ακρίβεια τον άξονα και την δύναμη του κερατοειδικού αστιγματισμού, τόσο της πρόσθιας όσο και της οπίσθιας επιφάνειας.

Οπτική Τομογραφία Συνοχής (Optical Coherence Tomography, OCT)
Το OCT, μια ακόμη πρωτοπόρα τεχνολογία που είναι διαθέσιμη στο κέντρο μας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον εντοπισμό τυχόν εσωτερι­κών ανωμαλιών στο στρώμα του κερατο­ειδούς. Παρέχει αξιόπιστα παχυμετρικά δεδομένα και έχει επίσης την ικανότητα να μας δίνει πληροφορίες αποκλειστικά για την κατάσταση του επιθηλίου (το επιφανειακό στρώμα κυττάρων) του κερατοειδούς το οποίο έχει μια ιδιαίτερη συμπεριφορά σε περιπτώσεις κερατόκωνου.

Ενδοθηλιοσκόπηση
Παρέχει μη επεμβατική, μορφολογική ανάλυση και μέτρηση των ενδοθηλιακών κυττάρων (η εσωτερική στοιβάδα κυττάρων του κερατοειδούς).

Πώς αντιμετωπίζεται ο κερατόκωνος;

Ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας του κερατόκωνου και την ηλικία του ατόμου, η αντιμετώπισή του μπορεί να είναι και επεμβατική, έχοντας ως κύριο στόχο τη σταθεροποίηση της εξέλιξής του.

Επεμβατική αντιμετώπιση

Οι διαθέσιμες επεμβατικές τεχνικές που επιτυγχάνουν τη σταθεροποίηση του κερατόκωνου είναι οι εξής:

1. Διασύνδεση κερατοειδούς (Corneal Cross-Linking)
Η δομική σταθερότητα του κερατοειδούς είναι υπεύθυνη για τις βιολογικές και μηχανικές του ιδιότητες.
Στον κερατόκωνο, η ελλιπής σύνδεση των ινών κολλαγόνου μεταξύ τους, οδηγεί σε ένα μαλακό και ελαστικό κερατοειδή.

Με τη διασύνδεση κερατοειδούς (Corneal Cross-Linking) δημιουργούνται επιπλέον μοριακοί δεσμοί μεταξύ των ινών κολλαγόνου, «σκληραίνοντας» τον κερατοειδή. Η θεραπεία είναι ανώδυνη. Περιλαμβάνει την ενστάλαξη μιας φωτοσυνθετικής βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη) στον κερατοειδή και την ακτινοβόλησή του με υπεριώδη ακτινοβολία (UVA) (10’-20’). Κύριος στόχος είναι η σταθεροποίηση του κερατοειδούς, η ελαφρά υποστροφή του κώνου και δυνητικά η βελτίωση της όρασης.

2. PiXL (Photorefractive Intrastromal Cross-Linking)
Είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος διασύνδεσης κερατοειδούς χωρίς τη χρήση laser ή αφαίρεση επιθηλίου.
Σε σύγκριση με παλαιότερες συσκευές UVA ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται για διασύνδεση, εδώ η ποσότητα της ενέργειας που χρησιμοποιείται (καθώς και το σχήμα της φωτεινής δέσμης) είναι εξατομικευμένα στον κάθε οφθαλμό. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η ομάδα του LaserVision ήταν η πρώτη παγκοσμίως, που χρησιμοποίησε την παραπάνω τεχνική.

3. Το Πρωτόκολλο της Αθήνας – Μια πρωτοποριακή τεχνική
Η μέθοδος αυτή συνδυάζει τη διασύνδεση κερατοειδούς με επιφανειακή τοπογραφικά κατευθυνόμενη σμίλευση του κερατοειδούς με laser. Έχει ως στόχο την εξομάλυνση και τη σταθεροποίηση του κερατόκωνου, μειώνοντας παράλληλα τη μυωπία και τον αστιγματισμό, βελτιώνοντας έτσι την όραση (με γυαλιά, φακούς επαφής ή ακόμα και χωρίς οπτική διόρθωση).

Σήμερα το “Πρωτόκολλο της Αθήνας’’, μια τεχνική που προτάθηκε αρχικά από την ιατρική μας ομάδα, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Το κέντρο μας είναι η δεύτερη ομάδα παγκοσμίως που ασχολήθηκε εκτεταμένα με τη διασύνδεση κολλαγόνου από το 2001, με πλήθος δημοσιεύσεων της ιατρικής μας ομάδας σε διεθνή περιοδικά και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Η θεραπεία είναι αρκετά απλή και ανώδυνη. Γίνεται με τοπική αναισθησία χωρίς να χρει­αστεί νοσηλεία.

Μετά την επέμ­βαση ο ασθενής είναι ελεύθερος να κινηθεί όπως θέλει με ένα μαλακό φακό επαφής που έχει απλώς το ρόλο του επι­δέσμου, και συνεχίζει τις δραστηριότητές του με τον οφθαλμό ανοιχτό. Υπάρχει κάποια μικρή ευαισθησία και πιθανός πόνος για τις πρώτες μία-δύο ημέρες. Την τρίτη περίπου ημέρα αφαιρείται ο προστατευτικός φακός επαφής και ο ασθενής μπορεί να επα­νέλθει φυσιολογικά, μετά από μία εβδομάδα, σε όλες του τις δραστηριότητες.

4. Ενδοστρωματικοί δακτύλιοι – Προσωρινή λύση
Οι ενδοστρωματικοί δακτύλιοι είναι μικροσκοπικά τοξοειδή πλαστικά (plexi­glas) ενθέματα που τοποθετούνται στην περιφέρεια του κερατοειδούς και βοηθούν στην επιπέδωσή του, βελτιώνοντας την όραση. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναι­σθη­σία και διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Με εμπειρία άνω των 15 ετών, η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται δοκι­μα­σμέ­νη και αρκετά ασφαλής. Μειονέκτημά της είναι ο χρονικός περιορισμός της παραμονής των δακτυλίων για 1-2 έτη.

5. Κερατοπλαστική (μεταμόσχευση κερατοειδούς)
Η μεταμόσχευση κερατοειδούς (κερατοπλαστική) θεωρείται μια από τις πιο συχνές και επιτυχείς επεμβάσεις μετα­μό­σχευσης.

Κατά την επέμβαση, τμήμα του παθολογικού κερατοειδούς αντικαθίσταται από τμήμα υγιούς κερατοειδούς-δότη (το μόσχευμα προέρχεται από μια τράπεζα μοσχευμάτων οφθαλμού) με σκοπό την αντικατάσταση του πολύ «κυρτού» κώνου.

5A. Παραδοσιακή κερατοπλαστική για κερατόκωνο
Η μέχρι προ λίγων ετών καθιερωμένη τεχνική (penetrating keratoplasty, PKP) συνίστατο στην:

  1. διαμπερή αφαίρεση (δηλαδή από την πρόσθια έως και την οπίσθια επιφάνεια) ενός κυκλικού τμήματος του κερατοειδούς με μηχανικό χειρισμό (χειρουργική λεπίδα)
  2. αντικατάστασή του με ένα κατάλληλα προετοιμασμένο κερατοειδή δότη (μόσχευμα, επίσης με μηχανικό χειρισμό)
  3. συρραφή του με ράμματαΜετεπεμβατικά προκαλείται ιατρογενής αστιγματισμός, ο οποίος όμως μπορεί να διορθωθεί με επέμβαση laser σε δεύτερο χρόνο (τουλάχιστον 12 μήνες από την επέμβαση).

5Β. Σύγχρονη Κερατοπλαστική
Μια καινοτόμος τεχνολογία στις επεμβάσεις μεταμόσχευσης είναι το υπερταχύ και υπερακριβές femto­second laser με το οποίο καταργείται ουσιαστικά το νυστέρι.

Τα πλεονεκτήματα του femtosecond laser στην κερατοπλαστική είναι:

  • H εξαιρετικά ακριβής κοπή κερατοει­δή δότη (μοσχεύματος) και δέκτη
  • Η σημαν­τική μείωση των αναγκαίων ραμμάτων (καλύτερη, ταχύτερη επού­λωση)
  • Η εφαρμογή του σε στρωματική μεταμόσχευση κερατοειδούς

 

  • 5Γ. Στρωματική Μεταμόσχευση Κερατοειδή (DEEP ANTERIOR LAMELLAR KERATOPLASTY – DALK)

Στη μέθοδο αυτή επεμβαίνουμε με το femtosecond laser, με εξαιρετική ακρίβεια στο ανώτερο στρώμα του κερατοε­ιδή δότη. Στη συνέ­χεια το μόσχευμα μερικού πάχους τοποθετείται πάνω στον κερατοειδή του ασθενή.

Αυτή η διεργασία μπορεί να συνδυαστεί με διασύνδεση κολλαγό­νου (CXL), το οποίο εφαρμόζεται και στους δύο κερατοειδείς, με στόχο τη μέγιστη σταθε­ρο­ποίησή τους. Οι τεχνικές στρω­ματικής μεταμόσχευ­σης εφαρ­μόζονται στον κε­ρατό­κω­νο όταν η ασθένεια δεν έχει επηρεάσει όλα τα στρώματα του κερα­τοειδή και το ενδοθή­λιο του ασθενή είναι σε εξαιρετικά υγιή κατάσταση.

Τι μπορείτε να κάνετε αν είστε υπό θεραπεία για κερατόκωνο;

Οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στην είδηση ότι έχουν κερατόκωνο (KCN). Η έλλειψη γνώσης συχνά δημιουργεί φόβο, έτσι προσπαθήστε να:

  • μάθετε όλα όσα μπορείτε για αυτή την κατάσταση.
  • κάνετε ερωτήσεις και συζητήστε τις ανησυχίες σας με τον οφθαλμίατρό σας και άλλους που έχουν κερατόκωνο. Αυτό θα είναι διαφωτιστικό και καθησυχαστικό.
  • δεχθείτε τον κερατόκωνο ως ένα γεγονός στη ζωή σας και συνειδητοποιήστε ότι θα πρέπει να προσαρμοστείτε σε αυτό. Εσείς ελέγχετε τη ζωή σας, όχι ο κερατόκωνος.
  • κρατήστε επαφή με τον οφθαλμίατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του/της.
  • κατανοήστε τη φύση του κερατόκωνου και μιλήστε ελεύθερα γι ‘αυτό με την οικογένεια και τους φίλους, για να είστε σίγουροι ότι θα το καταλάβουν.
  • μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με άλλους, σε παρόμοιες συνθήκες. Αν είναι δυνατόν, μιλήστε με άλλους ασθενείς με κερατόκωνο. Η αμοιβαία ανταλλαγή κοινών εμπειριών είναι καθησυχαστική.
  • επιλέξετε προσεκτικά για να βρείτε το φακό επαφής που προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό της οπτικής οξύτητας, της άνεσης και της υγείας του κερατοειδούς.
  • ανοιγοκλείνετε τους οφθαλμούς, η πράξη αυτή καθαρίζει την οφθαλμική επιφάνεια από ρύπους, ξεπλένοντάς τη με φρέσκα ​​δάκρυα. Κάθε δάκρυ μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στις δομικές επιφάνειες του οφθαλμού, απαραίτητα για την υγεία του. Η ροή των δακρύων είναι υπεύθυνη για την ύγρανση του κατώτερου μέρους του κερατοειδούς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στον κερατόκωνο, δεδομένου ότι αυτή η περιοχή είναι γενικά κάτω από το εξόγκωμα του κώνου και σε πολλές περιπτώσεις ερεθίζεται από τους φακούς επαφής.
  • η συμμόρφωση είναι το κλειδί για την μακροπρόθεσμη επιτυχία για όλους τους χρήστες φακών επαφής.
  • να καλέσετε τον οφθαλμίατρό σας αμέσως αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα μη φυσιολογικά συμπτώματα.
  1. πόνος: κατά την τοποθέτηση φακών στα μάτια, φορώντας τους φακούς, ή μετά την αφαίρεσή τους
  2. κάψιμο, μια αίσθηση θερμότητας, ερυθρότητας
  3. υπερβολική δακρύρροια
  4. ανικανότητα απαλλαγής των φακών επαφής
  5. δυσκολία να κρατήσει τα μάτια του/της ανοικτά
  6. υπερβολική ευαισθησία στο φως
  7. επίμονη ομιχλώδης όραση
  8. σοβαρό ερεθισμό
  9. λευκές κηλίδες στον κερατοειδή
  • Συστήσετε κυρίως σε όλα τα αγόρια της οικογένείας σας, ηλικίας 15-18, να εξεταστούν με τοπογραφία για κερατόκωνο.
Οδηγίες μετά από επέμβαση ‘Πρωτόκολλου της Αθήνας’
(Διασύνδεση κολλαγόνου και ομαλοποίηση με laser)

Δοσολογία κολλυρίων μετά την επέμβαση

1.  Vigamox (αντιβιοτικό)
Μία (1) σταγόνα στο μάτι όπου έγινε η επέμβαση, τέσσερεις (4) φορές την ημέρα και για διάστημα μίας εβδομάδας.

2.  Dispersadron C (κορτιζόνη) 
Μία (1) σταγόνα στο μάτι όπου έγινε η επέμβαση, τέσσερεις (4) φορές την ημέρα, για ένα (1) μήνα και μία (1) σταγόνα, δύο (2) φορές την ημέρα, τον δεύτερο μήνα. Το Dispersadron C θα χρησιμοποιηθεί συνολικά για δύο (2) μήνες μετά την επέμβαση.
3.  Vitamin C 1000 mg
από το στόμα, για ένα (1) μήνα.

4.  Τεχνητά Δάκρυα
Χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε συχνότητα και ποσότητα, εφόσον υπάρχει σημαντική ενόχληση στα μάτια. Βοηθούν στην εφύγρανση των ματιών και κάνουν την όραση πιο άνετη.

Αν νιώθετε σημαντικό πόνο τις πρώτες 1-3 ημέρες χρησιμοποιείστε ένα δισκίο Lonarid N κάθε 4-6 ώρες.

  • Τα κολλύρια δεν ενσταλάζονται κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου.
  • Η ενστάλαξη των κολλυρίων γίνεται πάνω από τους θεραπευτικούς φακούς επαφής που μπορεί να σας έχουν τοποθετηθεί μετά την επέμβαση.
  • Η ενστάλαξη των κολλυρίων γίνεται ανεξαρτήτως σειράς και με διάλλειμα 2-3 λεπτών μεταξύ των δύο.
  • Φυλάξτε τα κολλύρια σε δροσερό μέρος μακριά από πηγές θερμότητας και άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Ανακινήστε τα καλά πριν τη χρήση.

Οδηγίες για μετά την επιστροφή στο σπίτι

  • Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε  πολύ μεγάλη προσοχή στην υγιεινή των ματιών για 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
  • Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν τη χρήση κολλυρίων.
  • Κατά την διάρκεια του ύπνου τοποθετείστε τα οφθαλμικά καλύμματα για προστασία. Κολλήστε τα καλύμματα στο πρόσωπο με την ειδικά χάρτινη ταινία.
  • Μην ακουμπάτε και μην τρίβετε τα μάτια σας.
  • Μπορείτε να γυμναστείτε 7 τουλάχιστον ημέρες μετά την επέμβαση και σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.
  • Μη κολυμπήσετε για 7 ημέρες και μην αφήσετε το νερό να τρέξει επάνω στα μάτια σας. Λούζεστε με τη βοήθεια κάποιου άλλου ατόμου και με το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω και τα μάτια κλειστά, όπως στο κομμωτήριο.
  • Μη χρησιμοποιήσετε καλλυντικά προσώπου, make-up, μάσκαρα καθώς και έγχρωμους φακούς επαφής, για τουλάχιστον 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
  • Από την επόμενη ημέρα της επέμβασης μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως διάβασμα, θέαση τηλεόρασης, εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ακόμα και να επιστρέψετε στην εργασίας σας, εφόσον νιώθετε άνετα.
  • Δεν υπάρχει κανείς διαιτητικός περιορισμός μετά την επέμβαση. Ακολουθείστε τη φυσιολογική καθημερινή σας διατροφή.
  • Αποφύγετε να οδηγήσετε έως ότου αισθανθείτε σίγουροι για την όρασή σας.

Φυσιολογικά και αναμενόμενα συμπτώματα 

Μετά την επέμβαση, η όραση σας θα είναι σχετικά θαμπή, σαν να βλέπετε μέσα από γυαλιά που δεν έχουν καθαρούς φακούς. Μπορεί επίσης να νιώσετε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • αίσθηση ξένου σώματος
  • φαγούρα
  • δακρύρροια
  • ερυθρότητα
  • κοκκινίλες στην άσπρη περιοχή του ματιού
  • οίδημα των βλεφάρων
  • ευαισθησία στο φως
  • πονοκέφαλος

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι απολύτως φυσιολογικά και παροδικά.
Τα κολλύρια σας, τα τεχνητά δάκρυα και ένας καλός ύπνος μετά την επέμβαση θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε.

 

Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, ΜD Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, ΜD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.